Leasen van een auto doe je zo 2019


Leasen van een auto kan ook in 2019 zeer aantrekkelijk zijn. Let wel op de bijtelling van uw leaseauto bij uw inkomen als u niet alleen zakelijk rijdt en let op de vorm van leasen. Nieuw in 2019 is de categorie van de duurdere lease auto's met stekker, u betaalt fiscaal meer als de auto duurder is dan 50.000 euro. De bijtelling van een elektrische leaseauto is 4% is anders van de cataloguswaarde. Denk aan de extra regels als u met de leaseauto op reis en vakantie wilt. De shortlease is de meest flexibele manier van leasen.

Zakelijk leasen

Wie als werkgever auto's leaset kan uit meerdere vormen van leasen kiezen. De volledigheid van het pakket bepaalt de kosten voor de werkgever. Een werknemer moet met zijn werkgever afspraken maken over zijn eigen bijdrage voor het zakelijk rijden. Deze bijdrage kan ook gelijk zijn aan nul.

Enkele begrippen bij lease

Enkele begrippen in een leasecontract zijn:

 • Lessee: dit is de kredietnemer;
 • Lessor: dit is de leasemaatschappij als kredietverstrekker;
 • Huurkoopcontract: dit is een contract waarbij u desgewenst straks de eigenaar wordt.

Leasen van een auto: drie vormen van leasen

Grofweg zijn er drie lease vormen voor het huren van een auto. Het onderscheid zit in de mate waarin het leasebedrijf taken van u als ondernemer overneemt:

 1. De Full Operational Lease;
 2. De Netto Operational Lease;
 3. De Financial Lease.

Kosten van de Full Operational Lease

Zoals de naam al aangeeft, worden u al uw taken uit handen genomen. Alle autokosten worden vooraf bepaald. U betaalt alles in één vast maandbedrag, en weet daarmee vooraf precies waar u gedurende de lease contractperiode financieel aan toe bent. Het bezit van de auto evenals de totale handling van de auto, is in handen van het leasebedrijf. Dat wil zeggen dat bij de full operational lease de volgende kosten niet voor uw rekening zijn:

 • De afschrijving;
 • De rente;
 • De administratie;
 • De verzekering;
 • De wegenbelasting;
 • Het vervangend vervoer;
 • De reparaties;
 • Het onderhoud en de banden;
 • De brandstof.


Gaat u daarbij goed na hoe al deze zaken in het contract worden geformuleerd. Soms is de brandstof wel degelijk voor eigen rekening. Het is een one-stop benadering waarbij u in één keer klaar bent. De auto wordt door de leasemaatschappij aangekocht en staat dus niet op uw balans. Bovendien staat de auto en het kenteken op naam van de leasemaatschappij. Spreekt u ook een voor u handige contractduur af, en bedingt dat het leasecontract eventueel tussentijds opzegbaar is.

Netto Operational Lease

Een aantal zaken houdt u bij netto Operational Lease in eigen hand:

 • De verzekering;
 • Het onderhoud;
 • De reparaties.


De leasemaatschappij functioneert als financier van uw auto, en verzorgt de afschrijving. De auto wordt door de leasemaatschappij aangekocht. U kunt kiezen of u de auto en kenteken op uw naam wilt hebben, of op naam van de leasemaatschappij. U hebt de mogelijkheid om de auto aan het eind van de contractperiode over te nemen voor een vooraf overeengekomen prijs. Tussentijds kan het contract meestal niet worden opgezegd.

Financial Lease

Dit is de meest uitgeklede vorm van leasen. De maatschappij verzorgt de financiering via Huurkoop, een persoonlijke lening met de auto als onderpand. Auto en kenteken staan op uw naam. U betaalt in maandelijkse termijnen terug. De looptijd bedraagt minimaal 12 maanden en maximaal vijf jaren.

Shortlease

De shortlease zorgt er voor dat u geen lange contracten aangaat maar wel steeds mobiel bent zodra u dat wilt. Meestal gaat het om een maandcontract. Gebruik het voor de vakantie of een kortere periode. Het betekent alle voordelen van leasen, flexibel en goedkoop.

Waar zit het voordeel

Waarvoor u kiest is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u het volledig uit handen wilt geven, neemt u de meest uitgebreide optie, die eveneens de duurste is. Het heeft vele voordelen, waaronder allerlei administratieve. Bovendien rust de auto dan niet op de balans van de onderneming. Voor welke variant u ook kiest, altijd geldt dat u er goed aan doet om meerdere offertes bij meerdere bedrijven aan te vragen. Vooral de in rekening gebrachte rente kan nogal variëren. Denkt u ook aan de fiscale bijtelling, want de fiscus controleert lease auto's steeds meer op het aantal gereden privé-kilometers, en dat kan aardig in de papieren lopen.

Bijtelling leaseauto

U kunt ook kiezen voor een verklaring geen privégebruik leaseauto om de bijtelling bij uw inkomen te voorkomen. U hoeft als u vgpg-verklaring van de werkgever hebt gekregen ook geen nauwkeurige rittenadministratie bij te houden. Voor wie wel de auto ook privé rijdt gelden bijtellingen. van de werknemer vereist. Sinds 2008 wordt een verschil gemaakt tussen de extreem zuinige en milieuvriendelijke auto's, en de andere auto's. De extreem zuinige en milieuvriendelijke auto's met uitstoot nul hebben in 2019 een bijtelling van 4%. Maar als het om een dure auto gaat, treedt de Tesla taks op elektrische auto's in werking.

Fiscale aftrek koopsom leaseauto

Als een werknemer van de zaak een auto koopt, kan soms een deel fiscaal aftrekbaar zijn en in mindering worden gebracht op de bijtelling bij het inkomen. Het gaat dan om het deel, dat u meer moet betalen dan de werkelijke waarde van de auto. Bijvoorbeeld doordat een auto voor te veel in de boeken staat en er dus te weinig op is afgeschreven.

22% bijtelling

De bijtelling wordt in 2019 eenvoudiger met ook voor de volledig elektrische auto een kleine bijtelling (4%) krijgt, veel zakelijke auto's hebben in 2019 een bijtelling van 22%:

Welke auto?

elektrische auto's

semi-elektrische auto's

elke andere auto met een CO2-uitstoot

Bijtelling 2019

4%

22%

22%

Het aanbod van elektrische auto's is in 2019 nog relatief beperkt, evenals het aantal laadpunten in sommige delen van ons land.

Met de leaseauto op vakantie en op reis gaan in 2019

Als u op reis of vakantie wilt gaan met uw leaseauto moet u wel aan een aantal dingen denken. Zo kunnen de papieren van een leaseauto in het buitenland problemen opleveren doordat de auto niet op naam van de automobilist staat, maar op naam van de leasemaatschappij. Hetzelfde geldt bij een aanrijding, omdat de politie echt wil weten van wie de auto is en wie dus aansprakelijk is. Als u gaat naar een land dat niet onder de Schengenlanden vallen doet u er dus goed aan om bij de leasemaatschappij een machtiging buitenland te vragen. Met deze machtiging toont u namelijk aan dat weliswaar de auto van de leasemaatschappij is, maar dat bevoegd bent om met de auto te rijden. Houd er ook rekening mee dat de leaseauto niet in elk land even bekend is en dus kan zorgen voor oponthoud wanneer de papieren worden gecontroleerd. Vooral Oost-Europa en Turkije kunnen dan extra problemen geven. In Marokko is de machtiging verplicht. Vergeet de groene kaart niet. Denk er ook aan dat het in vele landen verplicht is om een veiligheidsvest, verbanddoos en een gevarendriehoek in de auto mee te nemen.

Buitenland machtiging voor leaseauto’s

De machtiging buitenland moet aan een aantal regels voldoen. Er moet in ieder geval in staan:

 • De naam van de berijder van de auto.
 • De gegevens van de leaseauto.
 • De periode dat de machtiging geldt.
 • Om de machtiging in het buitenland begrijpelijk te maken is de machtiging opgesteld in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Slot

Keuze genoeg zou ik zeggen. En misschien is de Think City wel wat voor u. Auto rijden is al duur genoeg.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.