Wat is een computervirus?


Wat is een computervirus? | Mediafuze

Wat is een virus?

Een computervirus (in de volksmond ook vaak virus genoemd) is een subcategorie malware. Een virus is een kwaadaardig programma (of stukje computercode) dat computers infecteert en zich vervolgens probeert te vermenigvuldigen en verspreiden over een netwerk. Een virus zit vaak verstopt in een bestand, en wordt geactiveerd doordat gebruikers het besmette bestand openen of activeren. Eenmaal geactiveerd kan een virus grote schade aanrichten aan de software en de bestanden op een computer. Soms hebben mensen geen toegang meer tot hun computer na infectie met een virus.

Hoe valt een computervirus aan?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

  • Het stelen van wachtwoorden of bestanden.
  • Het registreren van toetsaanslagen (aflezen wat je typt).
  • Een computer in het geheel overnemen.
  • Bestanden corrumperen.
  • Iemands e-mailcontacten lastigvallen met spam e-mails (vaak om zo het virus verder te verspreiden).

Bescherm je computer, smartphone en tablet met antivirus-software

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je altijd een up-to-date antivirus-pakket op je telefoon, tablet en smartphone geïnstalleerd hebt. Kijk in de secties hieronder welke antivirus geschikt is voor jouw apparatuur.

Virusscanners voor Windows

Enkele goede antivirusscanners voor Windows, waarvan de meeste een gratis variant aanbieden:

Virusscanners voor Mac

Voor Mac zijn de volgende antivirus-programma’s goed en betrouwbaar:

Virusscanners voor Android

De meeste van deze virusscanners voor Android (smartphone en tablet) zijn gratis:

Virusscanners voor iOS

De meeste van deze virusscanners voor iPad en iPhone zijn gratis:


10 tips voor veilig internetgebruik

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken.

Lees meer »

Facebook gezichtsherkenning uitzetten: zo doe je dat!

Elke foto op Facebook kan op de achtergrond worden gescand en worden vergeleken met profielfoto’s en foto’s die van een naamtag zijn voorzien. De software die hiervoor wordt ingezet werkt steeds beter, waardoor niet alleen namen zijn te achterhalen, maar ook gelaatsuitdrukkingen kunnen worden geïnterpreteerd. Ongetwijfeld kan dit handig zijn. Maar het is natuurlijk ook een aantasting van je privacy. Het is dus verstandig om goed na te denken of je wel herkend wilt worden. Zo niet, dan is het verstandig om in je instellingen te duiken om het een en ander aan te passen. Het is goed je te realiseren dat een veranderde instelling wel zal voorkomen dat jouw naam wordt voorgesteld in tags, maar dat het scannen van je foto’s op de achtergrond volautomatisch door zal gaan.

Lees meer »

Wat is mobiele malware?

Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via e-mail, sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.

Lees meer »

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Lees meer »