Kabinet vraagt ons nog even om geduld: geen versoepelingen verwacht

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 05:15

Kabinet vraagt ons nog even om geduld: geen versoepelingen verwacht | Mediafuze

Het demissionaire kabinet zal vanavond tijdens de persconferentie vooral een beroep doen op ons geduld. Het loslaten van coronaregels op 21 april is vanwege de slechte cijfers nog niet mogelijk. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest. De boodschap zal luiden: 'Er is een openingsplan, maar houd nog even vol.'

Openingsplan

Het is de verwachting dat het kabinet meer bekend zal maken over het openingsplan waar Mediafuze vorige week al over berichtte. Dit weekend werd al duidelijk dat versoepelen vanaf 21 april toch te vroeg is. De boodschap van RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens het Catshuisoverleg afgelopen zondag loog er niet om: de situatie is nu nog te zorgelijk.

De ziekenhuizen liggen vol en de besmettingscijfers zijn nog altijd hoog. Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dan kun je niet versoepelen, zo klinkt het.

Nog even volhouden

Het eerstvolgende moment dat nu wordt genoemd voor mogelijke versoepelingen is 28 april. Dan hoopt het kabinet alsnog de eerste stappen te zetten richting een 'meer normale zomer.' Versoepelingen die op tafel liggen, zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Het plan ligt klaar. Om echt te gaan versoepelen, wil het kabinet eerst de piek in de derde golf afwachten, zo herhaalden ministers De Jonge en Grapperhaus gisteren nog maar eens.

En de piek is in zicht, zei demissionair minister Grapperhaus. Hoe lang nog? "Ik denk korter dan een maand."

Teleurstellend

Dat we nog even geduld moeten hebben, is teleurstellend, gaf Grapperhaus toe. Het uitstel leidt ook tot onbegrip bij ondernemers en horecazaken. De burgemeesters van de vier grote steden deden gisteren nog een laatste oproep aan het kabinet om toch de terrassen op 21 april te openen. Zij vrezen dat het niet meer te handhaven is.

Burgemeesters vechten al weken tegen overvolle parken. Maar de oproep van de burgemeesters lijkt tevergeefs. "Door de terrassen te openen, komen meer mensen op de been. En krijg je dus weer meer bewegingen. En daar heeft het OMT ons indringend voor gewaarschuwd", zei Grapperhaus gisteravond.

Vandaag komt het kabinet nog bij elkaar en hakt het definitief de knoop door. Maar het is niet de verwachting dat er nog iets gaat veranderen.

Hogescholen deels open

Wel gaan vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten weer deels open. Het is de bedoeling dat studenten gemiddeld weer één dag per week naar school kunnen. Ze moeten daarvoor wel een (gratis) sneltest doen.

Hoe dat in de praktijk geregeld gaat worden, daar moet vanavond meer duidelijkheid over komen.

Vaccinatiestrategie

Vanavond krijgen we, zo is de verwachting, ook meer te horen over de vaccinatiestrategie. Het kabinet maakt bekend of het vaccinatieprogramma wordt aangepast, na diverse adviezen van de Gezondheidsraad.

Zo is het de vraag wat het kabinet gaat doen nu de Gezondheidsraad zegt dat de periode tussen de eerste en tweede prik van de vaccins van Pfizer en Moderna verlengd kan worden naar twaalf weken.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »