kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door

Gepubliceerd op 9 mei 2021 om 23:00


kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door | Mediafuze

Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.

Met de nieuwe versoepelingen wordt de tweede stap van het openingsplan uitgevoerd, waardoor onder andere pretparken, sportscholen en muziekscholen weer onder voorwaarden open mogen. Dinsdagavond geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie duidelijkheid over de verdere versoepelingen.

Cijfers positief

De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames lieten afgelopen weekend een dalende lijn zien. Toch durfde het demissionaire kabinet zondagmiddag tijdens het Catshuisoverleg nog geen besluit te nemen over het uitvoeren van de tweede stap van het openingsplan.

Haagse bronnen laten inmiddels weten dat het demissionaire kabinet de versoepelingen wil aankondigen, maar pas per 18 mei de knoop hierover gaat doorhakken. Deze versoepelingen hadden volgens het openingsplan al op 11 mei in moeten gaan, maar het besluit hierover werd een week uitgesteld omdat de ziekenhuiscijfers nog niet goed genoeg waren.

Openingsplan

De versoepelingen waar het demissionaire kabinet volgende week officieel over beslist, gaan onder andere over het openen van zogenaamde doorstoomlocaties die buiten zijn. Hierdoor mogen bijvoorbeeld pretparken en dierentuinen hun weer deuren openen. Ook sportscholen mogen weer mensen ontvangen.

Verder wordt in de tweede stap van het openingsplan kunst- en cultuurbeoefening binnen toegelaten, waardoor muziekscholen weer binnen les kunnen geven. Hoewel het niet in het openingsplan staat, denkt het demissionaire kabinet er ook over om openingstijden voor terrassen te verruimen.

'Scherpe daling nodig'

De Jonge laat weten dat het wel of niet doorvoeren van verdere versoepelingen ervan afhangt of de daling van de coronacijfers scherp genoeg is. Volgens demissionair minister Grapperhaus "heeft het er behoorlijk wat schijn van dat de piek achter ons ligt".

Ook De Jonge denkt dat we inmiddels over de piek heen zijn. Wel is De Jonge bang dat nieuwe versoepelingen kunnen leiden tot het "versloffen van gedrag", zoals gebeurde met Koningsdag en het Ajax-supportersfeest.

Dinsdag 11 mei worden de verdere versoepelingen van de corona-maatregelen bekendgemaakt tijdens een corona-persconferentie.
«   »