Wat is spyware? | Mediafuze

Spyware is software die veelal heimelijk informatie verzamelt over een computergebruiker. Door op deze wijze informatie in te winnen kan er een gebruiksprofiel worden samengesteld. Deze informatie is zeer waardevol voor externe partijen om geld aan te verdienen. Spyware ‘bespioneert’ dus in feite een computergebruiker en registreert wat deze allemaal uitvoert. Het kan grote risico’s met zich meebrengen op het gebied van privacyschending.

Spyware is een geliefd middel voor reclamemakers

Spyware wordt vaak gekoppeld aan andere programma’s. Zodra je een dergelijk programma downloadt en installeert, dan komt de spyware ook ongemerkt op je computer terecht. De spyware begint vervolgens met het verzamelen van informatie. Reclamemakers gebruiken deze informatie om zo gericht mogelijk te adverteren. Hoe meer men over jou weet, hoe beter de reclames afgestemd worden op jouw voorkeuren en behoeften.

Spyware en criminaliteit

Niet alleen reclamemakers gebruiken spyware. Criminelen gebruiken spyware onder meer om gevoelige informatie, data en bestanden te stelen. Veelal merkt een gebruiker niets van de aanwezigheid van spyware. Het draait subtiel op de achtergrond om niet ontdekt te worden. Dit betekent ook dat veel computers besmet zijn met spyware zonder dat gebruikers dit doorhebben. Meer dan 50% van de computers is zelfs besmet met een vorm van spyware.

Spyware kan je onder meer oplopen door een illegale kopie te downloaden van een programma. Via torrent-netwerken kan je gekraakte versies van bijvoorbeeld Photoshop downloaden, maar vaak heeft een hacker een ‘achterdeurtje’ of ‘spyware’ ingebouwd. Het programma werkt meestal wel, maar ongemerkt installeer je dus ook spyware. Dit brengt risico’s met zich mee.

Spyware diagnosticeren en verwijderen

Het beste is om met enige regelmaat een spywarecontrole uit te voeren. Hiermee kun je eventuele spyware opsporen en verwijderen. Een spywarecontrole met een speciaal programma is ook de makkelijkste manier om te ontdekken of je wellicht spyware op je systeem hebt staan. Sommige anti-spyware programma’s kun je permanent op de achtergrond laten meekijken. Op deze manier voorkom je het downloaden en installeren van Spyware.

Goede (betaalde) anti-spywaresoftware kan je vinden bij onder andere:

Gratis anti-spywaresoftware kan je vinden bij de volgende aanbieders:


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »