Zo houd jij het internet veilig voor je kind


Zo houd jij het internet veilig voor je kind | Mediafuze

Misschien speelt je zoon af en toe wel een game online of surft je dochter op het web naar informatie voor haar schoolproject. Hoe ouder je kind wordt, hoe vaker hij of zij online is. Maar hoe hou je het internet veilig voor je kind? En hoe bescherm je hem of haar bijvoorbeeld van vreemde en onveilige websites? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

5 tips voor een veilig internet voor je kind

Van een kindvriendelijke zoekmachine tot ouderlijk toezicht: er zijn heel veel manieren hoe jij het online surfen voor je zoon of dochter een stukje veiliger kan maken. Hieronder lichten wij een aantal hulpmiddelen uit.

1 Praat met je kind over het internet

Het klinkt waarschijnlijk simpel, maar praat eens met je zoon of dochter over het internet. Door hier open en eerlijk over te praten, zal je kind ook bewuster zijn van de websites die hij of zij op het internet bezoekt. Vraag bijvoorbeeld eens naar welke websites hij of zij gaat of naar welke online vrienden ‘ie heeft. Door je in te leven in de situatie voelt je kind zich vaak veiliger en vrij om informatie te delen.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je kind eigenwijs is en het liefst alles zelf ondervindt. Deel daarom in het gesprek ook jouw eigen ervaringen over online privacy en veiligheid. Hierdoor voelen ze zich niet direct ‘bekeken’ of ‘gestraft’, maar zien ze het verhaal ook van een andere kant.

2 Stel een kinderzoekmachine in

Wist je dat er naast de zoekmachine van Google ook veel kindvriendelijke zoekmachines zijn? Hiermee kan jouw zoon of dochter veilig informatie op zoeken voor huiswerk of een spreekbeurt, zonder dat hij of zij te maken krijgt met onveilige of vreemde websites.

Een voorbeeld hiervan is de zoekmachine Meestersipke.nl. Hierop vind je een heleboel informatie voor werkstukken, toetsen, maar ook leuke spelletjes. Alle websites zijn van tevoren gekeurd en toegevoegd door Meester Sipke zelf, waardoor je kind niet snel in aanmerking komt met onveilige website. Ook is deze zoekmachine gelinkt aan andere kindervriendelijk websites zoals Schooltv, WikiKids, NOS Jeugdjournaal, De Bibliotheek en meer.

3 Stel ouderlijk toezicht in

Ook kun je jouw kind veilig laten internetten door ouderlijk toezicht in te stellen op de computer. Hiermee scherm je bepaalde content en websites af en kun je stap voor stap volgen wat je zoon of dochter allemaal online ziet. Hoe je dit instelt? Dat kan via het besturingssysteem van je computer.

Op een Windows 10-computer kun je bijvoorbeeld in het configuratiescherm bij Gezinsopties direct het ouderlijk toezicht instellen. Bij een Mac vind je de optie onder Systeemvoorkeuren en dan Ouderlijk toezicht. Hier kan je ook instellen hoe lang je zoon of dochter achter de computer mag blijven. Ideaal, als je wilt dat je kind niet de hele dag aan het surfen is.

4 Een leuk filmpje kijken? Laat je zoon of dochter YouTube Kids gebruiken

Kijkt je kind graag video’s online? Of heeft hij of zij een favoriete YouTuber waar ‘ie elke vlog van kijkt? Goed nieuws, want ook van YouTube is er een kindvriendelijke versie gemaakt, namelijk: YouTube Kids. Hierop vind je video’s gecategoriseerd per leeftijd. En wil je bepaalde filmpjes afschermen of een tijdslimiet instellen? Ook dat kan! Hiermee voorkom je dat je kind urenlang achter elkaar kijkt of bij video’s terechtkomt die niet voor hem of haar geschikt zijn.

5 Beveilig de camera

Een camera op een laptop of tablet. Superleuk, maar hoe voorkom je dat je kind ‘m verkeerd gebruikt en foto’s online plaatst waar jij als ouder niet achter staat? Of dat een hacker via de camera je kind ongemerkt filmt?

Een simpele oplossing is het afplakken van de camera. Door een dik en donkerkleurig stuk tape op de lens te plakken, is de camera al direct niet meer te gebruiken. Wil je geen stickers op je toestel plakken? Door met antivirussoftware regelmatig te scannen op webcam-gerelateerde malware kan je hackers voorkomen.


10 tips voor veilig internetgebruik

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken.

Lees meer »

Facebook gezichtsherkenning uitzetten: zo doe je dat!

Elke foto op Facebook kan op de achtergrond worden gescand en worden vergeleken met profielfoto’s en foto’s die van een naamtag zijn voorzien. De software die hiervoor wordt ingezet werkt steeds beter, waardoor niet alleen namen zijn te achterhalen, maar ook gelaatsuitdrukkingen kunnen worden geïnterpreteerd. Ongetwijfeld kan dit handig zijn. Maar het is natuurlijk ook een aantasting van je privacy. Het is dus verstandig om goed na te denken of je wel herkend wilt worden. Zo niet, dan is het verstandig om in je instellingen te duiken om het een en ander aan te passen. Het is goed je te realiseren dat een veranderde instelling wel zal voorkomen dat jouw naam wordt voorgesteld in tags, maar dat het scannen van je foto’s op de achtergrond volautomatisch door zal gaan.

Lees meer »

Wat is mobiele malware?

Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via e-mail, sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.

Lees meer »

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Lees meer »