Hoe verbeter ik mijn WiFi? Tips voor beter internet thuis


We zijn allemaal zo verslaafd aan het internet dat we echt niet meer zonder WiFi kunnen. Gelukkig worden de mobiele verbindingen steeds beter dus is er altijd wel een back-up, maar niet iedereen heeft een ongelimiteerd data-abonnement en dus kun je echt niet vooruit zonder goede WiFi in huis.

Daarom nog een keer een aantal tips om de situatie in je huis te verbeteren. Althans, qua netwerk, want de bittere realiteit is dat je voor optimaal Wi-Fi bereik in huis esthetische keuzes moet maken die je misschien niet bevallen, of geld moet uitgeven.

1. Stop met verstoppen

Het verstoppen van je WiFi-apparaat, om precies te zijn. Er van uitgaande dat je in de basis gewoon snel internet hebt (van KPN of een andere aanbieder) is het probleem meestal niet dat je internet in de basis traag is als je moeite hebt met verbinden.

WiFi draait om bereik, dus het allerergste dat je kunt doen is om het apparaat dat de signalen uitzendt zo diep mogelijk weg te stoppen waar niemand het ziet. We weten het: routers zijn meestal niet mooi. Maar als je niet van plan bent om een hoop geld uit te geven voor een mooie functionele oplossing zit er niks anders op: dat apparaat moet óp het kastje in plaats van ín het kastje of uit de meterkast in plaats van er in.

Als je last hebt met je WiFi weet je dat draadloze signalen heel slecht door betonnen of anderszins dikke muren kunnen komen. Hoe meer je router verstopt zit, hoe slechter het bereik. Of je het mooi vindt of niet: de antennes die aan je router zitten moeten in de vrije lucht staan en liefst zo ver mogelijk van de grond. Het helpt echt, net zoals het wel degelijk helpt om een router centraal te hebben staan in je huis.

Hoe verbeter ik mijn WiFi? Tips voor beter internet thuis | Mediafuze

2. Let op banden en kanalen

Vergeet de verhalen over stoorzenders zoals magnetrons: dat is voor alle apparaten die in de laatste vijf jaar zijn gemaakt niet meer zo'n probleem. De 5 GHz band, waar inmiddels de meeste apparaten mee werken, heeft daar geen last meer van. Als je uitsluitend met oudere apparatuur werkt die nog op de 2,4 GHz band werken en dus wél kunnen storen als ze naast een magnetron staan is het een ander verhaal, maar zelfs dan zit meestal het probleem niet daarin.

Veel problematischer is het als je draadloze internet wordt weggedrukt door de mensen om je heen die ook hun eigen router in je aura hebben staan. Zeker als je in een drukbevolkt stukje Nederland zit en dus 30 andere WiFi-netwerken ziet als je probeert te verbinden is het de moeite om hier naar te kijken.

Een relatief simpel gratis programma hiervoor is inSSIDer, die je precies kan vertellen welk netwerk op welke band zit. Aangezien bijna iedereen alles op de standaard laat staan zitten veel WiFi-netwerken op kanaal 6 (van de 13) en zo drukken ze elkaar weg. Door te kijken waar het leeg is krijg je wat meer 'lebensraum' voor je eigen WiFi. Dan moet je dus wel de instellingen van je WiFi-apparaat in!

Hoe verbeter ik mijn WiFi? Tips voor beter internet thuis | Mediafuze

3. Laat het regelen

Om op dat laatste punt door te gaan: als je om een of andere reden je WiFi-apparaat in moet en je hebt geen idee van hoe dat werkt: probeer iemand te ritselen die het wel weet. Niet dat je een WiFi-router echt kapot kunt maken, maar als je dingen gaat aanpassen die toch niet de bedoeling zijn betekent dat in het ergste geval dat het apparaat helemaal gereset moet worden en dat is wel gedoe.

Als je iemand vraagt om hulp: zorg dat je in elk geval de gegevens van je WiFi-router hebt, zodat de hulp het apparaat ook in komt. Dat is dus het wachtwoord van de WiFi zelf, maar voornamelijk het wachtwoord en de gebruikersnaam van het apparaat. Die heb je (als het goed is) nog ergens liggen, of er zit een sticker onderop het apparaat. Als je het nergens kunt vinden kun je altijd de klantenservice bellen van je provider, die kunnen je sowieso helpen.

Hoe verbeter ik mijn WiFi? Tips voor beter internet thuis | Mediafuze

4. Ga voor Mesh WiFi

Dit is een optie die een aantal jaar geleden nog niet bestond, maar die wel echt een oplossing kan zijn. Mesh networking is een term die je steeds meer zult zien bij duurdere WiFi-routers. Het kost wat, maar het werkt ook.

Je krijgt bij Mesh niet één, maar meerdere apparaten die je in je huis kunt plaatsen en die er doorgaans ook mooi uitzien. Daarvan komt er eentje vlak bij je originele router te staan (die je in dat geval wél mag verstoppen) en de tweede of zelfs derde komen op andere plekken.

Het is in die zin niet een heel andere constructie dan een of meerdere WiFi-repeaters bij je netwerk hangen, met als heel groot verschil dat zo'n setje dat in een mesh zit samen één netwerk maakt. Je wordt als gebruiker geruisloos en zonder verbinding te verliezen van router naar router doorverbonden, dus je hebt gewoon in je hele huis een heel stabiel en overal aanwezig WiFi-netwerk.

Het nadeel is, zoals we al zeiden, de kost. Mesh routers zijn nog aan de dure kant en voor een gemiddelde set ben je op dit moment nog zeker 200-300 euro kwijt. Dan ben je echter wel zo goed als verzekerd van een fatsoenlijk draadloos netwerk.

Mesh WiFi - Hoe verbeter ik mijn WiFi? Tips voor beter internet thuis | Mediafuze

5. Uitsluiten en troubleshooten

Als je zelfs nog problemen hebt met je WiFi en echt al alles geprobeerd hebt, check dan ook zeker even het modem/router van je provider. Die termen modem en router worden veel door elkaar gebruikt en om een lang verhaal kort te maken: we hebben het hier over het eerste apparaat waar de kabel vanuit 'de muur' in gaat. Het 'modem'-gedeelte zorgt voor de verdeling van het internet en bij alle providers zit er in dat kastje ook een 'router'-component in die ook een draadloos netwerk kan opzetten. We noemen het voor nu in elk geval modem, om verwarring te voorkomen.

Als je dan een ander apparaat er bij neemt voor het opzetten van je WiFi maakt het niet meer uit waar je modem staat, maar als zelfs dat niet helemaal lekker gaat zijn er twee mogelijkheden: je woont in een betonnen bunker of je modem is niet snel genoeg of heeft geen goede verbinding. Doe altijd voordat je naar WiFi-problemen gaat kijken een speedtest, maar dan wél liefst met een laptop en een internetkabel. Als dat snel genoeg gaat (of in elk geval heel veel sneller dan via WiFi) kun je in elk geval met zekerheid zeggen dat je WiFi het probleem is en niet het modem zelf.

Als je dan zeker weet dat het de WiFi is, zou het toch kunnen dat je tot de conclusie komt dat de WiFi die uit je kastje komt niet goed is. Bedenk dan even hoe oud dat kastje precies is en als blijkt dat het al langer dan vijf jaar hangt of staat, bel dan je provider om te vragen voor een nieuwe. Niet gewoon meteen roepen "ik wil een nieuw kastje!" maar even rustig uitleggen dat je echt problemen met je WiFi hebt en dat je ook echt een heel oude modem/router hebt, dan worden oude kastjes doorgaans zonder problemen omgeruild. Als je nog twee kastjes hebt staan en er daar niet één van zelf hebt neergezet is dat trouwens het eerste dat je moet doen!

Het levert allemaal wat werk en onderbrekingen van je internet op, maar als je structureel problemen hebt met je WiFi is het echt de moeite om dat op te lossen. Er is niks fijner dan zeker weten dat je altijd WiFi hebt, dus het is voor een goed doel!


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »