Hoe maak ik veilig gebruik van openbare WiFi-netwerken?


Hoe maak ik veilig gebruik van openbare WiFi-netwerken? | Mediafuze

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s beperken.

Gebruik een Virtual Private Network (VPN) of je databundel

Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Je kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat je bent afgeschermd online. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook, Twitter en andere websites gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.

Klik hier voor meer informatie van het Nationaal Cyber Security Centrum 'Wifi onderweg: gebruik een VPN'*.

VPN-aanbieders

Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Je kunt ook een gratis of een betaalde VPN-dienst afnemen van een VPN-aanbieder.

VPN-dienst kiezen

Om tot een goede keuze te komen, is het handig om je in een VPN te verdiepen en op een rijtje te zetten welke VPN-dienst het beste past bij jou, je apparaten en je internetgedrag. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een account voor meer apparaten te gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van gratis en betaalde VPN-aanbieders. Je kunt ook kijken op de website vpngids.nl.

Databundel

Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (3G of 4G). Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN.

Toch internetten zonder een VPN of databundel?

Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN en zonder je databundel, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht je dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsergeschiedenis en cookies.


Wat is een Trojaans paard?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

Lees meer »

Wat is een computervirus?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

Lees meer »

Wat is een DDoS aanval?

Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval moet een aanvaller controle krijgen over een netwerk van online machines. Computers en andere machines (zoals IoT-devices) zijn bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware en veranderen elke computer in een bot (ook wel 'zombie' genaamd). De aanvaller heeft in dat geval op afstand controle over de groep bots, dat gezamenlijk een botnet genoemd wordt .

Lees meer »

Wat is een computerworm?

Een computerworm hoeft niet geïnstalleerd te worden door een gebruiker. Vroeger werden computers geïnfecteerd door middel van floppydisks met een worm erop. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk niet meer, maar soms worden nog wel USB-sticks gebruikt voor de eerste infectie. Worms komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links.

Lees meer »

10 tips om veilig te internetten

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Lees meer »