Wat is adware? | Mediafuze

Adware (advertentie-ondersteunde software) is software die vergezeld wordt door (geautomatiseerde) advertenties. Mensen downloaden software (een applicatie of programma) en de bijkomende adware toont advertenties om inkomsten op te leveren voor de maker (of uitgever) van de software. Adware is in veel gevallen gratis en komt ontzettend veel voor. Je bent er gegarandeerd al een keer mee in aanraking gekomen.

De advertenties en reclames die we online tegenkomen zijn meestal behoorlijk schreeuwerig en eerder een last dan een plezier voor gebruikers van apps. Toch blijven bedrijven het doen, omdat ze hier geld aan kunnen verdienen.

Welke soorten adware bestaan er?

Adware komt in verschillende vormen voor. Een groot deel van de adware toont advertenties in de applicatie. Vaak heb je als gebruiker de optie om een betaalde versie te nemen, waardoor er geen advertenties meer getoond worden (shareware). Een andere vorm van adware zijn programma’s die tijdens de installatie advertenties tonen.

Is Adware slecht voor je computer?

Adware op zich hoeft niet slecht te zijn voor je computer. In principe betekent de term adware alleen dat er advertenties getoond worden tijdens de installatie of tijdens het gebruik van de software. Legitieme adware hoeft dus geen schade te berokkenen aan je computer. Google toont met bijvoorbeeld Gmail en Google Search ook advertenties in zijn diensten / software en kan daarmee ook als adware bestempeld worden. De term adware wordt daarentegen ook vaak gebruikt om een bepaald type malware aan te geven die ongewenste reclames en virussen verspreiden. Daarnaast kunnen de advertenties schadelijke onderdelen bevatten. Meer dan eens worden advertenties namelijk misbruikt om ongemerkt virussen te verspreiden.

Verschil tussen adware, malware en spyware

De termen adware, malware en spyware worden vaak door elkaar gebruikt. Adware kan tegelijkertijd malware en / of spyware zijn. Toch is het belangrijk om de oorsprong van de term te kennen om het doel van het programma goed te kunnen omschrijven.

Adware is een term puur bedoeld voor programma’s die voorzien zijn van advertenties. Adware is in principe niet kwaadaardig. Spyware daarentegen heeft als doel het stiekem verzamelen van privégegevens van de computergebruiker(s). Hierbij moet je denken aan toetsaanslagen, wachtwoorden, internetgeschiedenis en bestanden. Deze functies zitten vaak verscholen in ogenschijnlijk veilige programma’s. Malware (malicious software) is een overkoepelende term. Het representeert alle software die als doel heeft om computersystemen te ontregelen, computersystemen (deels) over te nemen, ongewenste reclames te tonen en als spyware te fungeren.

Hoe kun je adware tegengaan?

In het algemeen hoef je het installeren van adware niet tegen te gaan. Vaak worden advertenties in gratis programma’s gestopt om de ontwikkel- en updatekosten van software te dekken. Deze advertenties zijn vaak niet kwaadaardig en zullen geen schade berokkenen aan je computer. De advertenties kunnen wel schadelijke onderdelen bevatten. Het blokkeren van online advertenties met adblockers en een VPN is daarom verstandig.

Malware, virussen en spyware zijn programma’s die wel actief bestreden moeten worden:

  • Je dient zoveel mogelijk te voorkomen dat je in aanraking komt met dergelijke software door altijd van de originele bron te downloaden en illegale downloads te voorkomen.
  • Installeer een virusscanner en houdt deze up-to-date.
  • Laat anti-malwareprogramma’s zoals MBAM om de zoveel tijd de computer scannen.
  • Blokkeer advertenties met browser-plugins zoals uBlock origin of Adblock plus.

Wat is een Trojaans paard?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

Lees meer »

Wat is een computervirus?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

Lees meer »

Wat is een DDoS aanval?

Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval moet een aanvaller controle krijgen over een netwerk van online machines. Computers en andere machines (zoals IoT-devices) zijn bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware en veranderen elke computer in een bot (ook wel 'zombie' genaamd). De aanvaller heeft in dat geval op afstand controle over de groep bots, dat gezamenlijk een botnet genoemd wordt .

Lees meer »

Wat is een computerworm?

Een computerworm hoeft niet geïnstalleerd te worden door een gebruiker. Vroeger werden computers geïnfecteerd door middel van floppydisks met een worm erop. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk niet meer, maar soms worden nog wel USB-sticks gebruikt voor de eerste infectie. Worms komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links.

Lees meer »

10 tips om veilig te internetten

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Lees meer »