7 tips om veilig te internetten


7 tips om veilig te internetten | Mediafuze

1. Klik niet zomaar op dingen

Kijk een beetje uit met klikken. Dat klinkt heel simpel, maar daar voorkom je de meeste problemen mee. Klik niet zomaar op linkjes in een e-mail, ook als ze specifiek aan jou zijn gericht.

Mocht je toch op zo'n linkje klikken, ga dan voor jezelf na of je het vertrouwt. Krijg je een e-mail van je bank waarin wordt gevraagd om informatie? Bel ze op om te vragen of het klopt. Krijg je een WeTransfer-bestand van iemand die je niet kent? Download het dan niet.

7 tips om veilig te internetten | Mediafuze

Hetzelfde geldt voor pop-ups en advertenties. Krijg je een berichtje dat je een iPhone hebt gewonnen? Klik er dan niet op en vul dan helemaal geen gegevens in. Het is op het internet net zo ongebruikelijk dat je een iPhone wint als op straat. En hoe vaak is iemand op straat naar je toe gekomen met een iPhone die je schijnbaar hebt gewonnen?

2. Surf beveiligd

Het internetverkeer wordt steeds vaker versleuteld. Dit betekent dat de data die je verstuurt en ontvangt wordt afgeschermd voor pottenkijkers. Dit is belangrijk bij websites die gevoelige informatie verwerken, zoals banken, e-mailproviders en webshops. Je herkent een beveiligde verbinding aan het slotje in de adresbalk van de browser en 'https://' voor de website.

Om altijd een beveiligde verbinding af te dwingen, kun je HTTPS Everywhere installeren. Dit is een programmaatje voor de browser dat - indien mogelijk - een beveiligde https-verbinding activeert in plaats van een normale onbeveiligde http-verbinding. "Door HTTPS Everywhere reist je data onderweg niet elektronisch naakt", zei klokkenluider Edward Snowden eerder.

3. Vergrendel je apparaten

We internetten niet alleen met onze computer. Daarom is het verstandig om ook je mobiele apparaten te beveiligen. Dit doe je met een pincode, wachtwoord, patroon of vingerafdruk, of een combinatie daarvan. Bij veel smartphones is het bijvoorbeeld mogelijk om met je vingerafdruk en een zescijferige pincode in te loggen.

De meeste mensen gebruiken een viercijferige pincode, maar veel toestellen ondersteunen al een zescijferige pincode. Met een zescijferige pincode zijn een miljoen combinaties mogelijk, bij een viercijferige 'maar' 10.000. Daarnaast is het voor een kwaadwillende lastiger om een zescijferige pincode af te kijken dan een viercijferige.

4. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Een wachtwoordbeheerder slaat al je wachtwoorden op één plek op. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden.

Het is belangrijk dat je voor elke dienst een ander wachtwoord gebruikt. Als er één dienst wordt gehackt, kan het buitgemaakte wachtwoord niet voor een andere dienst worden gebruikt. Met een wachtwoordbeheerder heb je altijd toegang tot die verschillende wachtwoorden.

7 tips om veilig te internetten | Mediafuze

De bekendste wachtwoordbeheerders zijn LastPass en 1Password. LastPass slaat alle wachtwoorden versleuteld in de cloud op, bij 1Password is die mogelijkheid optioneel. Het is verstandiger om de versleutelde wachtwoorden op je eigen computer te houden en een opensource-wachtwoordbeheerder te gebruiken, zoals KeePass.

5. Pas op met openbare wifi-netwerken

Iedereen kan met een openbaar wifi-netwerk verbinden en andere gebruikers in de gaten houden. Het is daarom verstandig om alleen bij openbare wifi-netwerken in te loggen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld als je even een WhatsApp'je wilt versturen.

Als je voor een langere tijd gebruik wilt maken van een openbaar wifi-netwerk, dan is het slim om een VPN te activeren. Daarmee scherm je jezelf in het openbare wifi-netwerk af. Daarnaast kun je ook nog via tethering je eigen mobiele verbinding gebruiken om met andere apparaten te internetten.

6. Installeer je updates

De software die op je computers, smartphones, tablets en zelfs smartwatches draait, wordt regelmatig geüpdatet. Het installeren van updates is niet alleen belangrijk om gebruik te maken van nieuwe functionaliteiten, ook beveiligingslekken worden met updates verholpen. Het is daarom belangrijk om je apparaten up-to-date te houden. Zo weet je dat de kans dat een kwaadwillende een lek in jouw apparaat misbruikt een stuk kleiner is.

7. Schakel tweetstapsverificatie in

Bij veel internetdiensten kun je tweestapsverficatie gebruiken, zoals Gmail, Dropbox en wachtwoordbeheerders. Dit betekent dat je na het inloggen met je e-mailadres en wachtwoord nog een extra code moet invoeren die naar je telefoon wordt verzonden. Mochten je e-mailadres en wachtwoord toch zijn buitgemaakt, dan moet de kwaadwillende ook nog eens fysiek toegang hebben tot je smartphone.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »