7 tips om veilig te internetten


7 tips om veilig te internetten | Mediafuze

1. Klik niet zomaar op dingen

Kijk een beetje uit met klikken. Dat klinkt heel simpel, maar daar voorkom je de meeste problemen mee. Klik niet zomaar op linkjes in een e-mail, ook als ze specifiek aan jou zijn gericht.

Mocht je toch op zo'n linkje klikken, ga dan voor jezelf na of je het vertrouwt. Krijg je een e-mail van je bank waarin wordt gevraagd om informatie? Bel ze op om te vragen of het klopt. Krijg je een WeTransfer-bestand van iemand die je niet kent? Download het dan niet.

7 tips om veilig te internetten | Mediafuze

Hetzelfde geldt voor pop-ups en advertenties. Krijg je een berichtje dat je een iPhone hebt gewonnen? Klik er dan niet op en vul dan helemaal geen gegevens in. Het is op het internet net zo ongebruikelijk dat je een iPhone wint als op straat. En hoe vaak is iemand op straat naar je toe gekomen met een iPhone die je schijnbaar hebt gewonnen?

2. Surf beveiligd

Het internetverkeer wordt steeds vaker versleuteld. Dit betekent dat de data die je verstuurt en ontvangt wordt afgeschermd voor pottenkijkers. Dit is belangrijk bij websites die gevoelige informatie verwerken, zoals banken, e-mailproviders en webshops. Je herkent een beveiligde verbinding aan het slotje in de adresbalk van de browser en 'https://' voor de website.

Om altijd een beveiligde verbinding af te dwingen, kun je HTTPS Everywhere installeren. Dit is een programmaatje voor de browser dat - indien mogelijk - een beveiligde https-verbinding activeert in plaats van een normale onbeveiligde http-verbinding. "Door HTTPS Everywhere reist je data onderweg niet elektronisch naakt", zei klokkenluider Edward Snowden eerder.

3. Vergrendel je apparaten

We internetten niet alleen met onze computer. Daarom is het verstandig om ook je mobiele apparaten te beveiligen. Dit doe je met een pincode, wachtwoord, patroon of vingerafdruk, of een combinatie daarvan. Bij veel smartphones is het bijvoorbeeld mogelijk om met je vingerafdruk en een zescijferige pincode in te loggen.

De meeste mensen gebruiken een viercijferige pincode, maar veel toestellen ondersteunen al een zescijferige pincode. Met een zescijferige pincode zijn een miljoen combinaties mogelijk, bij een viercijferige 'maar' 10.000. Daarnaast is het voor een kwaadwillende lastiger om een zescijferige pincode af te kijken dan een viercijferige.

4. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Een wachtwoordbeheerder slaat al je wachtwoorden op één plek op. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden.

Het is belangrijk dat je voor elke dienst een ander wachtwoord gebruikt. Als er één dienst wordt gehackt, kan het buitgemaakte wachtwoord niet voor een andere dienst worden gebruikt. Met een wachtwoordbeheerder heb je altijd toegang tot die verschillende wachtwoorden.

7 tips om veilig te internetten | Mediafuze

De bekendste wachtwoordbeheerders zijn LastPass en 1Password. LastPass slaat alle wachtwoorden versleuteld in de cloud op, bij 1Password is die mogelijkheid optioneel. Het is verstandiger om de versleutelde wachtwoorden op je eigen computer te houden en een opensource-wachtwoordbeheerder te gebruiken, zoals KeePass.

5. Pas op met openbare wifi-netwerken

Iedereen kan met een openbaar wifi-netwerk verbinden en andere gebruikers in de gaten houden. Het is daarom verstandig om alleen bij openbare wifi-netwerken in te loggen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld als je even een WhatsApp'je wilt versturen.

Als je voor een langere tijd gebruik wilt maken van een openbaar wifi-netwerk, dan is het slim om een VPN te activeren. Daarmee scherm je jezelf in het openbare wifi-netwerk af. Daarnaast kun je ook nog via tethering je eigen mobiele verbinding gebruiken om met andere apparaten te internetten.

6. Installeer je updates

De software die op je computers, smartphones, tablets en zelfs smartwatches draait, wordt regelmatig geüpdatet. Het installeren van updates is niet alleen belangrijk om gebruik te maken van nieuwe functionaliteiten, ook beveiligingslekken worden met updates verholpen. Het is daarom belangrijk om je apparaten up-to-date te houden. Zo weet je dat de kans dat een kwaadwillende een lek in jouw apparaat misbruikt een stuk kleiner is.

7. Schakel tweetstapsverificatie in

Bij veel internetdiensten kun je tweestapsverficatie gebruiken, zoals Gmail, Dropbox en wachtwoordbeheerders. Dit betekent dat je na het inloggen met je e-mailadres en wachtwoord nog een extra code moet invoeren die naar je telefoon wordt verzonden. Mochten je e-mailadres en wachtwoord toch zijn buitgemaakt, dan moet de kwaadwillende ook nog eens fysiek toegang hebben tot je smartphone.


Veilig internetten onderweg

Elk openbaar netwerk is in principe een veiligheidsrisico. Geen zin om het hele artikel te lezen? Dan is de boodschap eenvoudig: gebruik geen openbare wifi. Kan het echt niet anders, verstuur dan nooit gevoelige informatie over het netwerk. Dat betekent dus nergens inloggen en niet internetbankieren. Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw telefoon, als dat kan.

Lees meer »

Bezochte websites terugvinden in Chrome

Het maakt bij het zoeken in de surfgeschiedenis geen verschil of u de site een kwartier of een maand geleden hebt bekeken. Alle adressen van door u bezochte sites worden tot negentig dagen bewaard. Graaf zo u in uw eigen surfverleden.

Lees meer »

Geen wachtwoorden opslaan in Chrome

Chrome heeft een ingebouwde wachtwoordmanager. Handig, want op die manier logt de browser u automatisch in. En hoeft u zelf geen wachtwoord te onthouden. Maar veilig is deze opslag niet. Krijgen anderen toegang tot uw apparaat of Google-account, dan weet men direct uw wachtwoorden. Gebruik de wachtwoordmanager daarom liever niet. Zet de functie uit en verwijder al opgeslagen wachtwoorden. Gebruikt u Chrome op verschillende apparaten, controleer ze dan allemaal.

Lees meer »

Deze gadget beheert het internetgedrag van je gezin

Circle is een gadget die je thuis met wifi verbindt. Vervolgens kun je daar elk apparaat in het netwerk mee beheren; smartphones, tablets, laptops, televisies en meer. Vervolgens blijf je op de hoogte van wat kinderen op de apparaten uitspoken en is dat gedrag naar wens te sturen. 

Lees meer »