Wat is een hacker? | Mediafuze

Wat zijn black hat hackers?

Een black hat hacker is iemand die de beveiliging en integriteit van computers of netwerken schendt met malicieuze intenties of voor persoonlijk gewin. Black hat hackers breken in op computersystemen met het doel om daar zelf voordeel uit te halen. Veelal worden hierbij andere personen of instanties gedupeerd. Black hat hackers voeden de stereotypische representatie van kwaadaardige hackers.

Black hat hackers breken in bij beveiligde netwerken om data te vernietigen, te bewerken of te stelen. Ook zorgen black hat hackers er dikwijls voor dat anderen niet meer op reguliere wijze gebruik kunnen maken van een netwerk.

Wat zijn white hat hackers?

Een white hat hacker (soms ook wel ethisch hacker genoemd) is een computerbeveiligingsspecialist. White hat hackers gebruiken vaak dezelfde technieken om in te breken op computers en netwerken als black hat hackers. Het grote verschil tussen white hat hackers en black hat hackers zit in de intenties. Black hat hackers zijn criminelen die hacken met de intentie schade te berokkenen of op illegale wijze geld te verdienen. White hat hackers hacken vanuit een ethisch perspectief. Door in te breken op beveiligde computers en netwerken proberen white hat hackers beveiligingslekken op te sporen. Vervolgens proberen ze te assisteren bij het zoeken naar oplossingen om de beveiliging te verbeteren. De intentie van white hat hackers is om zwakheden in ICT-infrastructuur op te sporen voordat malicieuze black hat hackers deze kwetsbaarheden kunnen exploiteren.

Veel grote consultancybureau’s hebben bijvoorbeeld white hat hackers in dienst om de ICT-infrastructuur van bedrijven te testen op mogelijke beveiligingslekken. Het grote verschil met black hat hackers is dat white hat hackers aan de kant van desbetreffende bedrijven staan. Ze hebben expliciet toestemming om te proberen de beveiliging te kraken, met de intentie om de beveiliging te verbeteren.

Wat zijn grey hat hackers?

Tot slot heb je ook nog een categorie hackers die we grey hat hackers noemen. Grey hat hackers gaan ethisch en moreel gezien iets soepeler met de regels om dan white hat hackers. Vaak breken grey hat hackers zonder toestemming in op systemen uit interesse of nieuwsgierigheid. Als ze beveiligingslekken vinden, exploiteren ze deze echter niet op malicieuze wijze. Soms proberen grey hat hackers een kleine financiële vergoeding te krijgen voor het ontdekken van een beveiligingslek. Niet alle bedrijven kunnen dit waarderen, en deze praktijken hebben in het verleden tot verscheidene schadeclaims tegen grey hat hackers geleid.


Wat is een Trojaans paard?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

Lees meer »

Wat is een computervirus?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

Lees meer »

Wat is een DDoS aanval?

Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval moet een aanvaller controle krijgen over een netwerk van online machines. Computers en andere machines (zoals IoT-devices) zijn bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware en veranderen elke computer in een bot (ook wel 'zombie' genaamd). De aanvaller heeft in dat geval op afstand controle over de groep bots, dat gezamenlijk een botnet genoemd wordt .

Lees meer »

Wat is een computerworm?

Een computerworm hoeft niet geïnstalleerd te worden door een gebruiker. Vroeger werden computers geïnfecteerd door middel van floppydisks met een worm erop. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk niet meer, maar soms worden nog wel USB-sticks gebruikt voor de eerste infectie. Worms komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links.

Lees meer »

10 tips om veilig te internetten

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Lees meer »