18 belangrijke tips voor veilig internet onderweg


18 belangrijke tips voor veilig internet onderweg | Mediafuze

Binnenkort op vakantie? Lees hier 18 belangrijke tips voor veilig gebruik van je mobiele telefoon, laptop en sociale media tijdens je vakantie.

Draadloze verbindingen

 • 1. Schakel Wi-Fi/Bluetooth uit op je apparaat als je daar geen gebruik van maakt. Zonder actieve verbindingen is het voor criminelen erg moeilijk toegang te verkrijgen tot je apparaat.
 • 2. Vermijd verbindingen met open Wi-Fi netwerken (zonder beveiliging). Criminelen kunnen hier eenvoudig misbruik van maken.
 • 3. Mocht je toch verbinding met een open netwerk maken, ga dan niet internetbankieren of E-mailen. Kortom, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen. Maak gebruik van VPN indien mogelijk.
 • 4. Laat je apparaat niet automatisch verbinden met ‘bekende netwerken’. Criminelen kunnen achterhalen met welke ‘bekende netwerken’ jouw computer automatisch een verbinding wil maken en kunnen deze nabootsen.
 • 5. Gebruik voor het versturen van vertrouwelijke informatie je 3G- of 4G-verbinding. Je kunt sinds juni 2017 gratis gebruik maken van je databundel binnen de gehele EU en dus niet alleen in Nederland.
 • 6. Creëer je eigen Wifi-netwerk door middel van een ‘hotspot’. Wanneer je sporadisch gebruik maakt van Internet of een grote of onbeperkte databundel hebt kun je al je apparaten gebruik laten maken van een gedeelde hotspot (Internet via je 3G- of 4G-verbinding)

Mobiele apparaten

 • 7. Zorg ervoor dat je apparaat beveiligd is met encryptie. Dit maakt het voor criminelen moeilijk om de gegevens van je apparaat uit te lezen. Een voorbeeld hiervan is Bitlocker.
 • 8. Zorg voor een sterk wachtwoord en/of een sterke pincode. (Gebruik nooit simpele codes als ‘1234’ of ‘0000’.)
 • 9. Installeer vooraf de laatste updates van apps en software om eventuele beveiligingslekken te dichten. Om een fabel uit de wereld te helpen: Als ik moet kiezen tussen internetbankieren via mijn browser of via de mobiele bankieren-app kies ik voor de bankieren-app.
 • 10. Installeer beveiligingssoftware zoals antivirus-, firewall- en malwaredetectie-software. Deze maken het voor cybercriminelen moeilijk om binnen te dringen in je apparatuur.
 • 11 Schakel de ‘vind-mijn-apparaat’ in op je mobiele apparaat. Hiermee kun je je mobiele apparaat lokaliseren of op afstand wissen bij bijvoorbeeld verlies of diefstal.
 • 12. Laat je apparaten niet rondslingeren maar berg ze zo goed mogelijk op.

Meer informatie

Android
iPhone

Openbare computers

 • 13. Log niet in op persoonlijke accounts bij computers in internetcafés of hotellobby’s. Op openbare computers is namelijk niet te zien wat de beveiligingsinstellingen zijn en of er misschien al een malware-infectie heeft plaatsgevonden.
 • 14. Gebruik waar mogelijk de privé- of incognito-instelling in de browser. Dan worden geen persoonlijke data opgeslagen.
 • 15. Log je toch in op persoonlijke accounts, log dan na afloop uit op alle accounts en verwijder de browsergeschiedenis.

Sociale netwerken

 • 16. Wees voorzichtig met publieke updates op sociale netwerken over je vakanties terwijl je onderweg bent. Criminelen kunnen gebruik maken van deze informatie. Maak liever gebruik van een besloten groep of privéberichten.

Kantoor

 • 17. Verwijs, indien mogelijk, door naar een collega in een out-of-office reply naar externe adressen. Het is niet altijd nodig om te vertellen dat ‘je de komende 3 weken op vakantie ben’. (In Outlook kun je voor interne adressen een alternatieve out of office maken.)
 • 18. Bedenk van tevoren of, en zo ja welke collega’s toegang nodig hebben tot bestanden en documenten. Regel hiervoor de juiste autorisaties voordat je op vakantie gaat. Zet ook een reminder in je agenda om na de vakantie deze autorisaties weer aan te passen.

Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »