Wij zijn momenteel druk bezig met het vernieuwen van onze website. Hierdoor kan het voorkomen dat deze tijdelijk niet bereikbaar is.

Home » Meer » Internet Speedtest » WiFi, hoe werkt dat?

WiFi, hoe werkt dat?


Thuis, onderweg of op kantoor: we maken vaak gebruik van wifi. Hoe dat werkt? Het internetsignaal komt binnen via je modem (ook wel het access point) en is met een internetkabel aangesloten. Via radiogolven verstuurt het wifi-modem gegevens, die weer in je smartphone, laptop of tablet terecht komen.

De basis voor sterke WiFi

WiFi verliest bereik door betonnen muren, stoorzenders en gedeelde kanalen. Dat signaal verbeter je vaak met een paar kleine aanpassingen.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Plaats van je modem

Hoe dichter je in de buurt van je modem (access point) werkt, hoe sterker je WiFi-bereik. Muren en plafonds laten het wifisignaal namelijk slecht door. Dus plaats het modem zo vrij én hoog mogelijk.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Geef je WiFi een extra boost

Ook stabiele wifi in de woonkamer of op zolder? Met een Wifibooster vergroot je het WiFi-bereik. Je sluit een Wifibooster aan met een internetkabel of via een stopcontact.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Voorkom stoorzenders

Apparaten zoals bewakingscamera’s, babyfoons, audiospeakers of draadloze schakelaars verstoren soms de signalen van je modem. Schakel ‘m bij twijfel uit en test je draadloos internet. En nu?

Kies een snellere WiFi-frequentie

Een router, modem of Wifibooster stuurt een wifi-signaal uit naar je apparaten door middel van een frequentie in de lucht. Dit loopt via de 2,4- of via de 5 GHz-frequentieband. Je modem gebruikt standaard 2,4 GHz om het WiFi-signaal te verzenden en te ontvangen.

Met 2,4 GHz reikt het signaal verder, maar is je verbinding trager. Dat komt omdat er meer WiFi-netwerken zijn aangesloten.

Heb je last van WiFi-drukte? Stap dan over naar de 5 GHz frequentieband. Er zijn meer 'rijbanen', je hebt minder last van ander WiFi-verkeer en je haalt hogere snelheden. Het nadeel is wel dat het 5 GHz-signaal iets minder ver reikt.
 »