Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2018


Wat kost een online financieel advies in 2017 en 2018 of een hypotheekadvies van uw hypotheekadviseur? Hoe hoog is de afsluitprovisie nog, want er is een provisieverbod 2017 en 2018. U kunt, als u deskundig genoeg bent, ook zelf een hypotheek afsluiten via het internet. Een financieel adviseur moet vertellen hoeveel kosten hij rekent aan zijn klanten. Wat kost een financieel adviseur en financieel advies u inmiddels, al dan niet online. Ik zet voor u enkele mogelijkheden (advies, geen provisie) op een rij. Bij ABN AMRO bijvoorbeeld is een hypotheek zonder hypotheekadvies mogelijk. Denk eraan dat een adviseur niet altijd tot alle aanbieders toegang heeft. Online hypotheekadvies werkt prima als u ook zelf verstand van zaken hebt en dit is veel goedkoper.

Wat kost een financieel adviseur in 2017 en 2018?

Wie een financieel product, zoals lening of hypotheek wil afsluiten, moest tot voor kort de tussenpersoon provisie betalen. Ook al is het pad van de provisie verlaten, wat blijft is dat niet iedereen evenveel in rekening brengt en het dus goed is om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Op het internet zijn er meerdere sites die dat voor u doen.

Soorten provisie tussenpersoon

Er zijn drie manieren om de kosten voor financieel advies te berekenen:

  • Een vast tarief;
  • Provisie afhankelijk van aanbieder (mag niet meer in 2017 en 2018);
  • Een uurtarief.

Vast tarief bij financieel advies

Een vast tarief kan ook op basis van no cure no pay zijn: lukt het niet om de gewenste hypotheek af te sluiten, dan betaalt u niets. Lukt het wel, dan weet u van te voren wat het u gaat kosten. Een nadeel van deze systematiek is dat een adviseur eerder voor gemakkelijke oplossingen zal kiezen en probeert het aantal uren dat hij in u moet investeren te drukken. Op het eerste gezicht moeilijkere gevallen, vallen bijna direct af en moeten opzoek naar een andere oplossing.

Provisie bij financieel advies

Bij de systematiek van provisie is het zo dat de adviseur betaald wordt afhankelijk van het product dat hij aanbiedt. Daarbij is het zo dat niet alleen de provisie van de ene bank hoger is dan van een andere, maar ook een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek bijvoorbeeld meer provisies genereert dan een aflossingsvrije hypotheek. De kans bestaat dus dat de adviseur een product adviseert waar hij zelf het meeste aan kan verdienen. Een voordeel is wel dat de adviseur zichtbaar moet maken hoeveel provisie hij berekent, zodat u ook voor een goedkopere aanbieder kunt kiezen. Omdat de systematiek van provisie tot een verkeerd advies kan leiden, is het in 2016, 2017 en 2018 niet meer toegestaan.

Provisieverbod 2016, uurtarief bij financieel advies

Het uurtarief is vanaf 2013 verplicht. Het grote voordeel is dat de adviseur in feite in uw dienst is. U kunt hem beter aansturen. Als u zelf allerlei zoekwerk doet op internet, weet u ongetwijfeld wat u wilt en is de adviseur snel klaar. De kosten zijn bovendien goed vergelijkbaar. Een nadeel is dat gratis advies hiermee van de baan is. Geschreven uren zullen door u betaald moeten worden. Bovendien zijn nogal wat klanten minder geneigd om door te vragen, omdat dat extra uren vraagt en dus duurder is. Het uurtarief bedraagt momenteel gemiddeld 120 euro met uitschieters naar 175 euro en dat kan ook flink aantikken.

provisieverbod 2017 en 2018:

rekenvoorbeeld uurtarief of vast tarief

Stel u wilt een spaarhypotheek van € 200.000. Dan is de afsluitprovisie 1,5% ofwel 3.000 euro. Stel een adviseur is 25 uur bezig en vraagt 120 euro, dan betaalt u 3.000 euro aan hypotheekadvies. Precies hetzelfde. Zo kunt u elke keer berekenen wat voor u voordeliger is.

Kosten hypotheekadvies ING bank, ABN Amro

De ING bank heeft bekend gemaakt dat een hypotheekadvies u € 2.100 gaat kosten. Ongeveer dezelfde prijs als ABN AMRO vraagt.

Online advies ABN AMRO, hypotheek via het internet

Online is een advies vaak veel goedkoper. Zo heeft Knab bekend gemaakt 1.300 euro te rekenen voor een online hypotheekadvies. Dit zijn wel de kosten exclusief eventuele bemiddeling. Ook bij ABN AMRO is online een hypotheek mogelijk zonder hypotheekadvies. De kosten zijn dan beperkt tot de afhandelingskosten: 850 euro. Inclusief advies bent u 1250 euro duurder uit. Online een hypotheek afsluiten bij ABN AMRO is mogelijk als u eerst een aantal vragen beantwoordt waaruit blijkt dat u voldoende kennis van hypotheken hebt. Als u daar voldoende van weet, krijgt u het telefoonnummer van iemand bij ABN AMRO in beeld met wie u een afspraak kunt maken om de gewenste hypotheek af te sluiten:

Zelf hypotheek afsluiten?

U kunt ook zelf een hypotheek afsluiten zonder advieskosten:

wat kost een hypotheekadvies in 2017 en 2018:

wie

Knab

hypotheek24

Rabobank met advies

ABN Amro met advies

ING bank

SNS Bank

Vereniging Eigen Huis

De Hypotheekshop

De Hypotheker

bedrag

1.300 euro

650 euro

1.750 euro

2.100 euro

2.100 euro

2.195 euro

2.900 euro

2.849 euro

2.990 euro

starters

1.300 euro

650 euro

1.450 euro

1.750 euro

2.100 euro

1.900 euro

2.700 euro

2.449 euro

2.990 euro

De aanbieders van een hypotheekadvies kunnen andere tarieven rekenen voor starters dan voor wie een verhoging van een hypotheek wil.

Met het hypotheekadvies naar een aanbieder gaan

Met het hypotheekadvies waarvoor u hebt betaald, hebt u nog geen hypotheek afgesloten. U kunt met het advies langs verschillende aanbieders gaan, maar ook de hypotheekadviseur kan voor u een hypotheek afsluiten. Bekijk altijd vooraf tot welke banken en hypotheekproducten de adviseur toegang heeft, want als bijvoorbeeld de Rabobank niet in zijn pakket zit en u wilt bij de Rabobank een hypotheek afsluiten dan zult u opnieuw voor het advies moeten betalen.

Conclusie wat kost een hypotheekadvies door het provisieverbod 2017 en 2018?

Wees geneigd om veel uit te zoeken op internet en de financieel adviseur een min of meer panklare oplossing te vragen. Ik zou de financiële adviseur ook vragen hoeveel tijd hem dat gaat kosten. In feite vraagt u een offerte aan en kiest als juiste financieel adviseur degene die de opdracht het goedkoopste kan doen. Kies daarbij niet voor allerlei ingewikkelde constructies, maar pak een oplossing die u ook zelf goed begrijpt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.