Wij zijn momenteel druk bezig met het vernieuwen van onze website. Hierdoor kan het voorkomen dat deze tijdelijk niet bereikbaar is.

Home » Meer » Internet Speedtest » WiFi-signaal versterken en verbeteren

WiFi-signaal versterken en verbeteren


Wifi-signaal versterken en verbeteren | Mediafuze

Een draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want zo hoeft u geen gebruik te maken van kabels. Het nadeel is wel dat de ontvangst van internet niet overal gelijk en even sterk is. Ook kan het zijn dat het signaal tijdelijk wegvalt. Dit heeft te makken met andere apparaten en storingsbronnen. Ook de indeling van het gebouw of de constructie van het gebouw, waarin het draadloos wifi-netwerk zich bevindt, kan van invloed zijn op de ontvangst.

Hoe werkt een draadloos netwerk?

Voor de ontvangst van internet, is een modem benodigd. Doorgaans wordt deze beschikbaar gesteld door de internetprovider. Er zijn verschillende soorten modems. Tegenwoordig wordt de modem vaak samen met de router in één kastje geplaatst. De modem zorgt dan voor de ontvangst van het internet. De router zorgt voor het doorsturen van het signaal naar de internetontvangende apparaten, zoals de laptop, tablets en dergelijke.

Beveiligen van het netwerk

Er zijn nog steeds netwerken die niet, of niet voldoende zijn beveiligd en daarom gemakkelijk zijn te hacken en te gebruiken door onbevoegden. Beveiligen van het netwerk kan door het inloggen op de gateway van de router. In de handleidingen van de router is doorgaans te lezen hoe dit is te doen.

Wireless Local Area Network

Wireless Local Area Network afgekort WLAN staat voor een draadloos netwerk. Een router zendt daarbij dus een draadloos signaal uit. Dit wil niet zeggen dat een bekabeld netwerk door de router niet ondersteund wordt. Het internetsignaal kan naast draadloos, ook middels een kabel worden doorgegeven. Het signaal wordt meestal over een 2.4 GHz-frequentie verzonden.

Plaats van de router

Voordat er extra voorzieningen worden aangeschaft, is het goed om te kijken naar de plaats van de router. De modem met de router wordt vaak in de meterkast geplaatst, dichtbij de aansluiting en uit het zicht. De meterkast is echter niet gunstig voor het uitzenden van het signaal. Probeer daarom de router zo dicht mogelijk bij de apparaten te plaatsen.

Andere wifi-frequentie

In een gebouw zijn doorgaans meerdere draadloze netwerken aanwezig, met elk een frequentie. Meerdere netwerken bij elkaar, kunnen elkaar gaan verstoren. Dit komt de snelheid en stabiliteit van het signaal niet ten goede. Zoek daarom naar een frequentie die nog niet of weinig is gebruikt. Met inSSIDer kan naar andere netwerken worden gezocht met bijbehorende frequenties.

Versterken van wifi met EoP-adapter

Met een Ethernet over Power (EoP) adapter is het mogelijk om het netwerk via een stroomkabel te laten verlopen. Hiertoe zijn een tweetal EoP-adapters benodigd. Een van de EoP-adapters wordt dan bij de router geplaatst. De andere kan in elk ander gewenst stopcontact worden geplaatst. Vervolgens loopt het signaal via de stroomkabel.

Wifi-versterker

Het is mogelijk om met een wifi-versterker het signaal te versterken. Dit is een vrij goedkope oplossing. De wifi-versterker wordt geplaatst op een plek waar nog voldoende ontvangst is. De versterker pikt het signaal dan op en zendt dit opnieuw uit als een tussenstation. Een nadeel van de wifi-versterker is dat deze niet tegelijk kan verzenden en kan ontvangen. Na ontvangst van het signaal, wordt het dan ook doorgezonden. Dit zorgt voor een halvering van de snelheid.

Snellere router

Een snellere router kan in sommige gevallen ook nog wel eens helpen. Zeker voor het downloaden van films of het streamen met Netflix, is een degelijke snelheid aan te raden. Toch is het goed om vooraf informatie in te winnen over welk modem het best passend is. De duurste oplossing hoeft niet altijd de beste te zijn. In het geval van het inwinnen van informatie, is deze het beste in te winnen bij de internetprovider of een geschikte winkel.
«   »