WiFi-signaal versterken en verbeteren


Wifi-signaal versterken en verbeteren | Mediafuze

Een draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want zo hoeft u geen gebruik te maken van kabels. Het nadeel is wel dat de ontvangst van internet niet overal gelijk en even sterk is. Ook kan het zijn dat het signaal tijdelijk wegvalt. Dit heeft te makken met andere apparaten en storingsbronnen. Ook de indeling van het gebouw of de constructie van het gebouw, waarin het draadloos wifi-netwerk zich bevindt, kan van invloed zijn op de ontvangst.

Hoe werkt een draadloos netwerk?

Voor de ontvangst van internet, is een modem benodigd. Doorgaans wordt deze beschikbaar gesteld door de internetprovider. Er zijn verschillende soorten modems. Tegenwoordig wordt de modem vaak samen met de router in één kastje geplaatst. De modem zorgt dan voor de ontvangst van het internet. De router zorgt voor het doorsturen van het signaal naar de internetontvangende apparaten, zoals de laptop, tablets en dergelijke.

Beveiligen van het netwerk

Er zijn nog steeds netwerken die niet, of niet voldoende zijn beveiligd en daarom gemakkelijk zijn te hacken en te gebruiken door onbevoegden. Beveiligen van het netwerk kan door het inloggen op de gateway van de router. In de handleidingen van de router is doorgaans te lezen hoe dit is te doen.

Wireless Local Area Network

Wireless Local Area Network afgekort WLAN staat voor een draadloos netwerk. Een router zendt daarbij dus een draadloos signaal uit. Dit wil niet zeggen dat een bekabeld netwerk door de router niet ondersteund wordt. Het internetsignaal kan naast draadloos, ook middels een kabel worden doorgegeven. Het signaal wordt meestal over een 2.4 GHz-frequentie verzonden.

Plaats van de router

Voordat er extra voorzieningen worden aangeschaft, is het goed om te kijken naar de plaats van de router. De modem met de router wordt vaak in de meterkast geplaatst, dichtbij de aansluiting en uit het zicht. De meterkast is echter niet gunstig voor het uitzenden van het signaal. Probeer daarom de router zo dicht mogelijk bij de apparaten te plaatsen.

Andere wifi-frequentie

In een gebouw zijn doorgaans meerdere draadloze netwerken aanwezig, met elk een frequentie. Meerdere netwerken bij elkaar, kunnen elkaar gaan verstoren. Dit komt de snelheid en stabiliteit van het signaal niet ten goede. Zoek daarom naar een frequentie die nog niet of weinig is gebruikt. Met inSSIDer kan naar andere netwerken worden gezocht met bijbehorende frequenties.

Versterken van wifi met EoP-adapter

Met een Ethernet over Power (EoP) adapter is het mogelijk om het netwerk via een stroomkabel te laten verlopen. Hiertoe zijn een tweetal EoP-adapters benodigd. Een van de EoP-adapters wordt dan bij de router geplaatst. De andere kan in elk ander gewenst stopcontact worden geplaatst. Vervolgens loopt het signaal via de stroomkabel.

Wifi-versterker

Het is mogelijk om met een wifi-versterker het signaal te versterken. Dit is een vrij goedkope oplossing. De wifi-versterker wordt geplaatst op een plek waar nog voldoende ontvangst is. De versterker pikt het signaal dan op en zendt dit opnieuw uit als een tussenstation. Een nadeel van de wifi-versterker is dat deze niet tegelijk kan verzenden en kan ontvangen. Na ontvangst van het signaal, wordt het dan ook doorgezonden. Dit zorgt voor een halvering van de snelheid.

Snellere router

Een snellere router kan in sommige gevallen ook nog wel eens helpen. Zeker voor het downloaden van films of het streamen met Netflix, is een degelijke snelheid aan te raden. Toch is het goed om vooraf informatie in te winnen over welk modem het best passend is. De duurste oplossing hoeft niet altijd de beste te zijn. In het geval van het inwinnen van informatie, is deze het beste in te winnen bij de internetprovider of een geschikte winkel.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »