Wifispots van uw provider gebruiken


Wifispots van uw provider gebruiken | Mediafuze

Sommige internetproviders bieden zogeheten wifispots aan, namelijk Ziggo en KPN. Bent u klant bij een van deze providers, dan kan uw modem dankzij deze optie ook toegang bieden tot internet voor andere abonnees bij dezelfde internetprovider. Daarnaast kunt u zelf ook gratis gebruikmaken van een wifispot van een andere abonnee.

Wat zijn wifispots?

Op dit moment bieden Ziggo en KPN wifispots aan voor hun abonnees. Als u internet bij één van deze providers afneemt, dan hebt u thuis een kabelmodem. Dit modem levert bekabeld internet én een draadloos signaal (wifi). Hierdoor kunt u thuis verschillende apparaten draadloos verbinden met internet, zoals een pc, laptop, smartphone of tablet. Er geldt geen limiet voor het aantal apparaten dat u met internet kunt verbinden. Zo kunnen bijvoorbeeld uw gasten ook gebruikmaken van uw wifi-verbinding. Hiervoor hebben zij wel het juiste wachtwoord nodig, want de verbinding is beveiligd.

Naast deze standaard draadloze verbinding, kunnen de kabelmodems van Ziggo en KPN ook een apart wifi-signaal uitzenden. Dit is een zogeheten wifispot. Een wifispot bestaat dus naast het wifi-signaal dat u gebruikt voor uw standaard draadloze internetverbinding. Wanneer de wifispot-optie van Ziggo of KPN is geactiveerd, kunnen andere abonnees van de provider gebruikmaken van uw tweede signaal en u kunt ook in en rondom de huizen van andere abonnees (met geactiveerde wifispots) verbinding maken met draadloos internet.

Let op: Ziggo laat weten dat ongeveer driekwart van de klanten een modem heeft dat geschikt is om als wifi-spot te dienen. Een kwart van de klanten heeft een modem dat te oud is om een wifi-spot te zijn. Deze klanten krijgen in 2015 en 2016 een nieuw modem aangeboden. De klanten kunnen wel gebruikmaken van de wifi-spots van andere Ziggo-klanten met een geschikt modem. Zelf kunnen ze geen wifi-spot aanbieden met hun verouderde modem.

Zijn wifispots veilig?

Het signaal dat vanaf uw modem wordt uitgezonden voor wifispots staat los van uw eigen internetverbinding. Dus gebruikers van de wifispots komen niet op uw verbinding en kunnen daar ook niet bij. Mocht u wifispots toch niet vertrouwen, dan kunt u deze optie via uw online account bij de provider of de routerinstellingen uitzetten. Houd er dan wel rekening mee dat u dan zelf ook geen wifispots bij andere abonnees kunt gebruiken.

Maakt u zelf gebruik van een wifispot van iemand anders om verbinding te maken met internet, dan is het verstandig om geen privézaken te verrichten, zoals internetbankieren. Alleen abonnees die lid zijn van dezelfde internetprovider kunnen zich aanmelden bij een wifispot. Hiervoor moeten zij klantgegevens invoeren, namelijk een inlognaam en wachtwoord. De kans op hackers is daarom klein. Bij Ziggo is de draadloze verbinding volledig versleuteld, waardoor hackers hooguit alleen onleesbare data in handen kunnen krijgen. Bij KPN is de verbinding helaas niet versleuteld, dus er is een geringe kans op eventuele pottenkijkers. Ga dus voor veilig en bezoek geen websites waar u privacygevoelige informatie moet invullen. Even kijken wat het weer wordt, kan altijd.

Internetsnelheid

Wifispots hebben nagenoeg geen invloed op de internetsnelheid van uw aansluiting. Weliswaar maken er wellicht extra apparaten verbinding met uw internetaansluiting, maar daar merkt u in de praktijk nauwelijks iets van. Er blijft normaal gesproken nog ruim voldoende bandbreedte over. Er komt alleen maar een signaal bij op uw modem. Vergelijk het als volgt: als u ook televisie en telefonie afneemt van Ziggo of KPN, verlopen deze signalen ook via hetzelfde kabelmodem. En ook in dat geval heeft dat weinig consequenties voor de snelheid van uw internetverbinding.

Voordelen

Wanneer de wifispot-functie van uw kabelmodem is geactiveerd, dan krijgt u in ruil daarvoor toegang tot wifispots van andere Ziggo- of KPN-abonnees. U gebruikt de inloggegevens van uw account (gebruikersnaam en wachtwoord) om met een wifispot verbinding te maken. Handig, want tijdens een bezoekje bij vrienden en familie die abonnee zijn van dezelfde provider kunt u dus gratis internetten met een smartphone of tablet.

Er geldt overigens wel een limiet. Bij Ziggo mogen er vijf apparaten via één wifispot verbinding maken met internet en mag u als klant zelf bij drie apparaten de optie inschakelen. KPN hanteert een limiet van één. Zodra u met een tablet in de buurt bent van een beschikbare kabelmodem van uw internetprovider, dan wordt het signaal van wifispots automatisch opgepikt.

Gebruikersproblemen

Er zijn twee gebruikersproblemen bekend. Het eerste is een klein veiligheidsprobleem. Een 'nep-hotspot' kan zich voordoen als een wifispot. Dat is niet zo ingewikkeld, aangezien iedereen zijn netwerk een eigen naam kan geven, bijvoorbeeld Ziggo WifiSpots. Op zichzelf is dat natuurlijk geen enkel probleem of risico. Maar kwaadwillenden kunnen zo'n netwerk opzetten om uw inloggegevens af te tappen. Het is daarom belangrijk te onthouden dat u slechts eenmaal (per apparaat) hoeft in te loggen op wifispots, dit kunt u thuis doen en hoeft u verder dus niet meer te doen. Buitenshuis maakt het apparaat automatisch verbinding met de juiste wifispot. Dus als een netwerk dat lijkt op dat van uw provider daarna om uw inloggegevens vraagt: verstrek deze gegevens niet!

Het tweede gebruikersprobleem is het volgende: als de wifispot-optie van uw internetprovider bij u geactiveerd is, kunt u thuis per ongeluk gebruikmaken van de wifispot. Dat is zonde, want uw reguliere internetverbinding is veel sneller. Het enige wat u daartegen kunt doen is dit controleren op het apparaat waarmee u werkt en dan handmatig van netwerk wisselen.

Meer informatie

Klik op de link hier onder voor uw provider.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »