EMA komt met oordeel over mogelijk verband AstraZeneca-vaccin en trombose

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 07:00

EMA komt met oordeel over mogelijk verband AstraZeneca-vaccin en trombose | Mediafuze

Deskundigen van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) hebben zich de afgelopen dagen opnieuw gebogen over een mogelijk verband tussen het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en een zeldzame combinatie van trombose in combinatie met een te klein aantal bloedplaatjes. De veiligheidscommissie van de toezichthouder komt naar verwachting woensdagmiddag met een oordeel hierover.

In Europa zijn enkele tientallen meldingen binnengekomen over mensen die kort nadat ze het vaccin van AstraZeneca kregen de zeldzame vorm van trombose ontwikkelden. Zo'n twintig miljoen Europeanen hebben het AstraZeneca-vaccin inmiddels ontvangen.

Ook in Nederland zijn dergelijke gevallen bekend. Bij bijwerkingencentrum Lareb zijn vijf meldingen binnengekomen over personen die vlak na vaccinatie de zeldzame bijwerking ontwikkelden. Eén vrouw overleed nadat ze een bloedprop bij de longen ontwikkelde.

Vanwege de mogelijke bijwerkingen besloot Nederland vrijdag om het vaccineren van mensen van onder de zestig jaar met het middel van AstraZeneca te pauzeren. Als het oordeel van het EMA bekend is, beslist het demissionaire kabinet of het prikken met AstraZeneca-vaccin kan worden hervat.

Eerder stelde het EMA dat een verband tussen het vaccin en het ontstaan van trombose én een tekort aan bloedplaatjes niet kon worden vastgesteld, maar ook niet kon worden uitgesloten. De kans hierop was echter zó klein, dat het vaccin veilig werd bevonden. Ook zouden de voordelen van het vaccin in de strijd tegen het coronavirus groter zijn dan de risico's, oordeelde de medicijnautoriteit.


Wat weten we nu van de Britse coronavariant?

De Britse variant werd voor het eerst in september in Engeland ontdekt. Halverwege december was deze variant al verantwoordelijk voor twee derde van de besmettingen in Londen. In Nederland loopt het aandeel mensen dat de Britse variant onder de leden heeft sinds eind vorig jaar op. Begin december werd de Britse variant hier nog maar bij ongeveer 1 procent van de mensen die positief testten op het coronavirus aangetroffen. Inmiddels is dit bij ongeveer 11 procent het geval.

Lees meer »