Zo houd jij het internet veilig voor je kind


Zo houd jij het internet veilig voor je kind | Mediafuze

Misschien speelt je zoon af en toe wel een game online of surft je dochter op het web naar informatie voor haar schoolproject. Hoe ouder je kind wordt, hoe vaker hij of zij online is. Maar hoe hou je het internet veilig voor je kind? En hoe bescherm je hem of haar bijvoorbeeld van vreemde en onveilige websites? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

5 tips voor een veilig internet voor je kind

Van een kindvriendelijke zoekmachine tot ouderlijk toezicht: er zijn heel veel manieren hoe jij het online surfen voor je zoon of dochter een stukje veiliger kan maken. Hieronder lichten wij een aantal hulpmiddelen uit.

1 Praat met je kind over het internet

Het klinkt waarschijnlijk simpel, maar praat eens met je zoon of dochter over het internet. Door hier open en eerlijk over te praten, zal je kind ook bewuster zijn van de websites die hij of zij op het internet bezoekt. Vraag bijvoorbeeld eens naar welke websites hij of zij gaat of naar welke online vrienden ‘ie heeft. Door je in te leven in de situatie voelt je kind zich vaak veiliger en vrij om informatie te delen.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je kind eigenwijs is en het liefst alles zelf ondervindt. Deel daarom in het gesprek ook jouw eigen ervaringen over online privacy en veiligheid. Hierdoor voelen ze zich niet direct ‘bekeken’ of ‘gestraft’, maar zien ze het verhaal ook van een andere kant.

2 Stel een kinderzoekmachine in

Wist je dat er naast de zoekmachine van Google ook veel kindvriendelijke zoekmachines zijn? Hiermee kan jouw zoon of dochter veilig informatie op zoeken voor huiswerk of een spreekbeurt, zonder dat hij of zij te maken krijgt met onveilige of vreemde websites.

Een voorbeeld hiervan is de zoekmachine Meestersipke.nl. Hierop vind je een heleboel informatie voor werkstukken, toetsen, maar ook leuke spelletjes. Alle websites zijn van tevoren gekeurd en toegevoegd door Meester Sipke zelf, waardoor je kind niet snel in aanmerking komt met onveilige website. Ook is deze zoekmachine gelinkt aan andere kindervriendelijk websites zoals Schooltv, WikiKids, NOS Jeugdjournaal, De Bibliotheek en meer.

3 Stel ouderlijk toezicht in

Ook kun je jouw kind veilig laten internetten door ouderlijk toezicht in te stellen op de computer. Hiermee scherm je bepaalde content en websites af en kun je stap voor stap volgen wat je zoon of dochter allemaal online ziet. Hoe je dit instelt? Dat kan via het besturingssysteem van je computer.

Op een Windows 10-computer kun je bijvoorbeeld in het configuratiescherm bij Gezinsopties direct het ouderlijk toezicht instellen. Bij een Mac vind je de optie onder Systeemvoorkeuren en dan Ouderlijk toezicht. Hier kan je ook instellen hoe lang je zoon of dochter achter de computer mag blijven. Ideaal, als je wilt dat je kind niet de hele dag aan het surfen is.

4 Een leuk filmpje kijken? Laat je zoon of dochter YouTube Kids gebruiken

Kijkt je kind graag video’s online? Of heeft hij of zij een favoriete YouTuber waar ‘ie elke vlog van kijkt? Goed nieuws, want ook van YouTube is er een kindvriendelijke versie gemaakt, namelijk: YouTube Kids. Hierop vind je video’s gecategoriseerd per leeftijd. En wil je bepaalde filmpjes afschermen of een tijdslimiet instellen? Ook dat kan! Hiermee voorkom je dat je kind urenlang achter elkaar kijkt of bij video’s terechtkomt die niet voor hem of haar geschikt zijn.

5 Beveilig de camera

Een camera op een laptop of tablet. Superleuk, maar hoe voorkom je dat je kind ‘m verkeerd gebruikt en foto’s online plaatst waar jij als ouder niet achter staat? Of dat een hacker via de camera je kind ongemerkt filmt?

Een simpele oplossing is het afplakken van de camera. Door een dik en donkerkleurig stuk tape op de lens te plakken, is de camera al direct niet meer te gebruiken. Wil je geen stickers op je toestel plakken? Door met antivirussoftware regelmatig te scannen op webcam-gerelateerde malware kan je hackers voorkomen.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »