Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 10:10

Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde | Mediafuze

De juridische onderbouwing voor de avondklok was toch in orde. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag beslist in een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid. De actiegroep kreeg vorige week dinsdag gelijk van de rechtbank, waarna de Staat in hoger beroep ging.

Dat hoger beroep heeft de Staat gewonnen. Het hof oordeelt dat de juridische onderbouwing voor de avondklok wel degelijk in orde was.

De rechtbank vond vorige week van niet, omdat bij de invoering gebruik is gemaakt van een speciale wet voor noodgevallen. De voorzieningenrechter vond dat er met de coronacrisis geen sprake is van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak.

Buitengewone omstandigheden

Het hof stelt nu dat de avondklok wél op basis van deze wet ingevoerd mocht worden. Volgens het hof is er door de coronacrisis sprake van 'buitengewone omstandigheden'.

"De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team", schrijft het hof. "Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn."

De zaak werd vorige week vrijdag behandeld bij het gerechtshof in Den Haag. Viruswaarheid vroeg de rechter bij die zitting om 'moed' en te kiezen voor 'de belangen van de bevolking'. "Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt", zei jurist Pols namens de actiegroep.

Viruswaarheid in cassatie

Volgens Willem Engel van Viruswaarheid heeft het hof een fout gemaakt: "Ze hebben alles toegekend aan de staat, dat is een grove schending van de mensenrechten. De rechter heeft dat terzijde geschoven."

Engel zegt dat Viruswaarheid in cassatie zal gaan tegen de uitspraak van het hof. De zaak zal dan behandeld worden bij de Hoge Raad, de hoogste rechtbank van het land. "De enorme invloed van de politiek op de rechtstaat staat vast", stelt Engel. 


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »