Wij zijn momenteel druk bezig met het vernieuwen van onze website. Hierdoor kan het voorkomen dat deze tijdelijk niet bereikbaar is.

Home » Social Media » Facebook » Zo zag de ruimtereis van Oliver (18) uit Oisterwijk eruit

Zo zag de ruimtereis van Oliver (18) uit Oisterwijk eruit

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 23:59


Na een bliksembezoek tussen de sterren mag Oliver Daemen zich nu echt de jongste astronaut aller tijden noemen. De pas 18-jarige Oisterwijker werd dinsdagmiddag met de New Shepard-raket gelanceerd tot ruim 100 kilometer boven zeeniveau. Om daarna weer veilig te landen in de woestijn van Texas.

Tussen al het gejoel en de Engelse vreugdekreten is zowaar wat Nederlands te horen. ,,Schitterend, schitterend", klinkt het als Oliver Daemen zijn vader in de armen valt. ,,Echt niet normaal.” Hij is dan net uit de capsule van de raket gestapt, slechts een paar passen achter de rijkste man van de wereld Jeff Bezos. Samen met diens broer Mark en de Amerikaanse luchtvaartpionier Wally Funk hebben zij de eerste bemenste vlucht van Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin tot een goed einde gebracht.

Voor de jonge ruimtevaartfanaat uit Oisterwijk werd het een dag om nooit te vergeten. De hele wereld kon meekijken hoe Oliver en de rest van de crew aan boord stapten van een stoere terreinwagen, een selfie maakten bij de raket en vervolgens de eindeloze trappen naar de capsule beklommen. Door de grote ramen was de Oisterwijker op stoel nummer 1 constant te zien met een meer dan ontspannen grijns op zijn gezicht.

Dat is extra bijzonder omdat Oliver een paar weken geleden nog van niets wist. Zijn plek aan boord was aanvankelijk vergeven aan een anonieme bieder die tijdens een veiling liefst 28 miljoen dollar voor de stoel overhad. Pas toen diegene zich terugtrok, werd de Nederlander met een spoedcursus klaargestoomd. Diens vader Joes had namens hem ook een bod gedaan tijdens de veiling, al lag dat bod volgens een woordvoerder van de familie aanzienlijk lager.

Een paar minuten na 15.00 uur Nederlandse tijd werd de raket met een enorm kabaal gelanceerd. In nog geen drie minuten tijd bereikte het ruimtevaartuig de zogeheten Kármánlijn, het punt op 100 kilometer van de aarde. Dat is het internationaal erkende punt waar ‘de ruimte’ begint. Wie er voorbij is geweest, mag zich dus astronaut noemen.«   »