Kabinet vraagt ons nog even om geduld: geen versoepelingen verwacht

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 05:15

Kabinet vraagt ons nog even om geduld: geen versoepelingen verwacht | Mediafuze

Het demissionaire kabinet zal vanavond tijdens de persconferentie vooral een beroep doen op ons geduld. Het loslaten van coronaregels op 21 april is vanwege de slechte cijfers nog niet mogelijk. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest. De boodschap zal luiden: 'Er is een openingsplan, maar houd nog even vol.'

Openingsplan

Het is de verwachting dat het kabinet meer bekend zal maken over het openingsplan waar Mediafuze vorige week al over berichtte. Dit weekend werd al duidelijk dat versoepelen vanaf 21 april toch te vroeg is. De boodschap van RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens het Catshuisoverleg afgelopen zondag loog er niet om: de situatie is nu nog te zorgelijk.

De ziekenhuizen liggen vol en de besmettingscijfers zijn nog altijd hoog. Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dan kun je niet versoepelen, zo klinkt het.

Nog even volhouden

Het eerstvolgende moment dat nu wordt genoemd voor mogelijke versoepelingen is 28 april. Dan hoopt het kabinet alsnog de eerste stappen te zetten richting een 'meer normale zomer.' Versoepelingen die op tafel liggen, zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Het plan ligt klaar. Om echt te gaan versoepelen, wil het kabinet eerst de piek in de derde golf afwachten, zo herhaalden ministers De Jonge en Grapperhaus gisteren nog maar eens.

En de piek is in zicht, zei demissionair minister Grapperhaus. Hoe lang nog? "Ik denk korter dan een maand."

Teleurstellend

Dat we nog even geduld moeten hebben, is teleurstellend, gaf Grapperhaus toe. Het uitstel leidt ook tot onbegrip bij ondernemers en horecazaken. De burgemeesters van de vier grote steden deden gisteren nog een laatste oproep aan het kabinet om toch de terrassen op 21 april te openen. Zij vrezen dat het niet meer te handhaven is.

Burgemeesters vechten al weken tegen overvolle parken. Maar de oproep van de burgemeesters lijkt tevergeefs. "Door de terrassen te openen, komen meer mensen op de been. En krijg je dus weer meer bewegingen. En daar heeft het OMT ons indringend voor gewaarschuwd", zei Grapperhaus gisteravond.

Vandaag komt het kabinet nog bij elkaar en hakt het definitief de knoop door. Maar het is niet de verwachting dat er nog iets gaat veranderen.

Hogescholen deels open

Wel gaan vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten weer deels open. Het is de bedoeling dat studenten gemiddeld weer één dag per week naar school kunnen. Ze moeten daarvoor wel een (gratis) sneltest doen.

Hoe dat in de praktijk geregeld gaat worden, daar moet vanavond meer duidelijkheid over komen.

Vaccinatiestrategie

Vanavond krijgen we, zo is de verwachting, ook meer te horen over de vaccinatiestrategie. Het kabinet maakt bekend of het vaccinatieprogramma wordt aangepast, na diverse adviezen van de Gezondheidsraad.

Zo is het de vraag wat het kabinet gaat doen nu de Gezondheidsraad zegt dat de periode tussen de eerste en tweede prik van de vaccins van Pfizer en Moderna verlengd kan worden naar twaalf weken.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »