Voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit


Voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit | Mediafuze

Voorkom dat hackers mee kunnen kijken en luisteren tijdens het computeren. Zet de webcam en de microfoon uit.

Justitie adviseerde het een aantal jaar geleden al, maar in september 2016 gaf ook FBI-directeur James Comey aan dat het verstandig is om de webcam van de pc af te plakken. Hackers zouden anders misschien via de webcam bij u thuis naar binnen kunnen kijken.

Kwaadaardige software

Hackers kunnen natuurlijk niet zomaar de webcam aanzetten. Zij moeten eerst speciale software op uw computer installeren. Dat gaat vaak door een mailtje te sturen met een link of door een nep-update voor te schotelen. Als u daarop klikt, kan er software op de pc geïnstalleerd worden, waarmee de hacker toegang krijgt tot uw webcam of microfoon. Daarom zeggen justitie en de FBI dat u het zekere voor het onzekere moet nemen. Plak de webcam af en zet de microfoon uit.

Of dat echt nodig is kunt u alleen zelf bepalen. Als u de computer altijd netjes updatet en nooit zomaar op vreemde bestanden klikt, loopt u praktisch geen risico. Maar voor wie het prettig vindt, beschrijven we hieronder hoe u de webcam en microfoon uitzet.

Webcam

Met een gewone pc is het heel eenvoudig. U hebt dan een losse webcam. Gebruikt u de webcam niet, zorg dan dat het snoertje niet met de computer is verbonden, dan kan niemand er misbruik van maken. Met een laptop kunt u de lens van de webcam afplakken (boven aan het beeldscherm in het midden). Gebruik daarvoor een gewone pleister zodat er geen lijm op de lens komt. En als u liever niets op de laptop plakt, is een gebogen kartonnetje dat de lens afdekt ook effectief. Op de Mac is dit veruit de makkelijkste manier om pottenkijkers te weren. Op een laptop met Windows 7 en 10 kunt u ook de webcam via de instellingen van de pc uitschakelen. Hierdoor maakt u het moeilijker voor de hackers om toegang te krijgen tot uw webcam.

De veiligste manier is om uw laptop af te plakken. Maar doet u dit liever niet, schakel de webcam dan zo uit op een laptop met Windows 7 en 10:

  • Open het Configuratiescherm. Klik in Windows 10 eerst op Starten en typ 'Configuratiescherm'. Klik vervolgens op Configuratiescherm.
  • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
  • Klik onder 'Apparaten en printers' op Apparaatbeheer.
  • Klik op het pijltje naast 'Beeldapparaten', zodat het menu uitklapt.
  • Klik met de rechtermuisknop op 'Webcam'. Het kan dat uw webcam een andere naam heeft.
  • Klik op Uitschakelen (Windows 7) of op het tabblad Stuurprogramma > Uitschakelen > Ja (Windows 10).

De webcam is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen en als laatste kiezen voor Inschakelen.

Microfoon

Om het moeilijker te maken voor hackers om toegang te krijgen tot uw microfoon, kunt u de microfoon (indien aanwezig) uitzetten.

In Windows 7 en 10 gaat dat zo:

  • Open het Configuratiescherm (zie hierboven voor de stappen).
  • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
  • Klik op Geluid.
  • Klik op het tabblad Opnemen.
  • Klik (indien aanwezig) met de rechtermuisknop op 'Microfoon'. Het kan dat de microfoon een andere naam heeft.
  • Klik op Uitschakelen.
  • Klik op OK.

De microfoon is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen. Ziet u op het tabblad 'Opnemen' geen apparaten, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer de optie Uitgeschakelde apparaten weergeven. Klik daarna met de rechtermuisknop op 'Microfoon' en selecteer Inschakelen.

Volg op de Mac volgt u deze stappen:

  • Klik op Systeemvoorkeuren.
  • Klik op Geluid.
  • Klik op het tabblad Invoer.
  • Klik op Lijninvoer.

De interne microfoon is nu uitgeschakeld.

Let op: sluit geen externe microfoon aan, want dan kan het geluid alsnog worden opgepikt.


WiFi: wat is het, hoe werkt het en hoe is het ontstaan?

Wifi is een technologie die je draadloos toegang geeft tot het internet. Waar we voor de uitvinding van wifi alleen via een kabel toegang konden krijgen met het internet, gaat dit met wifi via radiogolven. Deze technologie maakt het mogelijk om overal draadloos gegevens te ontvangen en versturen.

Lees meer »

Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Lees meer »

Is WiFi in de trein veilig?

Reis je met de trein, dan kun je mogelijk gebruik maken van Wifi. Deze dienst wordt alleen aangeboden in intercity's en is gratis. Waar de verbinding kort na de introductie van de voorziening nog erg traag was, kun je sinds juni 2015 gebruik maken van het 4G-netwerk van T-Mobile. De downloadsnelheid is daardoor aanzienlijk verbeterd. De snelheidslimiet ligt daarmee op circa 150 kilobytes per seconde. Omdat T-Mobile (op moment van de introductie) nog geen landelijke dekking heeft kan dit netwerk niet op alle locaties gebruikt worden. In delen van Zeeland, Limburg, Groningen, Friesland en Noord-Brabant moet je daarom als gebruiker terugvallen op een tragere downloadsnelheid. Intercity's waarin je van draadloos internet gebruik kunt maken kun je herkennen aan de Wifi-logo's aan de buitenzijde van de wagons.

Lees meer »

WiFi-signaal versterken en verbeteren

Voor de ontvangst van internet, is een modem benodigd. Doorgaans wordt deze beschikbaar gesteld door de internetprovider. Er zijn verschillende soorten modems. Tegenwoordig wordt de modem vaak samen met de router in één kastje geplaatst. De modem zorgt dan voor de ontvangst van het internet. De router zorgt voor het doorsturen van het signaal naar de internetontvangende apparaten, zoals de laptop, tablets en dergelijke.

Lees meer »

Is WiFi-straling gevaarlijk?

De meeste mensen kennen Wifi wel. Steeds meer wordt er gebruik van gemaakt. Wifi is draadloos internet. Wifi heeft een groter bereik en een grotere bandbreedte dan bluetooth. Dit maakt dat Wifi optimaal geschikt is voor draadloos internet. Een wifiverbinding kan versleuteld worden, maar kan ook gebruikt worden zonder een sleutel in te hoeven typen. Wifi werkt op de radiofrequentie van de 2,4- en/of 5,0GHz-band.

Lees meer »