
Thuis, in je kantoor, op het vliegveld of in het café: tegenwoordig kun je op steeds meer plekken internetten via wifi. Maar wat is wifi, wat betekent het en hoe werkt wifi precies? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen. Ook geven we je tips voor sneller wifi.
Wat is WiFi?
Wifi is een technologie waarmee je draadloos kunt internetten. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen. Grote kans dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Dat is handig, omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. En je niet meer, zoals in de beginjaren van internet, ruzie hoeft te maken over de kabel. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven en zelfs wasmachines op wifi worden aangesloten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Dankzij wifi kunnen steeds meer verschillende apparaten onderling verbonden zijn.
Betekenis WiFi
De term wifi gebruik je misschien wel tien keer per dag. Maar wat weet je over de betekenis van wifi? De oorsprong van het woord wifi staat niet helemaal vast. Zo gaat het hardnekkige verhaal dat wifi een afkorting is van ‘wireless fidelity’, oftewel ‘ draadloze trouw’. En dat zou dan weer afgeleid zijn van High Fidelity, oftewel Hi-Fi, een term uit de geluidswereld. Het zit echter anders. Toen wifi werd uitgevonden, was de officiële naam IEEE 802.11b Direct Sequence. Dat klinkt natuurlijk niet zo lekker. Daarom bedacht een reclamebureau in 1999 de merknaam wifi. Een andere veelgebruikte term voor wifi is trouwens W-LAN, dat staat voor Wireless-Local Area Network.
Hieronder een staan de maximale draadloze snelheden van 802.11 WiFi standaarden.
Wifi-standaard | Internetsnelheid |
---|---|
802.11b | 11 Mbps (2.4GHz) |
802.11a | 54 Mbps (5 GHz) |
802.11g | 54 Mbps (2.4GHz) |
802.11n | 600 Mbps (2.4GHz and 5 GHz) |
802.11ac | 1300+Mbps (5 GHz) |
Hoe werkt WiFi?
Een belangrijk onderdeel van een wifinetwerk is een klein apparaatje met antennes: het toegangspunt, ook wel het acces point genoemd. Het acces point is met een kabel op internet aangesloten. Via radiogolven verstuurt het acces point gegevens, die via de lucht bij jouw laptop of smartphone terecht komen. Omdat er in jouw apparaat een wifi-chip zit, kun je de gegevens ontvangen en zelf ook weer signalen naar het acces point terugsturen.
Acces points
Misschien denk je nu: ik heb geen acces point, alleen een modem of router. Tegenwoordig zitten de acces points meestal automatisch ingebouwd in je draadloze modem (die de verbinding van jouw huis naar buiten regelt) of router (die het internetsignaal binnenshuis distribueert). Sluit je een internetabonnement af, dan leveren internetproviders tegenwoordig meestal apparaten mee die modem, router en acces point in één zijn.
WiFi-chip
Om met bijvoorbeeld je telefoon, laptop of wasmachine op wifi te kunnen, heeft dit apparaat een wifi-chip nodig. Aangezien deze chips ingebouwd zijn, kun je hier niks van zien. Als je apparaat geen wifi-chip heeft, kun je dit oplossen door een zogeheten netwerkadapter op een usb-poort aan te sluiten.

Tips voor sneller WiFi
Nu je wat meer weet over wifi, zul je ook beter begrijpen waarom wifi soms traag kan zijn. Daarom tot slot enkele simpele tips die zorgen voor een snellere wifiverbinding.
2,4 Ghz vs 5 Ghz bandbreedte
De gegevens die wifi via radiogolven verstuurt, reizen meestal op de 2,4 Ghz-frequentie. Omdat bijna iedereen die bandbreedte gebruikt, is het soms overbelast. Bovendien kunnen magnetrons, bluetooth en zelfs draadloze deurbellen op dit kanaal jouw wifiverbinding verstoren. Veel nieuwe routers hebben kunnen de 5 Ghz-frequentie gebruiken. Daar is het minder druk en wordt de verbinding niet verstoord door andere apparaten.
Nieuwste WiFi-standaard
Met de allereerste versie van wifi kon een acces point maar 11 megabit per seconde versturen. Acces points met de nieuwste versie van wifi (de 802.11ac-standaard) kunnen maar liefst 1,3 gigabit per seconde aan. Wel handig om bij de aanschaf van een draadloze router of modem even naar de wifi-standaard te kijken.
Plaatsing van je acces point
Obstakels tussen het acces point en de wifi-ontvanger verstoren het signaal. Vooral metaal (bijvoorbeeld in deuren) en dikke muren maken wifi veel trager. Zorg er dus voor dat je router op een handige plek staat, waar het signaal zo min mogelijk wordt verstoord.
Waar let jij op wanneer je een WiFi verbinding tot stand brengt? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Hoe bescherm ik mijn WiFi-netwerk?
Veruit de belangrijkste actie die je kunt uitvoeren om je wifi-netwerk veilig te maken, is het instellen van WPA op je netwerk. Daarnaast zijn er nog een paar andere dingen die je moet doen. Voer de onderstaande vijf stappen uit om je wifi-netwerk te beveiligen.
Wat is WiFi en hoe werkt het?
Wifi is een technologie waarmee je draadloos kunt internetten. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen. Grote kans dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Dat is handig, omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. En je niet meer, zoals in de beginjaren van internet, ruzie hoeft te maken over de kabel. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven en zelfs wasmachines op wifi worden aangesloten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Dankzij wifi kunnen steeds meer verschillende apparaten onderling verbonden zijn.
Tips voor een optimaal WiFi
De WiFi-standaard genaamd 802.11 werd in 1997 officieel vastgelegd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Omdat dit instituut vooral bestuurd wordt door techneuten verzinnen zij graag lekker ingewikkelde naamgeving voor hun standaarden. Er wordt daarom gesproken over WiFi-versies genaamd 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac.
WiFi-routertips
Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.
Hoe verbeter ik mijn WiFi? Tips voor beter internet thuis
Het verstoppen van je WiFi-apparaat, om precies te zijn. Er van uitgaande dat je in de basis gewoon snel internet hebt (van KPN of een andere aanbieder) is het probleem meestal niet dat je internet in de basis traag is als je moeite hebt met verbinden.
WiFi, hoe werkt dat?
WiFi verliest bereik door betonnen muren, stoorzenders en gedeelde kanalen. Dat signaal verbeter je vaak met een paar kleine aanpassingen.
Reactie plaatsen
Reacties