
Wat is een virus?
Een computervirus (in de volksmond ook vaak virus genoemd) is een subcategorie malware. Een virus is een kwaadaardig programma (of stukje computercode) dat computers infecteert en zich vervolgens probeert te vermenigvuldigen en verspreiden over een netwerk. Een virus zit vaak verstopt in een bestand, en wordt geactiveerd doordat gebruikers het besmette bestand openen of activeren. Eenmaal geactiveerd kan een virus grote schade aanrichten aan de software en de bestanden op een computer. Soms hebben mensen geen toegang meer tot hun computer na infectie met een virus.
Hoe valt een computervirus aan?
Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm). Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:
- Het stelen van wachtwoorden of bestanden.
- Het registreren van toetsaanslagen (aflezen wat je typt).
- Een computer in het geheel overnemen.
- Bestanden corrumperen.
- Iemands e-mailcontacten lastigvallen met spam e-mails (vaak om zo het virus verder te verspreiden).
Bescherm je computer, smartphone en tablet met antivirus-software
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je altijd een up-to-date antivirus-pakket op je telefoon, tablet en smartphone geïnstalleerd hebt. Kijk in de secties hieronder welke antivirus geschikt is voor jouw apparatuur.
Virusscanners voor Windows
Enkele goede antivirusscanners voor Windows, waarvan de meeste een gratis variant aanbieden:
Virusscanners voor Mac
Voor Mac zijn de volgende antivirus-programma’s goed en betrouwbaar:
Virusscanners voor Android
De meeste van deze virusscanners voor Android (smartphone en tablet) zijn gratis:
Virusscanners voor iOS
De meeste van deze virusscanners voor iPad en iPhone zijn gratis:
Veilig internetten onderweg
Elk openbaar netwerk is in principe een veiligheidsrisico. Geen zin om het hele artikel te lezen? Dan is de boodschap eenvoudig: gebruik geen openbare wifi. Kan het echt niet anders, verstuur dan nooit gevoelige informatie over het netwerk. Dat betekent dus nergens inloggen en niet internetbankieren. Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw telefoon, als dat kan.
Downloadgeschiedenis wissen in Chrome
U kunt uw downloads verwijderen uit de downloadgeschiedenis. Hiermee worden de gedownloade bestanden niet verwijderd. Het ruimt alleen de lijst met downloads op. Het werkt zo:
Bezochte websites terugvinden in Chrome
Het maakt bij het zoeken in de surfgeschiedenis geen verschil of u de site een kwartier of een maand geleden hebt bekeken. Alle adressen van door u bezochte sites worden tot negentig dagen bewaard. Graaf zo u in uw eigen surfverleden.
Geen wachtwoorden opslaan in Chrome
Chrome heeft een ingebouwde wachtwoordmanager. Handig, want op die manier logt de browser u automatisch in. En hoeft u zelf geen wachtwoord te onthouden. Maar veilig is deze opslag niet. Krijgen anderen toegang tot uw apparaat of Google-account, dan weet men direct uw wachtwoorden. Gebruik de wachtwoordmanager daarom liever niet. Zet de functie uit en verwijder al opgeslagen wachtwoorden. Gebruikt u Chrome op verschillende apparaten, controleer ze dan allemaal.
Deze gadget beheert het internetgedrag van je gezin
Circle is een gadget die je thuis met wifi verbindt. Vervolgens kun je daar elk apparaat in het netwerk mee beheren; smartphones, tablets, laptops, televisies en meer. Vervolgens blijf je op de hoogte van wat kinderen op de apparaten uitspoken en is dat gedrag naar wens te sturen.