10 tips om een phishing bericht te herkennen


10 tips om een phishing bericht te herkennen | Mediafuze

Veruit de meeste phishing berichten worden per e-mail verstuurd. Het is echter ook mogelijk dat u ergens anders een phishing bericht tegenkomt, bijvoorbeeld via Facebook of Twitter. Mediafuze presenteert 10 tips waaraan u een phishing bericht meestal kunt herkennen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen nog in phishing berichten trappen.

1 Het bericht bevat een ‘verkeerde’ link (URL)

Phishing berichten zijn vaak te herkennen aan een gemanipuleerde link. Meestal lijkt de (verwijzing) link in het phishing bericht helemaal valide, bijvoorbeeld www.mediafuze.nl. Wanneer de gebruiker met de cursor op de link gaat staan (dus niet klikken) komt de actuele hyperlink naar boven. In het geval dat de hyperlink naar een hele andere website verwijst, bijvoorbeeld www.installphishing.ru, kunt u beter contact opnemen met de afzender.

2 Link (URL) bevat een misleidende domein naam

Cybercriminelen misbruiken de gebrekkige kennis van gebruikers over domeinnamen om een succesvolle aanval uit te voeren. De eerste tip gaat over het controleren van de link. Ook al lijkt deze correct te zijn, kan de gebruiker alsnog in de phishing mail trappen.

Criminelen misbruiken hierbij de domeinnamen van bedrijven en het vertrouwen van de gebruiker. Een legitieme domeinnaam van Microsoft kan als volgt zijn: download.software.microsoft.com zijn. Het domein staat namelijk aan de rechter zijde en alles wat er voorkomt, in dit geval download.software, is legitiem. In het geval dat de domeinnaam als volgt weergegeven: microsoft.com.download.software.com. Is het domein niet van Microsoft maar van software.com, die zich voordoet alsof het domein van Microsoft is.

3 Het bericht bevat grammaticale en spellingsfouten

Hoewel de grammatica en spelling van phishing berichten sterk is verbeterd ten opzichte van een aantal jaar geleden, bevat een phishing bericht over het algemeen nog veel grammatica en spellingsfouten.

4 Het bericht vraagt om persoonlijk informatie

Ook al ziet een bericht er nog zo officieel uit, ben altijd op uw hoede als er in een bericht om persoonlijke informatie wordt gevraagd. Uw gemeente hoeft niet om uw BSN nummer te vragen of de bank om uw rekeningnummer, want deze gegevens weten ze al van u. Hetzelfde geldt voor wachtwoorden, waarom zou een bedrijf daarin geïnteresseerd willen zijn?

5 U krijgt een bericht uit onverwachte hoek

Ooit een bericht gehad dat u de loterij heeft gewonnen, terwijl u geen lot heeft gekocht? Is dat niet een beetje gek? Dat geldt ook voor allerlei andere ‘aanbiedingen’ waarbij de verzender zich als een bekende voordoet.

6 De aanbieding is te mooi om waar te zijn

Voor niets gaat de zon op, wanneer een aanbieding te mooi is om waar te zijn is dat in 99% van de gevallen ook. Een smartphone is niet te koop voor €10, - en een wasmachine ook niet. Ben bedachtzaam op aanbiedingen die er te goed uitzien.

7 Een bestelling volgen via een track/trace code

Een nieuwe vorm van phishing berichten is het zogenaamde volgen van de bestelling. Wanneer u een bericht krijgt dat u uw bestelling kunt volgen via de link in het bericht, kunt u deze het beste negeren. U kunt beter direct (of via een zoekmachine) naar de desbetreffende website gaan.

8 Kleine aanbetaling voor een grote zak geld

U bent zogenaamd een ‘erfgenaam’ van een rijke Afrikaanse prins en u hebt nu recht op enkele miljoenen. Om die miljoenen te activeren moet u vaak een klein bedrag vooraf aanbetalen, daarna worden de miljoenen automatisch op uw bankrekening bijgeschreven. Wanneer u betaald komen er weer onverwachte kosten bij en zo herhaalt het proces zich elke keer, totdat u stopt met betalen.

9 Een bericht is afkomstig van een ‘overheidsinstantie’

Hoewel de meeste phishing berichten gericht zijn op financiële of persoonlijke gegevens, is het ook mogelijk dat u een bericht krijgt waarin u bang wordt gemaakt. Zo kunt u een bericht krijgen dat afkomstig lijkt te zijn van de politie waarin gesteld wordt dat u illegale software hebt gedownload. U kunt, voor een bepaald bedrag, met de politie schikken en dan komt er geen strafvervolging. Betaald u niet, dan heeft u de kans om een strafblad te krijgen, althans dat willen ze u doen geloven.

10 Er klopt gewoon iets niet

Waarom krijg ik nu dit bericht? Hier heb ik toch nooit om gevraagd en ik ben helemaal geen klant bij bedrijf X. Als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt, moet ik vooral niet op het bericht ingaan. Controleer bij de afzender (via een ander kanaal), waarom u dit bericht heeft gekregen.


Hoe bescherm ik mijn WiFi-netwerk?

Veruit de belangrijkste actie die je kunt uitvoeren om je wifi-netwerk veilig te maken, is het instellen van WPA op je netwerk. Daarnaast zijn er nog een paar andere dingen die je moet doen. Voer de onderstaande vijf stappen uit om je wifi-netwerk te beveiligen.

Lees meer »

Wat is WiFi en hoe werkt het?

Wifi is een technologie waarmee je draadloos kunt internetten. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen. Grote kans dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Dat is handig, omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. En je niet meer, zoals in de beginjaren van internet, ruzie hoeft te maken over de kabel. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven en zelfs wasmachines op wifi worden aangesloten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Dankzij wifi kunnen steeds meer verschillende apparaten onderling verbonden zijn.

Lees meer »

Tips voor een optimaal WiFi

De WiFi-standaard genaamd 802.11 werd in 1997 officieel vastgelegd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Omdat dit instituut vooral bestuurd wordt door techneuten verzinnen zij graag lekker ingewikkelde naamgeving voor hun standaarden. Er wordt daarom gesproken over WiFi-versies genaamd 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac.

Lees meer »

WiFi-routertips

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.

Lees meer »