Wat is adware? | Mediafuze

Adware (advertentie-ondersteunde software) is software die vergezeld wordt door (geautomatiseerde) advertenties. Mensen downloaden software (een applicatie of programma) en de bijkomende adware toont advertenties om inkomsten op te leveren voor de maker (of uitgever) van de software. Adware is in veel gevallen gratis en komt ontzettend veel voor. Je bent er gegarandeerd al een keer mee in aanraking gekomen.

De advertenties en reclames die we online tegenkomen zijn meestal behoorlijk schreeuwerig en eerder een last dan een plezier voor gebruikers van apps. Toch blijven bedrijven het doen, omdat ze hier geld aan kunnen verdienen.

Welke soorten adware bestaan er?

Adware komt in verschillende vormen voor. Een groot deel van de adware toont advertenties in de applicatie. Vaak heb je als gebruiker de optie om een betaalde versie te nemen, waardoor er geen advertenties meer getoond worden (shareware). Een andere vorm van adware zijn programma’s die tijdens de installatie advertenties tonen.

Is Adware slecht voor je computer?

Adware op zich hoeft niet slecht te zijn voor je computer. In principe betekent de term adware alleen dat er advertenties getoond worden tijdens de installatie of tijdens het gebruik van de software. Legitieme adware hoeft dus geen schade te berokkenen aan je computer. Google toont met bijvoorbeeld Gmail en Google Search ook advertenties in zijn diensten / software en kan daarmee ook als adware bestempeld worden. De term adware wordt daarentegen ook vaak gebruikt om een bepaald type malware aan te geven die ongewenste reclames en virussen verspreiden. Daarnaast kunnen de advertenties schadelijke onderdelen bevatten. Meer dan eens worden advertenties namelijk misbruikt om ongemerkt virussen te verspreiden.

Verschil tussen adware, malware en spyware

De termen adware, malware en spyware worden vaak door elkaar gebruikt. Adware kan tegelijkertijd malware en / of spyware zijn. Toch is het belangrijk om de oorsprong van de term te kennen om het doel van het programma goed te kunnen omschrijven.

Adware is een term puur bedoeld voor programma’s die voorzien zijn van advertenties. Adware is in principe niet kwaadaardig. Spyware daarentegen heeft als doel het stiekem verzamelen van privégegevens van de computergebruiker(s). Hierbij moet je denken aan toetsaanslagen, wachtwoorden, internetgeschiedenis en bestanden. Deze functies zitten vaak verscholen in ogenschijnlijk veilige programma’s. Malware (malicious software) is een overkoepelende term. Het representeert alle software die als doel heeft om computersystemen te ontregelen, computersystemen (deels) over te nemen, ongewenste reclames te tonen en als spyware te fungeren.

Hoe kun je adware tegengaan?

In het algemeen hoef je het installeren van adware niet tegen te gaan. Vaak worden advertenties in gratis programma’s gestopt om de ontwikkel- en updatekosten van software te dekken. Deze advertenties zijn vaak niet kwaadaardig en zullen geen schade berokkenen aan je computer. De advertenties kunnen wel schadelijke onderdelen bevatten. Het blokkeren van online advertenties met adblockers en een VPN is daarom verstandig.

Malware, virussen en spyware zijn programma’s die wel actief bestreden moeten worden:

  • Je dient zoveel mogelijk te voorkomen dat je in aanraking komt met dergelijke software door altijd van de originele bron te downloaden en illegale downloads te voorkomen.
  • Installeer een virusscanner en houdt deze up-to-date.
  • Laat anti-malwareprogramma’s zoals MBAM om de zoveel tijd de computer scannen.
  • Blokkeer advertenties met browser-plugins zoals uBlock origin of Adblock plus.

Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »