Thuis, onderweg of op kantoor: we maken vaak gebruik van wifi. Hoe dat werkt? Het internetsignaal komt binnen via je modem (ook wel het access point) en is met een internetkabel aangesloten. Via radiogolven verstuurt het wifi-modem gegevens, die weer in je smartphone, laptop of tablet terecht komen.

De basis voor sterke WiFi

WiFi verliest bereik door betonnen muren, stoorzenders en gedeelde kanalen. Dat signaal verbeter je vaak met een paar kleine aanpassingen.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Plaats van je modem

Hoe dichter je in de buurt van je modem (access point) werkt, hoe sterker je WiFi-bereik. Muren en plafonds laten het wifisignaal namelijk slecht door. Dus plaats het modem zo vrij én hoog mogelijk.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Geef je WiFi een extra boost

Ook stabiele wifi in de woonkamer of op zolder? Met een Wifibooster vergroot je het WiFi-bereik. Je sluit een Wifibooster aan met een internetkabel of via een stopcontact.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Voorkom stoorzenders

Apparaten zoals bewakingscamera’s, babyfoons, audiospeakers of draadloze schakelaars verstoren soms de signalen van je modem. Schakel ‘m bij twijfel uit en test je draadloos internet. En nu?

Kies een snellere WiFi-frequentie

Een router, modem of Wifibooster stuurt een wifi-signaal uit naar je apparaten door middel van een frequentie in de lucht. Dit loopt via de 2,4- of via de 5 GHz-frequentieband. Je modem gebruikt standaard 2,4 GHz om het WiFi-signaal te verzenden en te ontvangen.

Met 2,4 GHz reikt het signaal verder, maar is je verbinding trager. Dat komt omdat er meer WiFi-netwerken zijn aangesloten.

Heb je last van WiFi-drukte? Stap dan over naar de 5 GHz frequentieband. Er zijn meer 'rijbanen', je hebt minder last van ander WiFi-verkeer en je haalt hogere snelheden. Het nadeel is wel dat het 5 GHz-signaal iets minder ver reikt.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »