Wat is een Trojaans paard?


Wat is een Trojaans paard? | Mediafuze

Een Trojaans paard is een type malware. Het zit verborgen in een computerprogramma, en na installatie verschaft een Trojaans paard criminelen ongemerkt toegang tot je computer. Het is een soort achterdeur die gebruikt kan worden door kwaadwillenden om stiekem de controle over je computer en bestanden te krijgen. Hier komt ook de naam Trojaans paard vandaan; het is een verwijzing naar het Paard van Troje, dat door de Grieken werd gebruikt om van binnenuit de poorten van Troje te openen voor een grootschalige invasie.

Hoe loop je een Trojaans paard op?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

De gevolgen van besmetting met een Trojaans paard

Als je computer is besmet met een Trojaans paard, kan je computer worden overgenomen door hackers/criminelen. Deze criminelen kunnen bijvoorbeeld:

  • Bestanden stelen, wijzigen of vernietigen.
  • Wachtwoorden en inloggegevens achterhalen.
  • Je pc gebruiken om andere netwerken of servers aan te vallen (middels een DDos-aanval bijvoorbeeld).
  • De computer stelselmatig laten vastlopen.
  • Het besturingssysteem overnemen.
  • Toetsaanslagen registreren.
  • Websites bezoeken met jouw pc.
  • De computer deel laten uitmaken van een grootschalig botnet.

Verschil tussen Trojaans paard, virus en worm

Een virus opereert na activatie zelfstandig, en brengt bijvoorbeeld beschadigingen toe aan aan een geïnfecteerde computer. Een Trojaans paard brengt vanuit zichzelf geen schade toe; het geeft criminelen slechts de mogelijkheid ongemerkt je computer binnen te dringen. De omvang van de schade is afhankelijk van welke handelingen de criminelen vervolgens uitvoeren op je computer. Wél kan het zo zijn dat een virus een Trojaans paard met zich meedraagt; je computer is dan besmet met een virus en tegelijkertijd verschaft de Trojan horse hackers toegang tot je computer. Een Trojaans paard verspreidt zich niet zelfstandig over een netwerk zoals bijvoorbeeld bij een computerworm het geval is.

Trojaans paard voorkomen

Enkele tips om de kans op besmetting met een Trojaans paard te verkleinen zijn:

  • Gebruik altijd goede antivirussoftware. Antivirussoftware pakt doorgaans namelijk ook Trojaanse paarden aan.
  • Open geen verdachte e-mailbijlagen.
  • Pas goed op welke bestanden je downloadt en opent. Het loont altijd bestanden te scannen met antimalwaresoftware, al zal een goede antivirusscanner automatisch melding geven op het moment dat je een besmet bestand wil openen.

Mocht je computer nu toch besmet zijn met een Trojaans paard, voer dan een complete virusscan van je computer uit. De meeste degelijke antivirussoftware zal het Trojaanse paard herkennen en de bedreiging verwijderen.


Hoe bescherm ik mijn WiFi-netwerk?

Veruit de belangrijkste actie die je kunt uitvoeren om je wifi-netwerk veilig te maken, is het instellen van WPA op je netwerk. Daarnaast zijn er nog een paar andere dingen die je moet doen. Voer de onderstaande vijf stappen uit om je wifi-netwerk te beveiligen.

Lees meer »

Wat is WiFi en hoe werkt het?

Wifi is een technologie waarmee je draadloos kunt internetten. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen. Grote kans dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Dat is handig, omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. En je niet meer, zoals in de beginjaren van internet, ruzie hoeft te maken over de kabel. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven en zelfs wasmachines op wifi worden aangesloten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Dankzij wifi kunnen steeds meer verschillende apparaten onderling verbonden zijn.

Lees meer »

Tips voor een optimaal WiFi

De WiFi-standaard genaamd 802.11 werd in 1997 officieel vastgelegd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Omdat dit instituut vooral bestuurd wordt door techneuten verzinnen zij graag lekker ingewikkelde naamgeving voor hun standaarden. Er wordt daarom gesproken over WiFi-versies genaamd 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac.

Lees meer »

WiFi-routertips

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.

Lees meer »