De financiële voordelen van elektrisch rijden


Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van tegenwoordig. Niet zo vreemd, want met elektrisch rijden draag je bij aan een beter milieu. Deze auto’s stoten namelijk geen CO2 of schadelijke fijnstof uit. Daarnaast zijn ze een stuk geruislozer dan de normale exemplaren met een verbrandingsmotor. Ook op financieel gebied kun je rekenen op behoorlijk wat voordelen als je besluit jouw benzine of dieselauto te verruilen voor een exemplaar met een stekker. Om jouw beslissing nog wat eenvoudiger te maken, hebben we alle financiële voordelen van elektrisch rijden voor je samengevat.

Besparen op de onderhoudskosten

Als je denkt aan een elektrische auto, denk je vrijwel direct aan de besparing op brandstof. Maar, ook qua onderhoud ben je met elektrische motor een stuk voordeliger uit. Deze motoren hebben namelijk een minder complexe technologie dan een diesel of benzinemotor. Dit is mede te danken aan het feit dat deze motoren minder bewegende delen bevatten. Hierbij kun je denken aan een filter voor de olie of de bougies. Een motor van een elektrische auto bevat deze elementen niet. Daardoor hoef je ze dus ook niet te laten vervangen en ben je automatisch een stuk voordeliger uit qua onderhoudskosten.

Aantrekkelijke bijtelling tarieven voor elektrisch rijden

Zeker als je een auto least is de keuze voor een elektrische auto zeer interessant. Dit komt door de lage bijtelling. Zo betaal je voor een knap elektrisch exemplaar slechts 4% bijtelling over je bruto inkomen. Bij de gewone auto’s kan dat al snel oplopen naar 14 tot wel 25%. Als we uitgaan van twee gelijkwaardige auto’s uit het luxe segment komen we tot dit simpele rekensommetje: voor een benzine of diesel exemplaar betaal je al snel 1.000 euro bijtelling, terwijl dat voor de elektrische variant slechts 200 euro is. Een behoorlijk prijsverschil dus.

Verbruikskosten van een elektrische auto

Last but not least, de verbruikskosten. Dit is misschien wel één van de meest gebruikte redenen waarom mensen elektrisch gaan rijden. Autorijden kost natuurlijk altijd geld. De brandstofprijzen schommelen behoorlijk, maar in de meeste gevallen alleen de verkeerde kant op. Een liter diesel of benzine aan de pomp lijkt qua prijs dan ook meer op vloeibaar goud. De prijzen van het verbruik voor een dieselauto liggen gemiddeld op 8 cent per kilometer.

Bij een exemplaar op benzine is dat al snel 13 cent. Hierbij wordt uitgegaan van normaal rijgedrag. Als we goed kijken naar het verbruik van een elektrische auto, zien we hier een behoorlijk verschil. Hoewel het lijkt alsof je aan de laadpaal meer betaald, ben je een stuk voordeliger uit. Eén kWh kost je ongeveer 0,28 cent. Hiermee kun je vervolgens een gemiddelde afstand van 8 kilometer afleggen. Een gereden kilometer met een elektrische auto kost je dus tussen de 0,3 en 0,4 cent. Een behoorlijk verschil dus. Zeker als je veel op de weg zit voor je werk, kan je dit dus aanzienlijk schelen in de brandstofkosten.

Daarnaast komen er steeds meer openbare oplaadpunten beschikbaar. Zowel in Nederland als daarbuiten. Daarvoor heb je een passende stekker en een oplaadpas nodig. Natuurlijk kun je jouw elektrische auto ook aan huis opladen via een daarvoor bestemd stopcontact. Als je thuis elektrisch op wilt laden dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Zorg ervoor dat je de juiste oplaadpaal laat plaatsen voor het type stekker dat je hebt. Dit kan type 1 of 2 zijn. Ook is het aan te raden om een extra groep te laten plaatsen in de meterkast, of gebruik te maken van een vrije groep.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.