Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 18:00


Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten | Mediafuze

Dierentuinen en sportverenigingen kunnen niet langer meer wachten tot ze hun deuren weer mogen openen. Ze zijn de volgende in de rij die volgens het openingsplan weer mogen versoepelen, maar afgelopen maandag besloot het kabinet daar nog zeker een week langer mee te wachten. Volgens Haagse bronnen volgt volgende week waarschijnlijk een nieuwe persconferentie; zou de tweede stap van het openingsplan binnenkort dan wél kunnen worden gezet?

Openingsplan

Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.

De tweede stap zou op z'n vroegst op 11 mei worden gezet. Dan zouden mensen bijvoorbeeld weer binnen kunnen sporten en zouden dierenparken onder voorwaarden weer open kunnen. Maar afgelopen week besloot het kabinet vanwege de hoge druk op de zorg dat het daarvoor nu nog te vroeg was. Op z'n vroegst wordt de tweede stap nu op 18 mei gezet.

'Dierentuinen kunnen veilig open'

Als het aan directeur Dirk Lips van Libéma ligt kunnen de dierenparken dan open. Libéma is de eigenaar van onder andere Safari Park Beekse Bergen en AquaZoo Leeuwarden. In een open brief en een brief die hij aanbiedt aan demissionair landbouwminister Carola Schouten schrijft hij dat de dierentuinen gecontroleerde ruimte bieden, alle hygiënemaatregelen in acht nemen en de bezoekers met tijdsloten kunnen reguleren.

Een van de voorwaarden voor Lips is wel dat bezoekers van tevoren niet moeten worden getest op het coronavirus, omdat dat voor mensen een te hoge drempel zou zijn voor een dierentuinbezoek. "En het is ook niet nodig: dierentuinen en attractieparken hebben in 2020 samen met de veiligheidsregio's, RIVM en overheid een protocol opgesteld om veilig open te kunnen. Dat werkt: er zijn geen besmettingshaarden te herleiden naar de dierenparken", stelt Lips.

'Kans op versoepelingen is klein'

Haagse bronnen lieten vrijdagmiddag echter weten dat ze de kans klein achten dat er op korte termijn verdere versoepelingen zullen plaatsvinden. Dit weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag een nieuwe persconferentie.
«   »