Russisch vaccin adverteren illegaal in Nederland

Gepubliceerd op 20 april 2021 om 05:23

Russisch vaccin adverteren illegaal in Nederland | Mediafuze

Nederlandse gebruikers op Twitter zien de laatste tijd advertenties van het in Europa nog niet goedgekeurde Russische vaccin Spoetnik V. Daarin zouden onder meer onwaarheden over concurrerende vaccins verspreid worden, schrijft de Volkskrant dinsdag.

De gebruikers krijgen de suggestie om het Twitter-account @sputnikvaccine (327.000 volgers) te volgen. Op dat account verschijnen voornamelijk Engelstalige berichten waarin het Russische vaccin wordt gepromoot en mogelijke bijwerkingen van concurrenten worden beschreven.

Het account is in handen van een investeringsfonds van de Russische regering, schrijft de krant. Bij de volgsuggestie wordt overigens wel vermeld dat ervoor is betaald.

De advertenties van het Russische account zijn tegen de Nederlandse wet, benadrukt Frederik Schutte van de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) in de Volkskrant. Het is namelijk niet toegestaan om te adverteren voor geneesmiddelen die niet vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist.

Ook is het vaccin momenteel nog ongeregistreerd, doordat het nog wacht op goedkeuring van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA). De regels zijn er volgens Schutte mede zodat artsen niet onder druk worden gezet door patiënten die een middel voorgeschreven willen krijgen.

Hoge boetes op overtredingen

Ook andere vaccinfabrikanten verschijnen de laatste tijd regelmatig in de media, maar zij maken volgens Schutte niet actief reclame. "De medisch directeuren van fabrikanten zitten nu opeens bij praatprogramma's, maar moeten goed oppassen met wat ze zeggen. Dat is een goede illustratie van de uitzonderlijke situatie waarin we nu zitten."

Op het overtreden van de reclameregels staan hoge boetes, die kunnen beginnen bij 150.000 euro. Twitter en het fonds achter de Spoetnik V-advertenties wilden niet reageren op vragen van de Volkskrant.

Het Russische vaccin zit momenteel nog in de laatste onderzoeksfase. Zo'n rolling review is de laatste stap voordat de ontwikkelaars om goedkeuring vragen bij het EMA. Hongarije en Slowakije hebben, buiten de Europese Unie om, al doses van het vaccin besteld.

Het Russische vaccin van het Gamaleya-instituut zou voor 91,6 procent effectief zijn tegen COVID-19, bleek begin februari uit tussentijdse resultaten. Daarmee zou het vaccin wedijveren met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »