Voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit


Voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit | Mediafuze

Voorkom dat hackers mee kunnen kijken en luisteren tijdens het computeren. Zet de webcam en de microfoon uit.

Justitie adviseerde het een aantal jaar geleden al, maar in september 2016 gaf ook FBI-directeur James Comey aan dat het verstandig is om de webcam van de pc af te plakken. Hackers zouden anders misschien via de webcam bij u thuis naar binnen kunnen kijken.

Kwaadaardige software

Hackers kunnen natuurlijk niet zomaar de webcam aanzetten. Zij moeten eerst speciale software op uw computer installeren. Dat gaat vaak door een mailtje te sturen met een link of door een nep-update voor te schotelen. Als u daarop klikt, kan er software op de pc geïnstalleerd worden, waarmee de hacker toegang krijgt tot uw webcam of microfoon. Daarom zeggen justitie en de FBI dat u het zekere voor het onzekere moet nemen. Plak de webcam af en zet de microfoon uit.

Of dat echt nodig is kunt u alleen zelf bepalen. Als u de computer altijd netjes updatet en nooit zomaar op vreemde bestanden klikt, loopt u praktisch geen risico. Maar voor wie het prettig vindt, beschrijven we hieronder hoe u de webcam en microfoon uitzet.

Webcam

Met een gewone pc is het heel eenvoudig. U hebt dan een losse webcam. Gebruikt u de webcam niet, zorg dan dat het snoertje niet met de computer is verbonden, dan kan niemand er misbruik van maken. Met een laptop kunt u de lens van de webcam afplakken (boven aan het beeldscherm in het midden). Gebruik daarvoor een gewone pleister zodat er geen lijm op de lens komt. En als u liever niets op de laptop plakt, is een gebogen kartonnetje dat de lens afdekt ook effectief. Op de Mac is dit veruit de makkelijkste manier om pottenkijkers te weren. Op een laptop met Windows 7 en 10 kunt u ook de webcam via de instellingen van de pc uitschakelen. Hierdoor maakt u het moeilijker voor de hackers om toegang te krijgen tot uw webcam.

De veiligste manier is om uw laptop af te plakken. Maar doet u dit liever niet, schakel de webcam dan zo uit op een laptop met Windows 7 en 10:

  • Open het Configuratiescherm. Klik in Windows 10 eerst op Starten en typ 'Configuratiescherm'. Klik vervolgens op Configuratiescherm.
  • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
  • Klik onder 'Apparaten en printers' op Apparaatbeheer.
  • Klik op het pijltje naast 'Beeldapparaten', zodat het menu uitklapt.
  • Klik met de rechtermuisknop op 'Webcam'. Het kan dat uw webcam een andere naam heeft.
  • Klik op Uitschakelen (Windows 7) of op het tabblad Stuurprogramma > Uitschakelen > Ja (Windows 10).

De webcam is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen en als laatste kiezen voor Inschakelen.

Microfoon

Om het moeilijker te maken voor hackers om toegang te krijgen tot uw microfoon, kunt u de microfoon (indien aanwezig) uitzetten.

In Windows 7 en 10 gaat dat zo:

  • Open het Configuratiescherm (zie hierboven voor de stappen).
  • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
  • Klik op Geluid.
  • Klik op het tabblad Opnemen.
  • Klik (indien aanwezig) met de rechtermuisknop op 'Microfoon'. Het kan dat de microfoon een andere naam heeft.
  • Klik op Uitschakelen.
  • Klik op OK.

De microfoon is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen. Ziet u op het tabblad 'Opnemen' geen apparaten, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer de optie Uitgeschakelde apparaten weergeven. Klik daarna met de rechtermuisknop op 'Microfoon' en selecteer Inschakelen.

Volg op de Mac volgt u deze stappen:

  • Klik op Systeemvoorkeuren.
  • Klik op Geluid.
  • Klik op het tabblad Invoer.
  • Klik op Lijninvoer.

De interne microfoon is nu uitgeschakeld.

Let op: sluit geen externe microfoon aan, want dan kan het geluid alsnog worden opgepikt.


10 tips voor veilig internetgebruik

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken.

Lees meer »

Facebook gezichtsherkenning uitzetten: zo doe je dat!

Elke foto op Facebook kan op de achtergrond worden gescand en worden vergeleken met profielfoto’s en foto’s die van een naamtag zijn voorzien. De software die hiervoor wordt ingezet werkt steeds beter, waardoor niet alleen namen zijn te achterhalen, maar ook gelaatsuitdrukkingen kunnen worden geïnterpreteerd. Ongetwijfeld kan dit handig zijn. Maar het is natuurlijk ook een aantasting van je privacy. Het is dus verstandig om goed na te denken of je wel herkend wilt worden. Zo niet, dan is het verstandig om in je instellingen te duiken om het een en ander aan te passen. Het is goed je te realiseren dat een veranderde instelling wel zal voorkomen dat jouw naam wordt voorgesteld in tags, maar dat het scannen van je foto’s op de achtergrond volautomatisch door zal gaan.

Lees meer »

Wat is mobiele malware?

Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via e-mail, sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.

Lees meer »

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Lees meer »