Sneller internet: zo verbeter je de WiFi thuis


Sneller internet: zo verbeter je de wifi thuis | Mediafuze

Koop je eigen router

De routers die je van internetproviders krijgt zijn vaak lang niet zo goed als eentje die je zelf kunt kopen. Neem er één met een paar flinke wifi-antenne's: het zijn niet de mooiste, maar ze zorgen wel voor een krachtiger en stabieler wifi-netwerk.

Op de router van je internetprovider, die meestal ergens in de meterkast wordt neergezet, stel je dan de functie DMZ- of Bridge-modus in. Dat doe je in de instellingen. Met deze modi is je apparaat enkel een doorgeefluik van het internet, en wordt je eigen router ingezet voor de wifi. 

Zet de router op een goede locatie

Deze tip klinkt logisch, maar er komt heel wat bij kijken. Allereerst is het belangrijk om de router niet op de grond te plaatsen, maar ergens op een tafel of kastje. Dan moet je goed kijken naar metalen objecten, magnetrons en andere draadloze apparaten: die kunnen het wifi-netwerk verstoren.

Geef je router ook de ruimte en zet hem het liefst in het midden van de plek waar je het vaakst je wifi-netwerk gebruikt, zoals de woonkamer of je werkruimte. Dikke muren zorgen voor een slechter wifi-bereik, maar daar kun je weinig aan doen.

Check je wifi-kanaal

Routers zetten het wifi-signaal op een specifiek kanaal uit. Veel nieuwe routers hebben de mogelijkheid om automatisch het beste wifi-kanaal te kiezen, maar oudere routers staan vaak ingesteld op hetzelfde kanaal.

Download een app op je Android-telefoon (Wifi Analyzer), Windows-computer (NirSoft WifiInfoView) of gebruik de Wireless Diagnostics van je Macbook. Daarmee kun je zien welke kanalen door wifi-netwerken in de buurt worden gebruikt en welke je het beste kunt kiezen: 1, 6 of 11. Je kunt het kanaal vervolgens activeren via de instellingen van je route

Gebruik 5GHz

Nieuwere routers hebben meestal naast de 2,4GHz-frequentieband ook de beschikking over de 5GHz-frequentieband. Dat heeft zo zijn voordelen: 5GHz heeft veel minder last van storingen door andere apparaten en maakt hogere internetsnelheden (dus snellere wifi) mogelijk.

Maar 5GHz heeft ook twee nadelen: het bereik ervan is minder en apparaten moeten 5GHz ondersteunen. De PlayStation 4 doet dat bijvoorbeeld niet. Gelukkig bieden routers vaak de optie aan om zowel een 2,4 als 5GHz-netwerk te draaien, waardoor je het beste van twee werelden hebt. 

Koppel routers aan elkaar

Als al deze tips niet werken, dan kun je overwegen om een zogeheten mesh op te zetten: een collectie routers die samen een wifi-netwerk vormen. Je zet er dan een in de woonkamer, eentje in de slaapkamer en nog een op zolder, om zo op drie verdiepingen goed bereik te krijgen. Of je zet er twee aan beide kanten van de kantoorvloer, om het wifi-netwerk zo stabiel mogelijk te krijgen.

Een mesh is een vrij nieuwe wifi-trend die onder andere door de routers van Google populair werd, maar ook Netgear en TP-Link bieden mesh-opties aan. De kosten meestal enkele honderden euro's. 


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »