Koningsdag 2022: zo gaat deze dag er precies uitzien

Voor het eerst in drie jaar wordt het weer een spektakel als vanouds met Koningsdag. Het programma van het evenement in Maastricht is zojuist bekendgemaakt en koning Willem-Alexander (54), koningin Máxima (50) en hun dochters prinses Amalia (18), prinses Alexia (16) en prinses Ariana (14) hebben een drukke 27 april voor de boeg.

De koninklijke familie zal deze Koningsdag door Maastricht slenteren. Voor het eerst sinds 2019 vullen ze de feestdag op 'normale' wijze in. En dat gaat er als volgt uitzien.

TERUGKIJKEN: Koningsdag 2022

De dag begint natuurlijk met de aankomst van de koninklijke familie. De start is in stadsdeel Wyck en wordt begeleid door een muzikale stoet, die bestaat uit de harmonieën van St. Petrus en Paulus, Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht en Koninklijke Harmonie Saint Cécile uit Eijsden. Muziek voert dus de boventoon bij de entree. Vervolgens wordt de koninklijke familie ontvangen door de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, en de gouverneur van Limburg, Emiel Roemer, op de befaamde brug. Daar ontvangen ze ook bloemen van Maastrichtse vertegenwoordigers.

Hierna focussen ze zich bij de Maasboulevard op het Maastrichtse Leven. Voor dit programmaonderdeel werden de levens van verschillende Zuid-Limburgers vastgelegd op beeld; zij zullen ook live aanwezig zijn. Het idee is om zo een inkijkje te geven in de alledaagse maar ook bijzondere levens van mensen in de regio.

Op de Graanmarkt zal een Poort naar Europa onthuld worden, als eerbetoon aan het Verdrag van Maastricht. Twee koninklijke familieleden slaan met behulp van muntmeester Bert van Ravenswaaij en ontwerper Rinus van Hall de eerste herdenkingsmunt van het Verdrag van Maastricht. Daarnaast zal er een muzikaal spektakel opgevoerd worden door dj-duo Lucas & Steve.

De tocht gaat verder naar het Onze Lieve Vrouweplein. Om hier doorheen te komen moet de koninklijke familie hun beste Mestreechs ten gehore brengen. Dit doen ze onder andere onder begeleiding van acteur Jon van Eerd.

De maagjes zullen inmiddels wel rammelen en dat komt goed uit. De koninklijke familie wordt bij de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’ Basiliek uitgenodigd om zoervleisj te maken, vlaaien te bakken, biologische wijn te maken en een kweekburger te proeven. Ondertussen zal André Rieu samen met zijn orkest de muziek verzorgen.

Ook het Limburgse carnaval krijgt een eerbetoon op Koningsdag. De Bredestraat zal in het teken staan van Vastelaovend, het ‘vijfde seizoen’ van Limburg. Op diezelfde plek zal er ook tijd geschonken worden aan het rijke verenigingsleven van Maastricht.

Kenmerkend voor Maastricht is natuurlijk het Vrijthof. Hier zal de dag ten einde komen, onder muzikale begeleiding van de band Rowwen Hèze.

In de video hieronder zie je hoe Koningsdag er vorig jaar aan toe ging:

TERUGKIJKEN: Koningsdag 2021


Het laatste Koningsdag 2022 Nieuws

Aanbevolen artikelen

1 april 2022
31 maart 2022

Lil Kleine biedt excuses aan in videoboodschap: 'Ik heb verkeerd gehandeld'

Afgelopen februari gingen er op Instagram beelden rond van Lil Kleine die Jaimie aan haar haren uit de auto trok en haar hoofd tussen de deur leek te klemmen. Niet lang daarna werd de rapper aangehouden op verdenking van zware mishandeling en/of mishandeling. Inmiddels is Jorik weer op vrije voeten, maar was het stil rondom de rapper. Hier bracht hij vandaag echter verandering met een video op Instagram, waarin hij in twee minuten uitgebreid zijn excuses aanbiedt.

Lees meer »
20 juli 2021
16 juli 2021

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Lees meer »
14 juli 2021