Koningsdag 2021: zo gaat deze dag er precies uitzien

Koningsdag 2021 gaat dit jaar op digitale tour.

TERUGKIJKEN: Koningsdag 2021

Vorig jaar gooide het coronavirus zodanig roet in het eten, dat ook de koninklijke familie thuis moest blijven met Koningsdag. Dit jaar reizen zij wél af naar Eindhoven, maar vieren zij Koningsdag vanuit een tv-studio. Voor de koninklijke familie wordt het dus een digitale Koningsdag. Maar niet getreurd: aan Blauw Bloed laat de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen weten met een dagvullend programma voor jong en oud te komen.

Eindhoven

Waar we vorig jaar een uniek kijkje in het huishouden van de koninklijke familie op Paleis Huis Ten Bosch kregen, nemen zij ons dit jaar weer mee op pad tijdens hun bezoek aan Eindhoven. Hun bezoek aan de High Tech Campus Eindhoven, welteverstaan. In een afgesloten studio zal de Koning Willem-Alexander met zijn gezin zijn verjaardag vieren, wat wordt uitgezonden via een livestream en bij de NOS. De andere leden van het Koninklijk Huis zijn afgelopen vrijdag alsnog afgebeld: door het hoge aantal besmettingen vond de organisatie het onverantwoord hen naar Eindhoven af te laten reizen.

Zoals ieder jaar komt Wim-Lex met zijn familie op een bijzondere manier aan in de stad waar ze dat jaar Koningsdag doorbrengen. Het vervoer deze keer? Een stoet van zelfrijdende auto's en DAF's, het truckermerk dat zijn hoofdfabriek in Eindhoven heeft staan. Volgens het programma hoef je ook van deze stoel helemaal niks te missen: er hangen verschillende drones boven de stad, die alle belangrijke momenten vastleggen.

Vanuit de tv-studio

Of de uitzending, die zo'n twee uur zal duren, het kijken waard is? Absoluut! Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven laat het volgende weten aan De Telegraaf: 'In de studio vinden onder meer gesprekken plaats met de koning en koningin en designers, we laten de mooiste DAF-voertuigen ooit zien, gaan op innovatieve wijze een maaltijd bereiden, blikken terug op bijzondere manieren van ontmoeten in coronatijd en staan stil bij hoe Eindhoven in 100 jaar de huidige stad is geworden.'

Dit staat er allemaal op het programma

De feestelijke dag start om 11:00 uur in Eindhoven met een stoet van oude en nieuwe auto’s. Koning Willem-Alexander zal dan voorop rijden in een oude DAF. Dit exemplaar werd speciaal voor koningin Juliana en prins Bernhard gemaakt in de jaren 50. Koningin Máxima rijdt daarachter in een hightech Lightyear. De prinsessen rijden ook mee

Studio

Vervolgens loopt het koninklijk gezin door een digitale selfie-straat naar het water. Daar zal een groot podium staan waar een spectaculaire verrassingsact te zien zal zijn. Het is nog niet bekend welke artiesten daar zullen optreden. Daarna gaan ze naar een studio waar allerlei Eindhovense innovaties worden gepresenteerd.

Regioquiz

Net als in 2019 staat er ook een regioquiz op het programma. Er zullen dan vijf gezinnen tegen elkaar spelen: de Oranjes en vier bekende gezinnen uit de regio. Na alle bezoekjes is het tijd voor een lekkere maaltijd van sterrenchef Dick Middelweerd van de Treeswijckhoeve in Waalre en een optreden van de Eindhovense rapper Fresku.

Hooverrace

Hierna verplaatst het gezin zich naar buiten. Techbedrijf ASML heeft speciaal voor de prinsessen een hooverrace georganiseerd. De prinsessen zullen tegen elkaar racen op een stofzuigermotor op een curlingbaan. Na het racen keren Amalia, Alexia en Ariane terug naar de studio. Zij zullen aanschuiven in de Orange Room bij acteur Mike Weerts.

E-racen

In de studio zullen we niet alleen de prinsessen zien: Robèrt van Beckhoven presenteert de perfecte tompouce en Addy van den Krommenacker bespreekt de outfits van het koninklijke gezin. Ook Eindhovense ontwerpster Zeynab Dag en autocoureur Robert Doornbos zullen aanwezig zijn. De prinsessen gaan namelijk e-racen in een simulator en Robert zal deze race van commentaar voorzien.

Eerbetoon

Er zal ook stil worden gestaan bij de coronacrisis door middel van een show in augmented reality. De koninklijke familie zal dan een eerbetoon brengen aan de zorgmedewerkers. Het programma wordt uiteindelijk afgesloten met een finalestuk waar dans en drones samenkomen. Daarna vertrekken de Oranjes weer in de autostoet.

Nationaal proostmoment

Tot slot wordt de dag afgesloten met een nationaal proostmoment en een groot concert van The Streamers vanaf Paleis Noordeinde.


Het laatste Koningsdag 2021 Nieuws

Aanbevolen artikelen

1 april 2022
31 maart 2022

Lil Kleine biedt excuses aan in videoboodschap: 'Ik heb verkeerd gehandeld'

Afgelopen februari gingen er op Instagram beelden rond van Lil Kleine die Jaimie aan haar haren uit de auto trok en haar hoofd tussen de deur leek te klemmen. Niet lang daarna werd de rapper aangehouden op verdenking van zware mishandeling en/of mishandeling. Inmiddels is Jorik weer op vrije voeten, maar was het stil rondom de rapper. Hier bracht hij vandaag echter verandering met een video op Instagram, waarin hij in twee minuten uitgebreid zijn excuses aanbiedt.

Lees meer »
20 juli 2021
16 juli 2021

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Lees meer »
14 juli 2021