Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten


Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten | Mediafuze

Voor een goede en betaalbare uitvaart kunt in 2018 fiscaal slim sparen of kiezen voor verzekeren bij een uitvaartverzekeraar. Uitvaartsparen in plaats van een uitvaartverzekering. Deze uitvaart spaarrekening is banksparen tegen gunstige fiscale voorwaarden. Een uitvaart, crematie, resomeren of begrafenis is duur. Uitvaartsparen is fiscaal voordelig sparen voor de uitvaart. Banksparen met een fiscale vrijstelling van 6.859 euro in 2013. De belastingdienst betaalt dus mee aan uw uitvaart. Bij Dela kunt u ook een spaarverzekering afsluiten. Vraag wel of daar een vrijstelling bij hoort of niet.

Uitvaartsparen is voordelig sparen tegen hoge rente

Uitvaartsparen betekent sparen tegen een hoge rente. Op een uitvaartdeposito kan de spaarrente 4% bedragen. Bovendien is het fiscaal voordelig. Het opgebouwde spaarsaldo wordt in 2013, 2014 en 2015 tot € 6.859 niet door de belastingdienst belast in box 3 met de vermogensrendementsheffing.

Vrijstelling uitvaartverzekering box 3:

Jaar Vrijgesteld bedrag
2015 € 6.921
2014 € 6.859
2013 € 6.859
2012 € 6.859
2011 € 6.744
2010 € 6.703
2009 € 6.703

In 2016 is de fiscale vrijstelling voor banksparen vervallen, voor een uitvaartverzekering niet, dus moet u voor een andere oplossing gaan kiezen.

Wat kost een uitvaart in 2018?

Een uitvaart kost al gauw tussen de 7.000 en 10.000 euro. Deze bedragen kunnen hoger zijn al naar gelang de aankleding van de uitvaart. Veel geld. Geld dat niet altijd beschikbaar is via gewoon sparen. Daarom kiezen velen van ons voor een overlijdensrisicoverzekering, een uitvaartverzekering en steeds meer ook voor uitvaartsparen.

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe manier om een lichaam te verwerken. Het is een bio-crematie, waarbij geen verbrandingsgassen vrijkomen. Resomeren kennen we al bij het verwerken van kadavers, maar zal naar verwachting ook voor de mens steeds meer standaard worden. Het is minder milieu belastend en kost geen ruimte zoals bij een begraafplaats.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Kenmerkend voor een overlijdensrisicoverzekering zijn de vele regels waaraan u moet voldoen. U moet kiezen tussen:

 • Een tijdelijke verzekering die alleen uitkeert bij overlijden voor de einddatum in de polis.
 • Een levenslange verzekering die bij overlijden altijd uitkeert.
 • Een gemengde verzekering, waarbij meestal bij overlijden ook kapitaal wordt uitgekeerd ter aflossing van een hypotheek.


Als u alles wilt weten over de levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering, dan vraagt dat veel uitzoekwerk op het internet. U zou wel eens kunnen kijken naar de goedkoopste levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering om te zien of die aan uw wensen voldoet.

Uitvaartverzekering afsluiten

Bij een overlijdensrisicoverzekering is de besteding van het geld in beginsel vrij, tenzij anders is overeengekomen. Een uitvaartverzekering is specifiek voor de uitvaart bedoeld. Ook hier kunt u uit allerlei varianten kiezen. Dat loopt uiteen van alles vooraf zelf regelen tot niets vooraf zelf regelen, maar wel zorgen dat er geld voor de uitvaart beschikbaar is. De kosten van een uitvaartverzekering zijn niet transparant te noemen. Bovendien zit in een uitvaartverzekering geen enkel fiscaal voordeel meer, omdat de kosten al enige tijd niet meer van de inkomstenbelasting aftrekbaar zijn.

Uitvaart sparen op uitvaartdeposito in 2018?

Dan het sparen voor de uitvaart. Sinds 2010 kennen we het banksparen voor het aflossen van de hypotheek, het pensioen of de gouden handdruk. Sinds 2011 mag u ook banksparen voor uw uitvaart. Bij uitvaart sparen maakt u volledig gebruik van de vele voordelen van het banksparen. Het is transparant in zijn kosten en heeft allerlei fiscale voordelen. U spaart namelijk op een uitvaartdeposito van een erkende uitvaartondernemer zonder dat het gespaarde bedrag fiscaal belast wordt. Het uitvaartdeposito valt niet in box 3 van de inkomstenbelasting. Jaarlijks wordt op het deposito rente bijgeschreven. U moet een bepaald minimumbedrag per jaar storten dat per ondernemer kan verschillen. Meestal ligt het minimum op 500 euro per jaar. U mag bijstorten. De vrijstelling bedraagt maximaal € 6.859 in 2014. Als de waarde van uw uitvaartverzekering lager is, hoeft u niets bij te tellen in box 3. Als de waarde hoger is, vervalt de vrijstelling. In 2016 is deze vrijstelling bij het banksparen helemaal vervallen.

Nadeel uitvaartdeposito en voordeel uitvaartdeposito

Een nadeel van een uitvaartdeposito ten opzichte van een verzekering is dat u niet van te voren weet hoeveel geld er voor uw uitvaart beschikbaar komt. U spaart namelijk jaarlijks en weet niet hoeveel jaren u zult kunnen sparen. Het grote voordeel is:

 • De vrijheid die u krijgt bij de opbouw van kapitaal;
 • De fiscale voordelen;
 • U hebt een hoog rendement op uw spaargeld;
 • Een spaardeposito is niet onderhevig aan erfbelasting.

Waar uitvaartdeposito of koopsom afsluiten

Het banksparen voor een uitvaart kwam wat langzaam op gang, maar inmiddels zijn er wel een aantal goede aanbieders te vinden, zoals:

 • Nuvema;
 • PC Hooft;
 • Dela;
 • Monuta.

Slot

De financiering van uw uitvaart hoeft u niet alleen de zorg te zijn van uw nabestaanden. U kunt met uitvaart sparen of met een uitvaartverzekering ervoor zorgen dat er zeker voldoende geld beschikbaar komt. Via banksparen doet u dat op een fiscaal slimme manier. Een hele geruststelling dat ook de Belastingdienst soms ook aan uw uitvaart meebetaalt.


Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartsparen betekent sparen tegen een hoge rente. Op een uitvaartdeposito kan de spaarrente 4% bedragen. Bovendien is het fiscaal voordelig. Het opgebouwde spaarsaldo wordt in 2013, 2014 en 2015 tot € 6.859 niet door de belastingdienst belast in box 3 met de vermogensrendementsheffing.

Lees meer »