Makelaar is zijn prijs zeker waard


Wat kost een makelaar u in 2018? Wat kost een makelaar inschakelen bij aankoop of verkoop van een huis. Een goede aankoopmakelaar levert geld op. Een huis kopen of verkopen betekent ook een goede makelaar inschakelen. Hiervoor zijn allerlei redenen, zeker als u de buurt niet zo goed kent en geen onnodig risico met uw investering wilt lopen. Maar zonder makelaar zijn er ook geen makelaarskosten en courtage te betalen en scheelt in de portemonnee. De drie grote makelaarorganisaties zijn het NVM, VBO en VastgoedPRO.

Wat doet een aankoopmakelaar voor u?

Wie een huis wil kopen kan de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Maar hoeft niet. Soms is de courtage van een makelaar de reden dat mensen zelf op stap gaan, zonder makelaar of een goedkope makelaar uitzoeken. Bedenk wel dat het makelen een vak apart is en dat de aankoop van een huis een grote investering is. De aankoopmakelaar is er om u te helpen bij de koop van een huis, u op de voordelen en nadelen te wijzen en ook om te onderhandelen over de prijs. De aankoopmakelaar weet beter dan wie dan ook welke andere vergelijkbare panden er in de buurt te koop zijn. Zeker als u nog niet uit de buurt woont en de omgeving niet goed kent, is het moeilijk om in te schatten hoe de buurt is of er misschien nieuwe bestemmingsplannen zijn of er in de buurt veel overlast is, of een school in de buurt is en zo verder. De aankoopmakelaar moet op deze vragen eenvoudig antwoord kunnen geven. En natuurlijk is er veel op internet te vinden, maar het gaat toch om de kennis van dichtbij. En als u de prijs van een makelaar te duur vindt, dan kunt u het beste stevig onderhandelen over zijn courtage. De aankoop makelaar zal u veel werk uit handen kunnen nemen.

Wat doet de verkoopmakelaar voor u?

Dan kennen we ook de verkoop makelaar die u kunt inschakelen om uw huis te verkopen. Ook met hem kunt u wel degelijk onderhandelen over zijn makelaar-prijs. Het is ook belangrijk om te weten wat een makelaar voor zijn courtage aan diensten aanbiedt. Wat gaat hij voor dat bedrag voor u doen en wat gaat u zelf doen. De makelaar kan u al het werk uit handen nemen tot en met de onderhandeling over de verkoopprijs. Als u van te voren afspreekt dat het huis minimaal voor een bepaald bedrag weg kan, zal de makelaar alles op alles zetten om dat te verwezenlijken:

  • Er worden foto’s genomen.
  • Er wordt een verkoop brochure gemaakt.
  • U krijgt een vermelding op de website en waarschijnlijk ook op Funda.
  • De bezichtigingen worden geregeld.
  • Er vindt een taxatie plaats.
  • De telefoontjes worden aangenomen en nog veel meer.

Maak vooraf goede afspraken met de makelaar

Als u een makelaar inschakelt, moet u vooraf ook goede afspraken maken over de kosten, de werkwijze en de werkzaamheden. Dit wordt voordat de werkzaamheden beginnen vastgelegd in een contract. Hebt u vragen bij dit contract, stel die dan vooraf om achteraf teleurstellingen te voorkomen. Vraag ook wat uw rol in het geheel zal zijn. Er zijn namelijk voldoende mensen die veel aan de makelaar willen overlaten, maar niet de bezichtiging van het huis. Anderen nemen zelf wel de foto’s, maar willen juist de bezichtigingen door de makelaar laten doen, omdat ook dit een vak is. Een makelaar weet hoe hij vragen moet beantwoorden en hoe hij het huis het beste kan presenteren. En dat is, nu de verkoop van huizen een stuk minder vlot verloopt dan een aantal jaren terug, erg belangrijk. De makelaar beschikt over een groot netwerk en meerdere databases waarmee u uw voordeel kunt doen.

Wat kost een makelaar?

Een makelaar vraagt meestal een bepaald percentage van de verkoopprijs van een huis. Dit kan oplopen tot 1,5% van de waarde van het huis. Soms is het mogelijk om een vast bedrag af te spreken. Een vast bedrag kan goedkoper zijn, maar een vast percentage is voor de makelaar een stimulans om uw huis zo duur mogelijk te verkopen. Het zijn allemaal afwegingen. De makelaar goedkoop en misschien een te lage verkoopprijs als gevolg of een goede makelaar die zijn geld dubbel en dwars waard is. Mond op mond reclame werkt altijd goed. Probeer te achterhalen welke makelaar in de buurt van u te verkopen woning goed werk levert.

Slot makelaar huren

Bij het inschakelen van een makelaar is nog het belangrijkste dat u een goede makelaar hebt die u ook bevalt. Let dus op de mond op mond reclame in een bepaalde buurt. Bekijk eerst de site, bel daarna het kantoor en kijk hoe die u behandelt. Als dit klikt, is de makelaar zeker zijn prijs waard.