Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk


Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk | Mediafuze

De opkomst van een draadloos netwerk of WiFi heeft het voor iedereen heel gemakkelijk gemaakt om gebruik te maken van het internet waar je ook bent via een computer, smartphone, tablets en andere apparaten zonder gebruik te moeten maken van een wirwar van kabels. Het grote probleem met deze draadloze signalen is dat anderen ook vrije toegang hebben tot jouw netwerk, ook al bevinden ze zich niet in dezelfde kamer. Hackers krijgen op die manier toegang tot heel wat informatie zoals e-mail, contacten en zelfs bankgegevens. Om dit te voorkomen is het essentieel om je netwerk zodanig te beveiligen dan enkel jij kan beslissen wie er toegang krijgt tot het internet.

Het risico van onbeveiligde WiFi-routers

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Je router beveiligen

We kunnen de beveiliging van een router opdelen in drie niveaus. Het is heel belangrijk deze correct te gebruiken want bij verkeerd gebruik zal er geen sprake zijn van beveiliging. De verschillende niveaus zijn:

  • Open: Geen beveiliging waardoor iedereen moeiteloos toegang krijgt tot het netwerk
  • WEP: Verouderde beveiligingsmethode die vrij gemakkelijk te kraken is
  • WPA / WPA2: Beveiligingsmethode die heel efficiënt kan zijn als ze correct wordt gebruikt. Deze wordt geleverd met een standaard wachtwoord dat je best wijzigt en het best zo complex mogelijk maakt bijvoorbeeld: Aah56ms478JsyuC

Werkwijze

Je dient eerst de inloggegevens te wijzigen zodat je de routerinstellingen kunt aanpassen. De standaard inloggegevens zijn online beschikbaar dus is het ook aangeraden die wijzigingen onmiddellijk door te voeren na het installeren van je router. Hierna krijg je toegang tot de routergegevens zoals netwerknaam en WiFi-wachtwoord. De standaard naam en het wachtwoord vind je meestal terug op een sticker die bevestigd is op de router.

Vervolgens voer je het webadres van de router in in de adresbalk van je browser waar je normaal een url ingeeft waarna je op de loginpagina van je router zal terecht komen. Hier dien je in te loggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Deze zijn ook weer standaard dus worden best ook gewijzigd. Hierna kun je de standaard SSID of netwerknaam en het wachtwoord veranderen.

Indien je de mogelijkheid hebt om je pc of laptop via een ethernet kabel aan te sluiten op het internet in plaats van gebruik te maken van WiFi doe je dit ook het best en schakel je de WiFi uit via het menu draadloze instellingen. Je zal een veel betere verbinding hebben en hackers krijgen geen kans om in te breken via de router.

Gevaren van openbare WiFi hotspots

Gratis of openbare WiFi is tegenwoordig overal beschikbaar en biedt ons de mogelijkheid om altijd en overal verbonden te blijven met het internet. Je bespaart geld op dure abonnementen maar er zijn echter ook risico’s aan verbonden. Gratis WiFi in cafés bijvoorbeeld wordt beheerd door de uitbater welke meestal geen internetprofessionals zijn.

Ten eerste gaat het over een gedeeld netwerk waar iedereen zich kan op aansluiten. Gewoon surfen naar webpagina’s of het bekijken van YouTube filmpjes neemt weinig risico met zich mee maar vanaf er inloggegevens of wachtwoorden moeten worden ingevoerd let je toch maar beter op. Deze kunnen immers worden achterhaald door hackers die op dat moment ook aangesloten zijn op dit openbare netwerk.

In woongebieden zie je ook heel vaak onbeveiligde netwerken. Meestal gaat het over mensen die hun netwerk niet hebben beveiligd maar soms zijn ze doelbewust opgericht door hackers met de bedoeling wachtwoorden te stelen van diegene die verbinding maken met het netwerk. Ook al ziet de netwerk naam er heel vertrouwd uit zoals Starbucks WiFi, dit wil niet zeggen dat het effectief beheerd wordt door Starbucks.


Wat is een Trojaans paard?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

Lees meer »

Wat is een computervirus?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

Lees meer »

Wat is een DDoS aanval?

Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval moet een aanvaller controle krijgen over een netwerk van online machines. Computers en andere machines (zoals IoT-devices) zijn bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware en veranderen elke computer in een bot (ook wel 'zombie' genaamd). De aanvaller heeft in dat geval op afstand controle over de groep bots, dat gezamenlijk een botnet genoemd wordt .

Lees meer »

Wat is een computerworm?

Een computerworm hoeft niet geïnstalleerd te worden door een gebruiker. Vroeger werden computers geïnfecteerd door middel van floppydisks met een worm erop. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk niet meer, maar soms worden nog wel USB-sticks gebruikt voor de eerste infectie. Worms komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links.

Lees meer »

10 tips om veilig te internetten

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Lees meer »