
Steeds meer mensen krijgen last van malware, niet alleen op een computer maar ook op smartphone of tablet, Er zijn ook steeds meer manieren waarop mobiele malware zich verspreidt.
Kwaadaardige software op je smartphone of tablet
Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via e-mail, sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.
Vormen van malware zijn bijvoorbeeld een virus, phishing, botnet, spyware en ransomware. Het hengelen naar persoonlijke gegevens wordt phishing genoemd. Gebeurt dit via sms, dan wordt dit sms-phishing of smishing genoemd.
Mobiele malware op je apparaat krijgen is heel vervelend. Je apparaat werkt niet meer zoals het moet, je kunt data kwijt zijn en je privacy kan geschonden zijn. Bovendien kost het je geld. Ook al is er niets van je bankrekening afgeschreven, dan moet je in ieder geval een expert inschakelen om de mobiele malware van je apparaat te krijgen als dat nog lukt.
Hoe maak ik veilig gebruik van openbare WiFi-netwerken?
Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Je kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat je bent afgeschermd online. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook, Twitter en andere websites gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.
18 belangrijke tips voor veilig internet onderweg
AndroidiPhone
Wifispots van uw provider gebruiken
Op dit moment bieden Ziggo en KPN wifispots aan voor hun abonnees. Als u internet bij één van deze providers afneemt, dan hebt u thuis een kabelmodem. Dit modem levert bekabeld internet én een draadloos signaal (wifi). Hierdoor kunt u thuis verschillende apparaten draadloos verbinden met internet, zoals een pc, laptop, smartphone of tablet. Er geldt geen limiet voor het aantal apparaten dat u met internet kunt verbinden. Zo kunnen bijvoorbeeld uw gasten ook gebruikmaken van uw wifi-verbinding. Hiervoor hebben zij wel het juiste wachtwoord nodig, want de verbinding is beveiligd.
Samsung-telefoon gebruiken als WiFi-hotspot
Samsung Galaxy S-telefoons tovert u snel om tot een persoonlijk wifi-netwerk met 3G- of 4G-snelheid. Dat betekent dat u op andere apparaten kunt internetten via de mobiele internetverbinding van de telefoon. Houd het verbruik wel goed in de gaten; de meeste mobiele abonnementen hebben een beperkte databundel.
Internet delen op iPhone
Wilt u online op een apparaat waarop u geen internet hebt? En is er geen (beveiligde) wifi-verbinding? Deel dan de mobiele internetverbinding van de iPhone. Zet de persoonlijke hotspot-functie aan en verbind een tablet, laptop of computer met de telefoon. Door de mobiele internetverbinding ook op andere apparaten te gebruiken, is de databundel trouwens sneller op. Afhankelijk van het abonnement komen daar dan kosten bij of wordt de verbinding langzamer.
Voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit
Justitie adviseerde het een aantal jaar geleden al, maar in september 2016 gaf ook FBI-directeur James Comey aan dat het verstandig is om de webcam van de pc af te plakken. Hackers zouden anders misschien via de webcam bij u thuis naar binnen kunnen kijken.