Voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit


Voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit | Mediafuze

Voorkom dat hackers mee kunnen kijken en luisteren tijdens het computeren. Zet de webcam en de microfoon uit.

Justitie adviseerde het een aantal jaar geleden al, maar in september 2016 gaf ook FBI-directeur James Comey aan dat het verstandig is om de webcam van de pc af te plakken. Hackers zouden anders misschien via de webcam bij u thuis naar binnen kunnen kijken.

Kwaadaardige software

Hackers kunnen natuurlijk niet zomaar de webcam aanzetten. Zij moeten eerst speciale software op uw computer installeren. Dat gaat vaak door een mailtje te sturen met een link of door een nep-update voor te schotelen. Als u daarop klikt, kan er software op de pc geïnstalleerd worden, waarmee de hacker toegang krijgt tot uw webcam of microfoon. Daarom zeggen justitie en de FBI dat u het zekere voor het onzekere moet nemen. Plak de webcam af en zet de microfoon uit.

Of dat echt nodig is kunt u alleen zelf bepalen. Als u de computer altijd netjes updatet en nooit zomaar op vreemde bestanden klikt, loopt u praktisch geen risico. Maar voor wie het prettig vindt, beschrijven we hieronder hoe u de webcam en microfoon uitzet.

Webcam

Met een gewone pc is het heel eenvoudig. U hebt dan een losse webcam. Gebruikt u de webcam niet, zorg dan dat het snoertje niet met de computer is verbonden, dan kan niemand er misbruik van maken. Met een laptop kunt u de lens van de webcam afplakken (boven aan het beeldscherm in het midden). Gebruik daarvoor een gewone pleister zodat er geen lijm op de lens komt. En als u liever niets op de laptop plakt, is een gebogen kartonnetje dat de lens afdekt ook effectief. Op de Mac is dit veruit de makkelijkste manier om pottenkijkers te weren. Op een laptop met Windows 7 en 10 kunt u ook de webcam via de instellingen van de pc uitschakelen. Hierdoor maakt u het moeilijker voor de hackers om toegang te krijgen tot uw webcam.

De veiligste manier is om uw laptop af te plakken. Maar doet u dit liever niet, schakel de webcam dan zo uit op een laptop met Windows 7 en 10:

  • Open het Configuratiescherm. Klik in Windows 10 eerst op Starten en typ 'Configuratiescherm'. Klik vervolgens op Configuratiescherm.
  • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
  • Klik onder 'Apparaten en printers' op Apparaatbeheer.
  • Klik op het pijltje naast 'Beeldapparaten', zodat het menu uitklapt.
  • Klik met de rechtermuisknop op 'Webcam'. Het kan dat uw webcam een andere naam heeft.
  • Klik op Uitschakelen (Windows 7) of op het tabblad Stuurprogramma > Uitschakelen > Ja (Windows 10).

De webcam is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen en als laatste kiezen voor Inschakelen.

Microfoon

Om het moeilijker te maken voor hackers om toegang te krijgen tot uw microfoon, kunt u de microfoon (indien aanwezig) uitzetten.

In Windows 7 en 10 gaat dat zo:

  • Open het Configuratiescherm (zie hierboven voor de stappen).
  • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
  • Klik op Geluid.
  • Klik op het tabblad Opnemen.
  • Klik (indien aanwezig) met de rechtermuisknop op 'Microfoon'. Het kan dat de microfoon een andere naam heeft.
  • Klik op Uitschakelen.
  • Klik op OK.

De microfoon is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen. Ziet u op het tabblad 'Opnemen' geen apparaten, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer de optie Uitgeschakelde apparaten weergeven. Klik daarna met de rechtermuisknop op 'Microfoon' en selecteer Inschakelen.

Volg op de Mac volgt u deze stappen:

  • Klik op Systeemvoorkeuren.
  • Klik op Geluid.
  • Klik op het tabblad Invoer.
  • Klik op Lijninvoer.

De interne microfoon is nu uitgeschakeld.

Let op: sluit geen externe microfoon aan, want dan kan het geluid alsnog worden opgepikt.


Wat is een Trojaans paard?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

Lees meer »

Wat is een computervirus?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

Lees meer »

Wat is een DDoS aanval?

Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval moet een aanvaller controle krijgen over een netwerk van online machines. Computers en andere machines (zoals IoT-devices) zijn bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware en veranderen elke computer in een bot (ook wel 'zombie' genaamd). De aanvaller heeft in dat geval op afstand controle over de groep bots, dat gezamenlijk een botnet genoemd wordt .

Lees meer »

Wat is een computerworm?

Een computerworm hoeft niet geïnstalleerd te worden door een gebruiker. Vroeger werden computers geïnfecteerd door middel van floppydisks met een worm erop. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk niet meer, maar soms worden nog wel USB-sticks gebruikt voor de eerste infectie. Worms komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links.

Lees meer »

10 tips om veilig te internetten

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Lees meer »