Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk


Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk | Mediafuze

De opkomst van een draadloos netwerk of WiFi heeft het voor iedereen heel gemakkelijk gemaakt om gebruik te maken van het internet waar je ook bent via een computer, smartphone, tablets en andere apparaten zonder gebruik te moeten maken van een wirwar van kabels. Het grote probleem met deze draadloze signalen is dat anderen ook vrije toegang hebben tot jouw netwerk, ook al bevinden ze zich niet in dezelfde kamer. Hackers krijgen op die manier toegang tot heel wat informatie zoals e-mail, contacten en zelfs bankgegevens. Om dit te voorkomen is het essentieel om je netwerk zodanig te beveiligen dan enkel jij kan beslissen wie er toegang krijgt tot het internet.

Het risico van onbeveiligde WiFi-routers

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Je router beveiligen

We kunnen de beveiliging van een router opdelen in drie niveaus. Het is heel belangrijk deze correct te gebruiken want bij verkeerd gebruik zal er geen sprake zijn van beveiliging. De verschillende niveaus zijn:

  • Open: Geen beveiliging waardoor iedereen moeiteloos toegang krijgt tot het netwerk
  • WEP: Verouderde beveiligingsmethode die vrij gemakkelijk te kraken is
  • WPA / WPA2: Beveiligingsmethode die heel efficiënt kan zijn als ze correct wordt gebruikt. Deze wordt geleverd met een standaard wachtwoord dat je best wijzigt en het best zo complex mogelijk maakt bijvoorbeeld: Aah56ms478JsyuC

Werkwijze

Je dient eerst de inloggegevens te wijzigen zodat je de routerinstellingen kunt aanpassen. De standaard inloggegevens zijn online beschikbaar dus is het ook aangeraden die wijzigingen onmiddellijk door te voeren na het installeren van je router. Hierna krijg je toegang tot de routergegevens zoals netwerknaam en WiFi-wachtwoord. De standaard naam en het wachtwoord vind je meestal terug op een sticker die bevestigd is op de router.

Vervolgens voer je het webadres van de router in in de adresbalk van je browser waar je normaal een url ingeeft waarna je op de loginpagina van je router zal terecht komen. Hier dien je in te loggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Deze zijn ook weer standaard dus worden best ook gewijzigd. Hierna kun je de standaard SSID of netwerknaam en het wachtwoord veranderen.

Indien je de mogelijkheid hebt om je pc of laptop via een ethernet kabel aan te sluiten op het internet in plaats van gebruik te maken van WiFi doe je dit ook het best en schakel je de WiFi uit via het menu draadloze instellingen. Je zal een veel betere verbinding hebben en hackers krijgen geen kans om in te breken via de router.

Gevaren van openbare WiFi hotspots

Gratis of openbare WiFi is tegenwoordig overal beschikbaar en biedt ons de mogelijkheid om altijd en overal verbonden te blijven met het internet. Je bespaart geld op dure abonnementen maar er zijn echter ook risico’s aan verbonden. Gratis WiFi in cafés bijvoorbeeld wordt beheerd door de uitbater welke meestal geen internetprofessionals zijn.

Ten eerste gaat het over een gedeeld netwerk waar iedereen zich kan op aansluiten. Gewoon surfen naar webpagina’s of het bekijken van YouTube filmpjes neemt weinig risico met zich mee maar vanaf er inloggegevens of wachtwoorden moeten worden ingevoerd let je toch maar beter op. Deze kunnen immers worden achterhaald door hackers die op dat moment ook aangesloten zijn op dit openbare netwerk.

In woongebieden zie je ook heel vaak onbeveiligde netwerken. Meestal gaat het over mensen die hun netwerk niet hebben beveiligd maar soms zijn ze doelbewust opgericht door hackers met de bedoeling wachtwoorden te stelen van diegene die verbinding maken met het netwerk. Ook al ziet de netwerk naam er heel vertrouwd uit zoals Starbucks WiFi, dit wil niet zeggen dat het effectief beheerd wordt door Starbucks.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »