Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde

Gepubliceerd op 11 mei 2021 om 19:18

Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde | Mediafuze

Er komen vanaf 19 mei versoepelingen, als de daling van de instroom in de ziekenhuizen doorzet. Als de daling dan nog steeds op 20 procent zit, worden de volgende versoepelingen doorgevoerd:

  • Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen.
  • De buitenterrassen mogen open van 6 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds. Maximaal 50 mensen per terras, met reservering, registratie en checkgesprek.
  • Ook terrassen van sportkantines mogen open.
  • Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen weer buiten sporten in een groep. Maximale groepsgrootte 30 personen. Geen publiek. Kleedkamers en douches blijven gesloten.
  • Sportscholen, sporthallen, binnenzwembaden, dans- en muziekscholen gaan weer open. Maximaal 30 personen per ruimte, reserveren, registreren, geen groepslessen, geen wedstrijden en geen publiek. Behalve in het zwembad blijven kleedkamers en douches gesloten.
  • Openluchttheaters en openluchtmusea mogen open na reservering. Wc's binnen gaan open. Maximaal 30 personen per ruimte.
  • Attractieparken, kinderboerderijen, golfbanen gaan weer open. Maximaal 1 gast per 10 vierkante meter. Op reservering en maximaal 2 personen of een gezin. Binnenattracties zijn niet toegankelijk.

  • De middelbare scholen gaan nog niet open. Uiterlijk 25 mei wordt besloten wanneer dat wel verantwoord kan.

  • Het volgende beslismoment over nieuwe versoepelingen is op 1 juni.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »