Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?


Hoe veilig is jouw wifi-netwerk? | Mediafuze

Een onveilige wifi-verbinding is een nachtmerrie voor veel bedrijven. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je wifi-netwerk goed te beveiligen. En dat gaat verder dan alleen een goed wachtwoord. In deze blog geven we je bruikbare tips om je draadloos bedrijfsnetwerk goed te beveiligen.  

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Vijf beveiligingstips voor je wifi-netwerk

  • Stel een moeilijk wachtwoord in. Wat is een sterk wachtwoord voor je wifi-netwerk? Het belangrijkste is om geen standaard-wachtwoorden te gebruiken zoals: postcodes, geboortedatums etc. Een sterk wifi-wachtwoord bevat meer dan 10 karakters en varieert tussen (hoofd)letters, cijfers en tekens. Hoe langer een wifi-wachtwoord hoe beter.
  • Houd je router up-to-date. Routerfabrikanten werken voortdurend aan nieuwe software voor routers. Ze voegen nieuwe functies toe en repareren lekken waardoor de beveiliging beter wordt. Zorg dat je router altijd over de laatste firmware beschikt. Kijk dus regelmatig (iedere maand) of er een update beschikbaar is.
  • Stel een gast-netwerk in. Een gast-netwerk is een goed alternatief om gasten wifi-toegang te geven, maar wel gescheiden en de controle te houden over je eigen wifi-netwerk. Vrijwel iedere router heeft de mogelijkheid van een gast-netwerk. Gasten hebben daarmee wel toegang tot internet, maar niet tot je gedeelde bestanden en apparaten zoals printers. Op deze manier blijft je eigen wifi-netwerk snel maar vooral veilig.
  • Schakel "toegang op afstand" uit. Hiermee kun je vanaf een externe locatie bij de routerinstellingen. Je zet daarmee je routerconfiguratie open voor internet. Dat is een potentieel beveiligingsrisico. Anderen kunnen zichzelf toegang geven tot jouw router en instellingen wijzigen.
  • Verander de naam van je wifi-netwerk. De standaard naam, ook wel SSID genoemd, van je draadloze netwerk bevat vaak het routermerk of type, bijvoorbeeld Netgear1290. Routers die vatbaar zijn voor hackers vallen zo snel op. Geef daarom je netwerk een andere naam.

Wat is een Trojaans paard?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

Lees meer »

Wat is een computervirus?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

Lees meer »

Wat is een DDoS aanval?

Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval moet een aanvaller controle krijgen over een netwerk van online machines. Computers en andere machines (zoals IoT-devices) zijn bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware en veranderen elke computer in een bot (ook wel 'zombie' genaamd). De aanvaller heeft in dat geval op afstand controle over de groep bots, dat gezamenlijk een botnet genoemd wordt .

Lees meer »

Wat is een computerworm?

Een computerworm hoeft niet geïnstalleerd te worden door een gebruiker. Vroeger werden computers geïnfecteerd door middel van floppydisks met een worm erop. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk niet meer, maar soms worden nog wel USB-sticks gebruikt voor de eerste infectie. Worms komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links.

Lees meer »

10 tips om veilig te internetten

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Lees meer »