Wat is een Trojaans paard?


Wat is een Trojaans paard? | Mediafuze

Een Trojaans paard is een type malware. Het zit verborgen in een computerprogramma, en na installatie verschaft een Trojaans paard criminelen ongemerkt toegang tot je computer. Het is een soort achterdeur die gebruikt kan worden door kwaadwillenden om stiekem de controle over je computer en bestanden te krijgen. Hier komt ook de naam Trojaans paard vandaan; het is een verwijzing naar het Paard van Troje, dat door de Grieken werd gebruikt om van binnenuit de poorten van Troje te openen voor een grootschalige invasie.

Hoe loop je een Trojaans paard op?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

De gevolgen van besmetting met een Trojaans paard

Als je computer is besmet met een Trojaans paard, kan je computer worden overgenomen door hackers/criminelen. Deze criminelen kunnen bijvoorbeeld:

  • Bestanden stelen, wijzigen of vernietigen.
  • Wachtwoorden en inloggegevens achterhalen.
  • Je pc gebruiken om andere netwerken of servers aan te vallen (middels een DDos-aanval bijvoorbeeld).
  • De computer stelselmatig laten vastlopen.
  • Het besturingssysteem overnemen.
  • Toetsaanslagen registreren.
  • Websites bezoeken met jouw pc.
  • De computer deel laten uitmaken van een grootschalig botnet.

Verschil tussen Trojaans paard, virus en worm

Een virus opereert na activatie zelfstandig, en brengt bijvoorbeeld beschadigingen toe aan aan een geïnfecteerde computer. Een Trojaans paard brengt vanuit zichzelf geen schade toe; het geeft criminelen slechts de mogelijkheid ongemerkt je computer binnen te dringen. De omvang van de schade is afhankelijk van welke handelingen de criminelen vervolgens uitvoeren op je computer. Wél kan het zo zijn dat een virus een Trojaans paard met zich meedraagt; je computer is dan besmet met een virus en tegelijkertijd verschaft de Trojan horse hackers toegang tot je computer. Een Trojaans paard verspreidt zich niet zelfstandig over een netwerk zoals bijvoorbeeld bij een computerworm het geval is.

Trojaans paard voorkomen

Enkele tips om de kans op besmetting met een Trojaans paard te verkleinen zijn:

  • Gebruik altijd goede antivirussoftware. Antivirussoftware pakt doorgaans namelijk ook Trojaanse paarden aan.
  • Open geen verdachte e-mailbijlagen.
  • Pas goed op welke bestanden je downloadt en opent. Het loont altijd bestanden te scannen met antimalwaresoftware, al zal een goede antivirusscanner automatisch melding geven op het moment dat je een besmet bestand wil openen.

Mocht je computer nu toch besmet zijn met een Trojaans paard, voer dan een complete virusscan van je computer uit. De meeste degelijke antivirussoftware zal het Trojaanse paard herkennen en de bedreiging verwijderen.


Hoe praat je met je kind over de risico’s van het internet?

Het is niet altijd leuk om over internetveiligheid en privacy te praten. Sommige onderwerpen, bijvoorbeeld sexting, zijn lastig om aan te snijden. Zulke gesprekken zijn zowel voor je kind als voor jou ongemakkelijk. Dat is echter geen reden om het níét te doen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en je kind zal veel informatie over internetveiligheid via jou moeten krijgen. Er is immers geen vak op school dat hen leert wat ze beter wel op Snapchat kunnen delen en wat niet.

Lees meer »

Wat is een hacker?

Een black hat hacker is iemand die de beveiliging en integriteit van computers of netwerken schendt met malicieuze intenties of voor persoonlijk gewin. Black hat hackers breken in op computersystemen met het doel om daar zelf voordeel uit te halen. Veelal worden hierbij andere personen of instanties gedupeerd. Black hat hackers voeden de stereotypische representatie van kwaadaardige hackers.

Lees meer »

Wat is spyware?

Spyware wordt vaak gekoppeld aan andere programma’s. Zodra je een dergelijk programma downloadt en installeert, dan komt de spyware ook ongemerkt op je computer terecht. De spyware begint vervolgens met het verzamelen van informatie. Reclamemakers gebruiken deze informatie om zo gericht mogelijk te adverteren. Hoe meer men over jou weet, hoe beter de reclames afgestemd worden op jouw voorkeuren en behoeften.

Lees meer »

Wat is adware?

Adware komt in verschillende vormen voor. Een groot deel van de adware toont advertenties in de applicatie. Vaak heb je als gebruiker de optie om een betaalde versie te nemen, waardoor er geen advertenties meer getoond worden (shareware). Een andere vorm van adware zijn programma’s die tijdens de installatie advertenties tonen.

Lees meer »

Wat is een DDoS-aanval en hoe kan ik DDoS-aanvallen voorkomen?

In een wereld die steeds verder groeit en onderling verbonden raakt, kan het voor bedrijven erg moeilijk zijn om te anticiperen op een nieuwe aanval of een kwaadwillende activiteit. Hoewel veel ondernemingen nog steeds denken dat ze nooit het doelwit zullen worden van een kwaadaardige aanvaller, is de noodzaak om elk netwerk te beschermen tegen dit soort verstoringen nog nooit zo groot geweest.Enkele bekende voorbeelden van DDoS aanvallen zijn te vinden bij: 9292, Publeaks, Rabobank en DigiD. En recent nog ABN Amro en ING. Eén van de grootste DDoS aanvallen tot nu toe is van Nederlandse aard. Uitgevoerd door Cyberbunker.

Lees meer »

10 tips om een phishing bericht te herkennen

Phishing berichten zijn vaak te herkennen aan een gemanipuleerde link. Meestal lijkt de (verwijzing) link in het phishing bericht helemaal valide, bijvoorbeeld www.mediafuze.nl. Wanneer de gebruiker met de cursor op de link gaat staan (dus niet klikken) komt de actuele hyperlink naar boven. In het geval dat de hyperlink naar een hele andere website verwijst, bijvoorbeeld www.installphishing.ru, kunt u beter contact opnemen met de afzender.

Lees meer »