10 tips voor veilig internetgebruik


10 tips voor veilig internetgebruik | Mediafuze

Veilig internetten is niet vanzelfsprekend. Internet is zo in ons dagelijkse leven verweven dat je er vaak niet bij stilstaat wat er allemaal mis kan gaan. Je zorgeloze online bestaan kan in een keer veranderen in een nachtmerrie van verloren gegevens, identiteitsfraude of diefstal.

Gelukkig kun je met een aantal ingrepen een veilige online omgeving creëren. Veilig internetten vergt alleen wat kennis en discipline. De volgende tips geven de basis voor veilig internetgebruik.

1: Gebruik een virusscanner

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken.

2: Installeer een Firewall

Een firewall is de verdedigingsmuur van je computer. Een firewall regelt het verkeer tussen je computer en het internet en voorkomt bijvoorbeeld dat spyware informatie van je computer naar buiten smokkelt. Tegenwoordig hebben de meeste operating systems standaard een firewall. Vergeet deze niet aan te zetten om een belangrijke stap te zetten richting veilig internetten.

3: Beveilig je Wi-Fi

Draadloos internet is inmiddels ingeburgerd. Toch verdient je router extra aandacht. De meeste routers zijn tegenwoordig eenvoudig te installeren. Vaak kun je tijdens dit proces een password toevoegen. Hierdoor maak je het kwaadwillende erg lastig om via het draadloze netwerk toegang te krijgen tot je computer of netwerk.

4: VPN verbinding

Met een VPN verbinding ( virtual private network) zorg je ervoor dat jouw informatie beveiligd wordt verstuurd over het internet. We zijn tegenwoordig bijna 24/7 online. Thuis via jouw eigen (veilige) internetverbinding, op je werk, maar ook vaak via publieke Wi-Fi netwerken bijvoorbeeld op stations, in cafe’s of hotels, in de trein, op flexwerkplekken, in bibliotheken enzovoort.

Omdat publieke netwerken zo massaal gebruikt worden is het voor kwaadwillende aantrekkelijk om misbruik van deze netwerken te maken. Met de juiste apparatuur is het werkelijk een fluitje van een cent om jouw persoonlijke informatie zoals jouw bankgegevens, wachtwoorden, administratie creditcardgegevens of andere informatie dat die jij via het internet verstuurd uit de lucht te scheppen, in te zien en te misbruiken. Dus zorg ervoor dat je jouw persoonlijke informatie beveiligd verstuurd wanneer je gebruik maakt van een openbaar netwerk.

5: Https; beveiligde verbinding

Https is een groeiende tak van veilig internetten voor websites waarop je persoonlijke gegevens verstuurt, zoals betalingen op webshops en online bankieren. Https is de versleutelde versie van het normale http – dat je altijd aan het begin van een webadres vindt. Hiermee kunnen gegevens versleuteld worden verzonden, wat het essentieel maakt voor webshops en online bankieren.

Een website die gebruik maakt van een versleutelde verbinding herken je aan het “slot icoon” voor het webadres. Daarnaast begint het webadres met https in plaats van http. Sommige websites, zoals webshops zijn lui in het gebruik van https terwijl ze het wel zouden moeten bieden. Let dus goed op of je een slotje icoon, danwel een https adres ziet als je jouw persoons- of bankgegevens verstuurt via een website.

6: Denk na voordat je klikt

We klikken snel door op linkjes in een email of reclame op websites. Toch is het handig om op bepaalde momenten even pas op de plaats te maken voordat je klikt. Een voorbeeld is als je een e-mail met bijlage ontvangt. Vertrouw alleen bijlagen van afzenders die je kent of waarvan je eerder mail hebt gekregen. Soms lijkt de afzender bekend, maar staat er een heel raar onderwerp in de email. Kijk ook goed uit met deze emails.

Daarnaast hebben heel veel websites tegenwoordig reclame die heel opvallend in beeld knippert of verschijnt. Klik ook daar niet zomaar op. Tot slot moet je ook goed uitkijken bij mail van bekende sites als LinkedIn of eBay, deze worden vaak tot in de details nagedaan. Vaak ziet alleen het e-mailadres er onprofessioneel uit, de rest ‘lijkt’ in orde maar is het dus niet

7: Kijk uit met gratis software

Veel software die wij gebruiken halen we gratis van het internet. Hier zitten dan ook veel leuke en handige programma’s tussen. Toch is de situatie rond gratis software de laatste jaren verslechterd, waardoor het een grote bedreiging voor veilig internetten vormt. Veel programma’s worden tegenwoordig in bundels aangeboden, dat betekent dus dat je een heleboel andere ongewenste programma’s ‘gratis’ mee downloadt. Vaak kun je deze ongewenste programma’s tijdens het installatieproces weigeren. Let dus tijdens installatie altijd op, want ook gerenommeerde bedrijven bundelen soms hun programma’s. Installeer dus niet zomaar allerlei programma’s, maar zoek altijd eerst informatie over het programma dat je installeert.

8: Stel een sterk wachtwoord in

De tip voor veilig internetten die tegenwoordig steeds vaker aandacht krijgt. Veel websites dwingen de gebruiker af om een sterk wachtwoord in te stellen. Je maakt het kwaadwillenden namelijk veel moeilijker door een goed wachtwoord te kiezen.

9: Maak back-ups

Met de bovenstaande tips is veilig internetten binnen handbereik. Toch is 100% veiligheid moeilijk te garanderen. Laat het een troost zijn: zelfs de meest wantrouwende computergebruiker wordt wel eens getroffen door online narigheid. Zij hebben echter een vangnet: ze maken regelmatig een back-up. Probeer een vaste dag te prikken waarop je jouw belangrijkste gegevens kopieert. Sommige mensen gebruiken hier een herschrijfbare Dvd of cd-rom voor. Een USB-stick of externe harde schijf zijn tegenwoordig ook populaire oplossingen waarmee je in een paar minuten een back-up maakt.

10: Privacy instellingen social media

Social media is niet meer weg te denken uit ons online gedrag. Wanneer je een aantal diensten gebruikt, kun je het overzicht kwijtraken over wat een dienst met je gegevens mag en kan doen. Ook veranderen de instellingen van social media apps regelmatig. Wie had nog maar een paar jaar geleden kunnen denken dat je gezicht op een foto getagd kon worden? Toch is het mogelijk om je privacy te beheren wanneer je dit belangrijk vindt.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »