Wij zijn momenteel druk bezig met het vernieuwen van onze website. Hierdoor kan het voorkomen dat deze tijdelijk niet bereikbaar is.

Home » Meer » Internet Speedtest » Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?


Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik? | Mediafuze

Het is natuurlijk heel handig dat er zoveel plekken zijn die openbare wifi aanbieden. Denk aan winkels, restaurants, vliegvelden en hotels. Even inloggen met een wachtwoord en je kunt gratis internetten. En soms hoef je niet eens in te loggen, dan zit je direct op het netwerk. Maar een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet.

De risico's van een openbaar wifi-netwerk

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Gebruik je databundel of een VPN

Om te internetten op je smartphone of tablet kun je het beste je databundel (3G of 4G) gebruiken. Dat kost geld, maar is veel veiliger. Of gebruik een VPN. Ook met je computer kun je het beste via een VPN gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk.
«   »