Wij zijn momenteel druk bezig met het vernieuwen van onze website. Hierdoor kan het voorkomen dat deze tijdelijk niet bereikbaar is.

Home » Meer » Internet Speedtest » Wat is een hacker?

Wat is een hacker?


Wat is een hacker? | Mediafuze

Wat zijn black hat hackers?

Een black hat hacker is iemand die de beveiliging en integriteit van computers of netwerken schendt met malicieuze intenties of voor persoonlijk gewin. Black hat hackers breken in op computersystemen met het doel om daar zelf voordeel uit te halen. Veelal worden hierbij andere personen of instanties gedupeerd. Black hat hackers voeden de stereotypische representatie van kwaadaardige hackers.

Black hat hackers breken in bij beveiligde netwerken om data te vernietigen, te bewerken of te stelen. Ook zorgen black hat hackers er dikwijls voor dat anderen niet meer op reguliere wijze gebruik kunnen maken van een netwerk.

Wat zijn white hat hackers?

Een white hat hacker (soms ook wel ethisch hacker genoemd) is een computerbeveiligingsspecialist. White hat hackers gebruiken vaak dezelfde technieken om in te breken op computers en netwerken als black hat hackers. Het grote verschil tussen white hat hackers en black hat hackers zit in de intenties. Black hat hackers zijn criminelen die hacken met de intentie schade te berokkenen of op illegale wijze geld te verdienen. White hat hackers hacken vanuit een ethisch perspectief. Door in te breken op beveiligde computers en netwerken proberen white hat hackers beveiligingslekken op te sporen. Vervolgens proberen ze te assisteren bij het zoeken naar oplossingen om de beveiliging te verbeteren. De intentie van white hat hackers is om zwakheden in ICT-infrastructuur op te sporen voordat malicieuze black hat hackers deze kwetsbaarheden kunnen exploiteren.

Veel grote consultancybureau’s hebben bijvoorbeeld white hat hackers in dienst om de ICT-infrastructuur van bedrijven te testen op mogelijke beveiligingslekken. Het grote verschil met black hat hackers is dat white hat hackers aan de kant van desbetreffende bedrijven staan. Ze hebben expliciet toestemming om te proberen de beveiliging te kraken, met de intentie om de beveiliging te verbeteren.

Wat zijn grey hat hackers?

Tot slot heb je ook nog een categorie hackers die we grey hat hackers noemen. Grey hat hackers gaan ethisch en moreel gezien iets soepeler met de regels om dan white hat hackers. Vaak breken grey hat hackers zonder toestemming in op systemen uit interesse of nieuwsgierigheid. Als ze beveiligingslekken vinden, exploiteren ze deze echter niet op malicieuze wijze. Soms proberen grey hat hackers een kleine financiële vergoeding te krijgen voor het ontdekken van een beveiligingslek. Niet alle bedrijven kunnen dit waarderen, en deze praktijken hebben in het verleden tot verscheidene schadeclaims tegen grey hat hackers geleid.
«   »