Uitstel belastingaangifte 2019 (controleer gegevens)


U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2019 over aanslagjaar 2018. Wie 1 mei 2019 voor zijn aangifte inkomstenbelasting als deadline niet haalt, kan bij de fiscus uitstel van de belastingaangifte aanvragen. Deze regels zijn vanaf 2014 wel aangescherpt, wie te laat is en geen uitstel heeft gekregen kan een boete verwachten. Uw uitstel voor de belastingaangifte kunt u schriftelijk, telefonisch of digitaal aanvragen. Doe dit op tijd en voorkom zo de vergrijpboete van de Belastingdienst. De Belastingdienst let extra op de correcte datum van belastingaangifte. Controleer bij uw belastingaangifte 2018 en 2019 uw gegevens altijd goed.

Belastingaangifte 2019 doen, controleer de belastinggegevens goed

De belastingaangifte 2019 is de belastingaangifte over aanslagjaar 2018, in het voorjaar van 2019. Wie deze belastingaangifte moet doen maar de uiterste inleverdatum van 1 mei 2019 op 24.00 uur niet haalt, kan uitstel aanvragen. De Belastingdienst houdt deze deadline goed in de gaten. Wie niet op tijd is en geen uitstel heeft gekregen kan tegen een forse verzuimboete of vergrijpboete aanlopen, waardoor de belastingaanslag hoger zal uitvallen. In 2014 was 30 april een maand later dan normaal omdat velen moesten bijbetalen (1 mei in plaats van 1 april), in 2017 had u ook tot 1 mei de tijd, in 2018 tot 1 mei 2018. Ruim op tijd uw belastingaangifte insturen kan voordelen hebben (als u geld terugkrijgt bijvoorbeeld), als u voor 1 april 2019 uw aangifte instuurt, garandeert de Belastingdienst dat u voor 1 juli 2019 uw belastingaanslag ontvangt. Wacht u tot bijvoorbeeld 1 mei 2019 of later, dan is die garantie er niet meer.

Uitstel belastingaangifte aanvragen

En dat terwijl een uitstel van de belastingaangifte aanvragen zo eenvoudig is. Telefonisch kunt u uitstel vragen voor een periode van maximaal vier maanden na de laatste vervaldag. Als u dat niet voldoende is, moet u een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst en kunt u maximaal 12 maanden uitstel krijgen. Al met al kan uitstel van het invullen van de belastingaangifte inkomstenbelasting op een snelle, maar ook op een langzame manier:

1a. Een brief schrijven

Langzaam, maar wel correct is dat u een brief stuurt naar de Belastingdienst. Schriftelijk uitstel aanvragen bij de fiscus met in uw brief uw naam, adres, welke belastingaangifte het betreft, uw BSN nummer en het verzoek tot uitstel moet u sturen naar uw eigen belastingkantoor of:

Belastingdienst
Postbus 2523
6401 DA Heerlen


Deze methode is wat traag, omdat het enkele weken kan duren voordat u een bevestiging van het uitstel thuis hebt.

1b. Digitaal uitgifte belastingaangifte aanvragen

U kunt ook digitaal uitstel aanvragen in de periode 1 februari 2019 tot 1 mei 2019.

2a. Digitaal bezwaar maken

Digitaal bezwaar maken kan ook. Vul het in en verzendt het elektronisch. Welke gegevens nodig zijn blijkt uit de vragen op het formulier. Verzending gaat met DigiD. Ook dan duurt het een tijdje voordat u uitsluitsel krijgt, maar hebt u wel de zekerheid dat u tijdig om uitstel hebt gevraagd.

2b. Formulier betalingsregeling en uitstel van betaling via het internet

Print het formulier Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting 2019 uit, vul het in en stuur het op. Dit formulier is tot 1 april beschikbaar.

3. Bellen met de belastingtelefoon

Bellen met de belastingtelefoon is nog het eenvoudigste. Ook hier krijgt u allerlei vragen via een menu en moet u uw BSN nummer opgeven. Als dat goed verloopt hoort u de stem zeggen dat u binnen uiterlijk 10 dagen een bevestiging van uitstel van aangifte krijgt.

Uitstel van belastingaangifte 2019 levert soms geld op

Uitstel van belastingaangifte kan u ook extra geld opleveren als u zeker weet dat u geld terug krijgt van de belasting. De Belastingdienst zal uw aangifte pas op een later moment kunnen afhandelen en voor die tussenliggende periode krijgt u rente vergoed. Als u moet bijbetalen is het natuurlijk niet zo voordelig, maar dan nog kan uitstel vragen gunstig zijn. Ten eerste voorkomt u zo de hoge verzuimboete van de Belastingdienst. Ten tweede hebt u wat meer tijd om geld apart te leggen om straks de rekening aan de Belastingdienst te betalen.

Uitstel belastingaangifte 2019

Wie in 2019 uitstel vraagt voor zijn belastingaangifte over 2018, zal merken dat de regels strenger zijn geworden. Zo wordt er door de Belastingdienst op gelet of u de laatste jaren wel op tijd uw belastingaangifte deed. Uw verzoek tot uitstel wordt bijvoorbeeld in 2019 afgewezen als:

  • U te laat belastingaangifte deed over 2017 en ook over 2016 of 2015.


Was u op tijd in 2015 maar niet in 2013 of 2014, dan kunt u in 2019 nog gewoon uitstel krijgen voor uw belastingaangifte. In 2017 werd naar uw gedrag gekeken in 2013, 2014 en 2015.

Conclusie uitstel belastingaangifte

Vraag op tijd uitstel van belastingaangifte aan als u dat beter uitkomt. Het kan zeer eenvoudig en voorkomt een boete van de fiscus bovenop de gewone belastingaanslag. U kunt vanaf eind 2018 ook al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 invullen en zo voorkomen dat u straks moet bijbetalen. U bent dan zeker op tijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.