Thuis, onderweg of op kantoor: we maken vaak gebruik van wifi. Hoe dat werkt? Het internetsignaal komt binnen via je modem (ook wel het access point) en is met een internetkabel aangesloten. Via radiogolven verstuurt het wifi-modem gegevens, die weer in je smartphone, laptop of tablet terecht komen.

De basis voor sterke WiFi

WiFi verliest bereik door betonnen muren, stoorzenders en gedeelde kanalen. Dat signaal verbeter je vaak met een paar kleine aanpassingen.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Plaats van je modem

Hoe dichter je in de buurt van je modem (access point) werkt, hoe sterker je WiFi-bereik. Muren en plafonds laten het wifisignaal namelijk slecht door. Dus plaats het modem zo vrij én hoog mogelijk.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Geef je WiFi een extra boost

Ook stabiele wifi in de woonkamer of op zolder? Met een Wifibooster vergroot je het WiFi-bereik. Je sluit een Wifibooster aan met een internetkabel of via een stopcontact.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Voorkom stoorzenders

Apparaten zoals bewakingscamera’s, babyfoons, audiospeakers of draadloze schakelaars verstoren soms de signalen van je modem. Schakel ‘m bij twijfel uit en test je draadloos internet. En nu?

Kies een snellere WiFi-frequentie

Een router, modem of Wifibooster stuurt een wifi-signaal uit naar je apparaten door middel van een frequentie in de lucht. Dit loopt via de 2,4- of via de 5 GHz-frequentieband. Je modem gebruikt standaard 2,4 GHz om het WiFi-signaal te verzenden en te ontvangen.

Met 2,4 GHz reikt het signaal verder, maar is je verbinding trager. Dat komt omdat er meer WiFi-netwerken zijn aangesloten.

Heb je last van WiFi-drukte? Stap dan over naar de 5 GHz frequentieband. Er zijn meer 'rijbanen', je hebt minder last van ander WiFi-verkeer en je haalt hogere snelheden. Het nadeel is wel dat het 5 GHz-signaal iets minder ver reikt.


Wat is een Trojaans paard?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

Lees meer »

Wat is een computervirus?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

Lees meer »

Wat is een DDoS aanval?

Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval moet een aanvaller controle krijgen over een netwerk van online machines. Computers en andere machines (zoals IoT-devices) zijn bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware en veranderen elke computer in een bot (ook wel 'zombie' genaamd). De aanvaller heeft in dat geval op afstand controle over de groep bots, dat gezamenlijk een botnet genoemd wordt .

Lees meer »

Wat is een computerworm?

Een computerworm hoeft niet geïnstalleerd te worden door een gebruiker. Vroeger werden computers geïnfecteerd door middel van floppydisks met een worm erop. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk niet meer, maar soms worden nog wel USB-sticks gebruikt voor de eerste infectie. Worms komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links.

Lees meer »

10 tips om veilig te internetten

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Lees meer »