Tesla-taks op elektrische auto's in 2019: hogere bijtelling


Tesla-taks op elektrische auto's in 2019: hogere bijtelling | Mediafuze

In 2019 komt er een nieuwe belasting bij, de Tesla-taks. De Tesla-taks houdt in dat een duurdere elektrische auto van de zaak ook betekent dat u meer inkomstenbelasting moet gaan betalen over de bijtelling van de auto. Niet omdat uw auto vervuilt, in tegendeel want u rijdt een nul-emissie auto, maar alleen omdat uw auto duurder is. Wie in 2018 nog een Tesla koopt, kan vijf jaar vooruit met een lagere belastingheffing. Wie wacht tot 2019 zal maandelijks veel meer belasting aan de Belastingdienst moeten afdragen. Hoe werkt deze Tesla-taks?

Een elektrische auto van de zaak

Een elektrische auto van de zaak kan een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu, een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving. Tegen die achtergrond is het ook wel logisch dat de overheid het gebruik van de elektrische auto ondersteunt en stimuleert. Tot 2018 hoefde de rijder van een elektrische met een privégebruik van meer dan 500 kilometer per kalenderjaar bij de belastingaangifte inkomstenbelasting geen bijtelling voor de auto op te voeren. Het tarief stond op nul procent. In 2018 werd de situatie al minder gunstig, omdat de bijtelling in 2018 werd verhoogd naar 4%. In 2019 komt daar de nieuwe Tesla-taks bij.

Wat is de Tesla-taks in 2019?

In 2019 gaat de overheid een stapje verder, de 4% bijtelling geldt alleen nog voor de auto's met een cataloguswaarde tot 50.000 euro. Wie een duurdere wagen rijdt, en een nieuwe Tesla is duurder, betaalt een gecombineerd belastingtarief. De bijtelling bestaat dan uit twee delen:

  • 4% tot 50.000 euro.
  • 22% over de cataloguswaarde die hoger is dan 50.000 euro.

De waarde van de auto is van belang, het is niet zo dat de Tesla-taks alleen voor Tesla's telt. Bovendien zal de Tesla model 3 goedkoper zijn, maar wie met een Tesla rijdt, rijdt meestal een duurdere auto. Vandaar in de volksmond de naam Tesla-taks.

Wat kost de Tesla-taks u meer?

Stel u koopt in 2019 een Tesla van 90.000 euro. Dan bedraagt uw bijtelling in 2018 10.800 euro. Stel u betaalt 52% inkomstenbelasting dan kost de auto u ruim 5.600 euro per jaar, 470 euro per maand. Koopt u in 2018 een nieuwe Tesla dan is de bijtelling 3.600 euro per jaar, tegen een belastingtarief van 52% betekent dit 1.870 euro aan inkomstenbelasting per jaar, 155 euro per maand:

Bijtelling Tesla van 90.000 euro in 2018 en 2019:

Taks 2018 2019
Bijtelling €3.600 €10.800
Inkomstenbelasting bij tarief van 52% €1.870 € 5.600

Kortom wie een fors inkomen heeft, maar energiezuinig rijdt zonder uitstoot, gaat bijna het dubbele meer aan inkomstenbelasting voor de auto van de zaak betalen. Hebt u een lager inkomen, dan neemt de bijtelling in 2019 nog steeds fors toe en stijgt de belastingafdracht, maar wel in iets mindere mate.

Een Tesla kopen in 2018

Nog in 2018 een Tesla kopen is fiscaal gezien goedkoper dan te wachten tot 2019. Een conventionele auto met eenzelfde cataloguswaarde zal overigens belastingtechnisch nog altijd een stuk duurder zijn, omdat dan over de gehele cataloguswaarde een bijtelling van 22% geldt. Het goedkoopste is een elektrische auto tot 50.000 euro.

De 1e tenaamstelling van de auto en de bijtelling

Maar er is nog meer aan de hand. Stel u hebt een auto zonder CO2-uitstoot met een eerste tenaamstelling in 2014 of met als datum 2013 en eerder. Ook dan krijgt u in 2019 met een nieuwe regel van bijtelling te maken. Is de wagen uit 2013 of eerder, dan is in 2019 al een termijn van 60 maanden (vijf jaar) verlopen. Voor de auto’s uit 2014 verloopt in de loop van 2019 de termijn van 60 maanden. Voor al deze auto's wordt de bijtelling nog hoger:

  • 7% tot een waarde van 50.000 euro.
  • 25% voor de waarde boven 50.000 euro.

Dat betekent automatisch dat de nieuwe belastingmaatregel met de Tesla-taks direct van invloed is op de tweedehands automarkt voor elektrische auto's in Nederland. De interesse voor een tweedehands Tesla zal afnemen waardoor de waarde zal dalen. Kopers zullen proberen af te dingen, terwijl verkopers uiteraard een zo hoog mogelijke verkoopprijs willen bedingen.

Conclusie nieuwe autobelasting op elektrische auto's

Een nieuwe dure elektrische auto van de zaak, wordt in 2019 fiscaal een stuk duurder. Dat kan een verschuiving betekenen naar de aanschaf van een goedkopere auto met nul CO2-uitstoot. Wie toch zakelijk een Tesla wil rijden, doet er goed aan om de wagen al in 2018 te leasen en niet te wachten tot 2019.


Tesla-taks op elektrische auto's in 2019: hogere bijtelling

Een elektrische auto van de zaak kan een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu, een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving. Tegen die achtergrond is het ook wel logisch dat de overheid het gebruik van de elektrische auto ondersteunt en stimuleert. Tot 2018 hoefde de rijder van een elektrische met een privégebruik van meer dan 500 kilometer per kalenderjaar bij de belastingaangifte inkomstenbelasting geen bijtelling voor de auto op te voeren. Het tarief stond op nul procent. In 2018 werd de situatie al minder gunstig, omdat de bijtelling in 2018 werd verhoogd naar 4%. In 2019 komt daar de nieuwe Tesla-taks bij.

Lees meer »

Geld terug van de Belastingdienst 2018 - 2019: belastingtips

Belastingtips voor de belastingteruggave 2018 en 2019 zijn vaak welkom en kunnen ervoor zorgen dat u als particulier geld terug krijgt van de Belastingdienst. Geld terug van de fiscus is niet alleen fijn zijn, maar vaak ook mogelijk. Voor een snelle belastingteruggave moet u wel in actie komen. Of u vraagt maandelijks geld terug van de Belastingdienst als voorschot of uw wacht tot volgend voorjaar en vult dan al uw aftrekposten en heffingskortingen in bij uw belastingaangifte 2018 en 2019. De loonbelasting is vaak maar een voorheffing op de inkomstenbelasting. Loop uw voordelen niet mis.

Lees meer »

Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalen

Betalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of de kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. Vooral de kinderopvangtoeslag is een probleem, daarom wordt aan een wijziging gedacht waarbij de toeslag niet meer aan de ouder maar de instelling wordt betaald. De toeslagen zijn gebaseerd op veronderstellingen die gedurende het jaar kunnen veranderen en daardoor kan het helaas gebeuren dat u te veel vooruit hebt ontvangen. Sluit dan een persoonlijke betalingsregeling toeslagen af met de Belastingdienst om de toeslagen geleidelijk terug te kunnen betalen. Voorkomen dat u moet terugbetalen is nog beter, maar dat lukt helaas niet altijd. U kunt ook zelf online een toeslag stopzetten of aanpassen zodat de kans op bijbetalen of terugbetalen kleiner wordt.

Lees meer »

Fiscale toeslagen 2016, 2017: nieuw belastingstelsel Wiebes

Welke fiscale toeslagen zijn er in 2016 en 2017 met het nieuw belastingstelsel van het kabinet Rutte en vooral Wiebes, ook als u 65+ bent, wat de gevolgen van een hervorming? Voor de vier inkomensafhankelijke toeslagen kunt u nu nog bij de Belastingdienst terecht, maar het moet echt eenvoudiger worden met een herzien belastingstelsel. Voor u en voor de Belastingdienst zelf. Voor de de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Toets tot die tijd altijd zelf op hoeveel toeslagen u recht hebt. Wat zijn de bedragen en voorwaarden voor een toeslag? Kijk door alle veranderingen van het belastingstelsel heen. Het maximaal toegestaan inkomen wordt lager in 2016, 2017 en 2018 en ook uw vermogen telt mee. Daar staat in 2016 een belastingverlaging tegenover. Het kabinet wil voor de middeninkomens het belastingtarief verlagen van 42 procent naar 40 procent.

Lees meer »

Belastingdienst en witwassen, ongebruikelijke transacties

Het witwassen van geld en ongebruikelijke geldtransacties komen regelmatig voor in ons land. Het gaat vaak om crimineel geld of stortingen om zwart geld wit te wassen. Om hier iets aan te doen bestaat de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties, MOT. Maar de controle van de belastingdienst gaat inmiddels veel verder: elke contante betaling vanaf € 10.000 moet worden gescreend. De FIOD is niet de enige die u in de gaten houdt. Oppassen dus met het witwassen van geld, zowel bij meubelaankopen, een huis, een auto, goudhandelaren. Een winkelier had voor 250.000 euro aan meubels contant afgerekend en zoiets valt op.

Lees meer »

Toptarief 2018, 2019: loonbelasting en inkomstenbelasting

Het toptarief 2018 en 2019 voor de loonbelasting en inkomstenbelasting bedraagt bijna 52% en zou bij de belastingherziening (nieuw belastingstelsel Rutte 3) kunnen dalen naar 49,5% in 2021. Met de juiste aftrekposten kunt u de werkelijk te betalen inkomstenbelasting verlagen, maar de fiscale bijtellingen (huurwaardeforfait, bijtelling auto) en lastenverzwaringen (afschaffen Wet Hillen, hogere energiebelasting) zullen uw lasten ook weer verhogen. De vermogensbelasting kent een toename in het toptarief. Wat schiet u er dus mee op?

Lees meer »


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.